fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Danas nas Čendler Bing po prvi put nije nasmejao

Kako javljaju svetski mediji, glumac Metju Peri, mnogima omiljeni lik iz serije„Prijatelji", iznenada je preminuo

29. October 2023

Metju Peri, glumac najpoznatiji po ulozi Čendlera Binga u popularnoj TV seriji „Prijatelji”, preminuo je u svojoj 55. godini i ikonična pesma „I’ll Be There for You” grupe The Rembrandts kojom počinje svaka epizoda ove kultne serije umesto srećnog pljeskanja rukama kod mnogobrojnih obožavalaca „Prijatelja” po prvi put izaziva tužno osećanje.

Za mnoge ljude, Čendler Bing igrao je ključnu ulogu u stvaranju šarma i humorističkog nasleđa ovog sitkoma. Kroz svoj neodoljivi sarkazam, šale, ali i dublje slojeve ličnosti, Čendler je postao omiljeni lik mnogih gledalaca i ostavio neizbrisiv trag u svetu televizije, a ujedno je i trajno obeležio glumačku karijeru Metjua Perija.

Metju Peri rođen je 19. avgusta 1969. godine u Masačusetsu. Pre nego što je postao poznat po ulozi Čendlera Binga, Peri je radio u različitim televizijskim projektima i stekao prve uloge na televiziji, uključujući ulogu u seriji „Second Chance” (1987) i „Sydney” (1990). Njegova glumačka karijera se razvijala gotovo neopaženo, a prve korake u filmskom svetu napravio je ulogom u filmu „A Night in the Life of Jimmy Reardon” (1988). Međutim, ključni trenutak u karijeri Metjua Perija dogodio se kada je dobio ulogu Čendlera Binga u seriji „Prijatelji”.

Njegove dosetke, sarkazam i brzi komentari postali su njegov zaštitni znak. Na prvi pogled, činilo se da je Čendler „onaj sarkastični prijatelj” koji nikada nije ozbiljan i koji je uvek spreman za šalu. Međutim, kako smo dublje zalazili u seriju, otkrivali smo da ispod tog humorističnog oklopa leži složen čovek s dubokim osećanjima i ranjivostima za koje su (a ko bi drugi) u najvećoj meri bili zaslužni njegovi roditelji.

Čendlerova svakodnevna dovitljivost i humor bili su njegov način da se nosi s emocionalnim izazovima. Njegova prošlost i odnos s ocem Čarlsom Bingom (koji je drag queen), dodali su slojeve njegovoj ličnosti i omogućili gledaocima da ga bolje razumeju. Čendler je često bio prikazivan kao nesiguran i samokritičan lik, te je njegova nesposobnost da ozbiljno izrazi svoje emocije bila česta tema šala. Njegova veza s Monikom Geler (Courteney Cox) označila je prekretnicu u razvoju njegovog lika, a transformacija od sarkastičnog momka do odgovornog partnera i oca bila je ključna za Čendlerov karakterni razvoj tokom deset sezona serije. Njegova interakcija s Džoijem Tribijanijem (Matt LeBlanc) bila je takođe posebno važna za stvaranje jednog od najpoznatijih prijateljskih odnosa na televiziji.

Za ovu seriju vezuju se mnoge poznate i manje poznate trivije i da je Džon Favro, kome je bila ponuđena uloga Čendlera Binga, a koju je ipak odbio da bi imao vremena za druge projekte (kasnije se pojavio u „Prijateljima” kao Pit Beker, dečko Monike Geler) kojim slučajem prihvatio ulogu Čendlera, do gostovanja Brusa Vilisa verovatno ne bi došlo, jer je za njegovo pojavljivanje u trima epizodama zaslužan upravo Peri. Naime, Metju i Brus su se tokom snimanja filma „Ubica mekog srca” kladili – ako film postane broj jedan na bioskopskim blagajnama, u šta Brus nije verovao, moraće besplatno da se pojavi u Prijateljima. „Ubica mekog srca” je postao bioskopski hit, a Brus je za svoju ulogu u „Prijateljima” čak osvojio i nagradu Emi.

Ipak, iza priče o uspehu, krije se ne tako lepa strana Perijevog života. Tokom snimanja „Prijatelja”, Peri se suočavao s problemima zavisnosti. Iako je to kasnije postalo javno poznato, tokom godina snimanja serije, većina njegovih kolega nije bila svesna dubine njegovih problema. Njegova zavisnost o alkoholu i tabletama za spavanje postala je ozbiljan izazov koji je uticao na njegov profesionalni život, fizičko zdravlje i međuljudske odnose. On je javno priznao da se tokom tog perioda suočavao s periodima depresije i samodestruktivnog ponašanja.

U svojim memoarima „Friends, Lovers, and Big Terrible Things” koji su objavljeni u novembru prošle godine, Peri je napisao da je njegov izgled glavni pokazatelj od čega je tačno bio zavisan u kom periodu.

„Možete da pratite putanju moje zavisnosti ako pratite moju težinu od sezone do sezone. Kad sam imao višak kilograma, to bilo zbog alkohola, kad sam bio mršav, to je bilo zbog tableta. Kad sam imao kozju bradicu, to je bilo zbog mnogo tableta”, izjavio je svojevremeno Metju po objavljivanju memoara.

Peri je više puta kretao na rehabilitacijske programe, pokušavajući da prevaziđe bolesti zavisnosti sa kojima se borio. Tokom tih perioda, producenti serije „Prijatelji” prilagodili su raspored snimanja kako bi mu omogućili lečenje. Metju Peri postao je zagovornik mentalnog zdravlja i borbe protiv zavisnosti, a njegov rad u ovim oblastima bio je priznat i podržan. Od 1997. godine pa nadalje glumac je 15 puta bio na odvikavanju, a u pomenutim memoarima je otkrio da je 2018. godine bio nadomak smrti i da su mu lekari tada dali tek 2% šanse da preživi nakon što je bio priključen na aparate.

Posle završetka serije „Prijatelji” 2004. godine, Peri je nastavio svoju glumačku karijeru, ali se i dalje borio sa pomenutim problemima uzrokovanim bolestima zavisnosti. Njegove uloge na televiziji, uključujući serije „Studio 60 on the Sunset Strip” i „The Odd Couple” nisu postigle isti nivo uspeha kao „Prijatelji”. Međutim, Peri je i dalje bio cenjen glumac s velikim talentom. Peri se takođe oprobao u pozorištu, igrajući u raznim pozorišnim produkcijama. Njegova strast prema glumi nije jenjavala, uprkos privatnim izazovima s kojima se suočavao.

Metju Peri i njegova izvedba Čendlera Binga ostavili su neizbrisiv trag u svetu televizije. Serija „Prijatelji” ostaje jedna od najgledanijih i najrepriziranijih serija ikad, a Čendler Bing ostaje jedan od najprepoznatljivijih likova iz te ere. Njegova sposobnost da donese humor, ali i dubinu karaktera, doprinela je uspehu serije i stvorila lik koji je ostao voljen i danas. Metju Peri i Čendler Bing postali su sinonimi za sarkazam i humor, a njihova kombinacija ostavlja neizbrisiv trag u svetu televizije. Danas nas po prvi put nisu nasmejali.

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Distopija

Skrinšot: Distopija

Da li ćemo svi krenuti da se šetamo okolo sa VR naočarama ili ćemo uspeti da pružimo otpor ovom trendu (a znamo da nećemo)?

Kad porastem biću Leri Dejvid

Kad porastem biću Leri Dejvid

Počinje poslednja, 12. sezona serije Curb your Enthusiasm, i teško ću se naviknuti na kraj, jer posle 25 godina snimanja, emitovanja i pauziranja, ovo je svet Lerija Dejvida

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *