STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

10 filmova koje bi svako ko voli dreg kulturu trebalo da pogleda

Od filma The Quen iz 1968. do Everybody’s Talking About Jamie iz 2021. godine

15. September 2022

Ako sebe smatrate najvećim obožavateljem i poznavaocem drag kulture, ili ste tek skoro odgledali neku od sezona RuPaul’s Drag Race i fascinirani ste harizmom, jedinstvenošću, hrabrošću i talentom neverovatih dreg kraljica i želite da naučite još o dreg kulturi, onda obavezno morate pogledati barem jedan od sledećih 10 kultnih dreg filmova.

The Queen (1968)

The Queen je američki dokumentarni film iz 1968. u režiji Frenka Sajmona. Naraciju za film radila je dreg kraljica Flawless Sabrina (Besprekorna Sabrina). Ovaj film oslikava iskustva dreg kraljica koje su organizovale i učestvovale na takmičenju lepote Miss All-America Camp održanom u Gradskoj kući u Njujorku 1967.godine. Film je prikazan u okviru Međunarodne nedelje kritike na Kanskom filmskom festivalu 1968. godine i prati Džeka, 24-godišnjeg gej muškaraca koji živi u Njujorku i radi kao dreg kraljica po imenu Besprekorna Sabrina. Sabrina je voditeljka ceremonije na takmičenju za Mis lepote. Između proba i nastupa, takmičarke razgovaraju o temama kao što su seksualni identitet, promena pola, transrodni identiteti i kako je biti dreg kraljica. The Queen je jedan od najstarijih filmova koji prikazuju iskustvo dreg kraljica, ali daju i uvid u život i položaj pripadnika LGBTQA+ zajednice sedamdesetih godina prošlog veka u Americi. Iako se nosi sa nekim teškim temama, film je zabavan, duhovit i inspirativan.

Pink Flamingos (1972)

Pink Flamingos je američki film iz 1972. koji je režirao, napisao, producirao i snimio Džon Voters. Film je deo trilogije filmova koju je Voters nazvao Trilogijom smeća, koja takođe uključuje filmove Ženske nevolje (1974) i Očajni život (1977). Pink Flamingos je, bez sumnje, najeksplicitniji od svih filmova sa liste. Legendarna dreg kraljica Divajn glumi Babs Džonson, kriminalca kome je nekoliko medija dalo titulu „najodvratnije osobe na svetu“. Ljubomorni na njenu reputaciju, kolege kriminalci The Marbles namerili su se da joj otmu titulu. Film uključuje scene sodomije, ubistva, kanibalizma, incesta i masturbacije, koje su definitino NSFW. Ako zelite da razumete koga je Eureka imitirala u Snach Game (of Love) u šestoj sezoni RuPaul’s Drag Race All Stars, obavezno morate da pogledate ovaj film i upoznate se sa legednom Divine.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

The Rocky Horror Picture Show je muzička  horor komedija iz 1975. godine, u produkciji Lua Adlera i Majkla Vajta, a u režiji Džima Šarmana. Film je zasnovan na pozorišnom mjuziklu The Rocky Horror Show iz 1973. godine. Film je parodija naučno-fantastičnih i horor filmova B klase iz perioda između 1930-ih i ranih 1960-ih. Priča je usredsređena na mladi heteroseksualni par koji se zatekao zaglavljen nasred puta, pošto im se automobil pokvario na kiši jedne hladne novembarske noći. Par odlazi do zamka koji se nalazi u blizini da traži telefon kako bi pozvali šlep službu. U zamku nailaze na strance obučene u raskošne kostime, koji su se okupili povodom godišnje konvencije. Mladi par otkriva da je voditelj konvencije ujedno i „glava kuće’’ dr Frank N. Furter, očigledno „ludi’’ naučnik koji je zapravo transvestit vanzemaljac sa planete Transseksualac ​​u galaksiji Transilvanije, koji u svojoj laboratoriji stvara živog mišićavog čoveka po imenu Roki. Film prikazuje seksualno oslobođenje i androgeniju. Iako prvobitno nije naišao na pozitivne kritike, vremenom je dostigao neverovatnu slavu. Mnoge serije, uključujući The Simpsons, Thats ’70s Show i Glee su posvetile epizode ovom remek-delu.

Hairspray (1988)

The Hairspray je američka muzička komedija iz 1988. godine i još jedno od remek-dela koje je napisao i režirao Džon Voters. The Hairspray se dramatično razlikuje od Votersovih starijih dela, s obzirom na to da je namenjen široj publici. Film je dobio ocenu PG (Parenal Guidance Suggested – Predlaže se roditeljski nadzor) od strane Američke Filmske Asocijacije, što je najblaža ocena koju je jedan od Votersovih filmova ikada dobio. Smešten u Baltimor, Merilend 1962. godine, film prati veselu tinejdžerku Trejsi Turnblad dok pokušava da se proslavi kao plesačica u lokalnoj televizijskoj plesnoj emisiji i bori se protiv rasne segregacije. Dreg legenda Divajn imala je čak dve uloge u ovom filmu – glumila je Trejsinu majku Ednu i vlasnika rasističke televizijske kuće Arvina Hodžpajla. Film je ubrzo postao jedan od najuspešnijih mjuzikla svih vremena, iznedrivši rimejk iz 2007. sa Mišel Fajfer i Zakom Efronom i brodvejski mjuzikl. Takođe, značajan je po tome što je jedan od prvih velikih holivudskih filmova koji ima dreg umetnika u glavnoj ulozi. Nažalost, ovo je poslednji film u kome se Divajn pojavljuje, s obzirom na to da je preminula tri nedelje nakon objavljivanja filma.

Paris Is Burning (1990)

Paris Is Burning je američki dokumentarni film iz 1990. godine u režiji Dženi Livingston. Snimljen je kasnih 1980-ih i prikazuje bal kulturu njujorške dreg scene, kao i afroameričke, latinoameričke, gej i transrodne zajednice, njihovu kulturu i mesto u dreg kulturi. Kritičari smatraju da ovaj dokumentarac ima neprocenjivu vrenost jer prikazuje kraj „zlatnog doba“ njujorškog drega i promišljeno istražuje odnose između ljudi različitih rasa, staleža, polova i seksualnih opredeljenja  u Americi. Naslov je dobio ime po balu Paris Is Burning koji je svake godine održavao dreg umetnik Paris Dupri, koji se pojavljuje u filmu. Film istražuje složeno strukturisana takmičenja u kojima takmičari, pridržavajući se veoma specifične „kategorije“ ili teme, moraju „šetati“ ( slično kao što to rade manekenke dok paradiraju pistom). Takmičari se ocenjuju na osnovu kriterijuma koji uključuju njihov talenat za ples, lepotu njihove odeće i njihovu sposobnost da izgledaju ( i da se ponašaju) kao član grupe ili pol koji prikazuju. Na primer, kategorija „bendži realnost“ obuhvata gej muškarce koji prikazuju mačo arhetipove kao što su mornari, vojnici i ulični huligani. Ako ste mislili da kraljice RuPaul’s Drag Race znaju kako da vladaju modnom pistom, onda vas čeka pravo iznenađenje.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)

Adventures of Priscilla, Queen of the Desert je australijska komedija iz 1994. koju je napisao i režirao Stiven Eliot. Radnja prati dve dreg kraljice, Mici i Felišu i transrodnu ženu Bernadet, dok putuju kroz australijsku pustinju od Sidneja do Alis Springsa u autobusu za turneju koji su nazvali Prišila. Na svom putu. ovaj trio se susreće sa raznim grupama i pojedincima i proživljava lepe i neke manje lepe trenutke. Film je postao iznenađujući svetski hit i njegov pozitivan prikaz LGBT pojedinaca pomogao je da se šira publika bolje upozna sa LGBT temama. Dobio je pretežno pozitivne kritike i osvojio Oskara za najbolju kostimografiju na 67. dodeli Oskara.

To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)

Too Wong Foo, Thanks for Everything!Julie Newmar je američka komedija iz 1995. godine u režiji Biban Kidron, sa Veslijem Snajpsom, Patrikom Svejzijem i Džonom Leguizamom u glavnim ulogama tri njujorške dreg kraljice Vide, Noksime i Čiči koje kreću na putovanje u Holivud. Tokom putovanja, njihov automobil se pokvari, ostavljajući ih nasukane u malom gradu. Njihov boravak u delu države gde se alternativni stil života manje toleriše nego u Njujorku ili Los Anđelesu će im pomoći da se bolje upoznaju, zbliže. ali i bolje spoznaju sebe i sve za šta su sposobne. Naslov filma se odnosi na kultnu fotografiju Džuli Njumar sa autogramom koju kraljice nose sa sobom na svom putovanju. Njumar se takođe pojavljuje u filmu i „glumi’’ samu sebe. Film je bio značajan po tome što je bio prvi veliki holivudski studijski film koji se fokusirao na dreg kraljice. Svejzi i Leguizamo bili su nominovani za Zlatni globus za najboljeg glumca i najboljeg sporednog glumca. Za sve koji su navikli da vide Snajpsa u ulogama heteroseksualnog mačo muškarca, ovo izvanredno delo će biti pravo iznenađenje. Ah, da, i mama Ru se pojavljuje u filmu!

Kinky Boots (2005)

Kinky Boots je britanska komedija i drama iz 2005. godine u režiji Džulijana Džerolda. Zasnovan na istinitoj priči, film prati Čarlija, mladog vlasnika britanske fabrike cipela koja se nalazi u teškom finansijskom stanju. Čarli sklapa partnerstvo sa dreg kraljicom Lolom, kako bi spasio porodični posao i razvija plan za proizvodnju obuće prilagođene specijalno za dreg kraljice, umesto muških cipela po kojima je njegova firma poznata. Kandidat za Oskara Čivetel Ejiofor dobio je opšte priznanje za svoju ulogu u ovoj šarmantnoj britanskoj drami. Ovo delo iznedrilo je veoma uspešnu brodvejsku adaptaciju sa gej ikonom Bilijem Porterom u glavnoj ulozi. Na 67. dodeli nagrada Toni, dobio je šest nominacija i na kraju odneo nagradu za najbolju originalnu muziku koju je pisala i stvarala čuvena Sidni Loper.

Hurricane Bianca (2016)

Film sa kojim verujemo da je većina obožavalaca RuPaul’s Drag Race upoznata. Hurricane Bianca je američka komedija iz 2016. godine koju je režirao i napisao Met Kugelman. Naslov filma potiče od imena Bjanke Del Rio, američkog kostimografa i dreg kraljice, najpoznatije po pobedi u šestoj sezoni rijaliti takmičenja RuPaul’s Drag Race. Nastavnik po imenu Ričard seli se iz Njujorka u mali grad u Teksasu i počinje da radi u novoj školi. Ubrzo nakon Ričardovog dolaska, školski odbor saznaje da je Ričard gej. Zbog njegovog seksualnog opredeljenja, Ričard dobija otkaz (što je legalno prema državnom zakonu u Teksasu). Nakon ovoga, Ričard oseća potrebu da se osveti ljudima koji su mu se zamerili i koji su ga koštali radnog mesta. On se vraća u školu kao Bjanka Del Rio, njegova dreg persona, dobija nazad svoj posao profesora koji je imao kao Ričard, i počinje da širi svoju mržnju i izaziva haos onima koji su bili zli prema njemu. Iako pedstavljen kao komedija, film se dotiče ozbiljnih društvenih tema, kao što je činjenica da je u vreme objavljivanja filma bilo legalano u 29 Američkih saveznih država da neko bude otpušten sa radnog mesta zbog toga što je gej.

Everybody’s Talking About Jamie (2021)

Zasnovan na istoimenom mjuziklu sa Vest Enda, koji je adaptiran iz BiBiSijevog dokumentarnog filma Džejmi: Dreg kraljica sa 16 godina, Everyboy’s Talking About Jamie je biografska muzička komedija i drama iz 2021. godine u režiji Džonatana Baterela. Priča prati 16-godišnjeg britanskog školarca Džejmija Kembela i njegovou borbu protiv predrasuda i srednjoškolskog maltretiranja. Džejmi, koji je pored toga što radi i voli sve što i svaki prosečan šesnaestogodišnjak, takođe obožava dreg. U potrazi za svojom dreg personom, Džejmi upoznaje vlasnika prodavnice dreg kostima, Hjuga (uvek fantastičnog Ričarda E. Granta) koji ga uzima pod svoje i pomaže mu da ostvari svoj san i postane dreg kraljica.

Autorka teksta: Tamara Opalić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *