fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

ƨqqiʜꟼ lliႱ – čija je ovo odgovornost?

U galeriji SULUV u Novom Sadu će biti održan performans novosadskog umetnika Nemanje Milenkovića u saradnji sa Danijelom Matović.

31. January 2020

U galeriji SULUV u Novom Sadu će se u subotu, 1. februara u 20h održati performans novosadskog umetnika Nemanje Milenkovića u saradnji sa Danijelom Matović. Publika će kroz tridesetjednominutnu izvedbu obeležiti 1.februar, datum kada je kamion pregazio Jill Phipps, britansku aktivistkinju za prava životinja. Kroz performans “ƨqqiʜꟼ lliႱ“,  Nemanja interveniše u prostoru SULUV galerije, gde će protestni paneli sa sloganima ispisanim unazad stvoriti atmosferu poput one na javnim, aktivističkim skupovima. Trajanjem ovog performansa obeležiće se i broj godina koje je aktivistkinja Jill imala kada se desio incident. Osim atmosfere protesta sa vizualima koje će nas smestiti u jedan takav čin, Nemanja će se, uz Danijelinu pomoć, poigrati sa terminom odgovornost, koji je u slučaju smrti Jill Phipps ostao nerazjašnjen.

Nemanja Milenković rođen je 1996.godine u Novom Sadu, u kome trenutno završava master studije slikarstva. Kroz sopstveni umetnički izraz, najčešće u mediju slike i crteža, bavi se životinjskim pravima, kao i odnosom ljudi i životinja. Zanimaju ga identiteti koji se grade upravo u tim odnosima. Akcenat njegovih radova je na činjenici da su životinje žrtve industrije. Sastavni deo Nemanjine umetničke prakse su i instalacije koje je, pored slika i crteža, izlagao na do sada 8 samostalnih i preko 25 grupnih izložbi po Srbiji i inostranstvu.

Jill Phipps tokom kampanje.

Jill Phipps je za 31 godinu svog života strastveno vodila borbu protiv prodaje i zlostavljanja životinja, nakon čega je usmrćena upravo onim protiv čega se borila. Ironija leži u činjenici da ju je, u sred kampanje, udario kamion sa živom teladi, koju su transportovali za Amsterdam. Mnogobrojne aktivističke organizacije i grupe skreću pažnju da je počinilac ovog dela neadekvatno osuđen. Jill je preminula 1995. godine, a nakon 10 godina snimljen je i film posvećen njenom aktivističkom radu, Jill’s film iz 2005, koji se prikazuje svakog 1. februara od kada je snimljen. Njena smrt je, osim ogromne tuge, iza sebe ostavila još dominantniju želju aktivista za borbom protiv zločina, od koje je jedna i Nemanjin performans.

Iz serije IN VIVO, br 2, akvarel na papiru, 50×50 cm, 2016

Iz serije Nepoznati, crvena hemijska na papiru, 60×50 cm, 2018.

Odgovornost, šta je to?

Fotografije: Nemanja Milenković, privatna kolekcija

Preporučeni tekstovi

Planira li se rušenje Beogradskog sajma?

Planira li se rušenje Beogradskog sajma?

RERI je nedavno objavio publikaciju koja govori o načinima na koje bi Beogradski sajam mogao biti ugrožen budućim urbanističkim rešenjima, kao i mogućnostima da se javnost uključi u zaštitu ovog kompleksa kao javnog dobra

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *