fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

15 lokalnih brendova – 15 ideja za autentičan novogodišnji poklon

Izdvajamo autore i brendove kod kojih možete pronaći najrazličitije proizvode za vašu novogodišnju wishlist-u

22. December 2022

Kako nam se bliže novogodišnji praznici, praznična euforija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te je tako decembar rezervisan za kupovinu i poklone. Ipak, neophodno je da budemo obazrivi i da, gledajući sve te radnje sa navodnim popustima, ne upadnemo u zamku konzumerizma i prekomerne kupovine proizvoda koji nam možda i nisu tako neophodni. Ukoliko nešto kupujete sebi ili drugima, uvek najpre promislite da li je to nešto što vama ili toj osobi zaista treba. S druge strane, svakom kupovinom podržavate i samu ideju i vrednost određenog brenda, a već i vrapci na grani znaju da velike kompanije ne obraćaju previše pažnje na to.

Iz tog razloga, izdvajamo nekolicinu lokalnih brendova, proizvođača i umetnika kod kojih možete naći najrazličitije zanimljive proizvode i čijom kupovinom podržavate lokalnu scenu i pravite mali korak u borbi protiv potrošačkog neokapitalističkog društva.

Manonija

Ukoliko želite rokovnik, majicu, duks ili ceger sa motivima borbe za slobodno vreme, ekološki ugrožene vrste ili antifašističkog pokreta, onda je Manonija brend za vas. Ovaj brend neguje i vrlo transparentan odnos sa svojim pratiocima, te su vrlo otvoreni i često govore o samom procesu proizvodnje i nastanku njihovih proizvoda. Nedavno su otvorili i svoju radnju u Čumićevom sokačetu, te sada njihove proizvode, osim online na njihovom sajtu i Instagram profilu, možete videti i kupiti uživo.

Lovers

Brend Lovers pokrenula je umetnica Marija Strajnić i prepoznatljiv je po motivu dva stvorenja koja su u ljubavi i prikazana su u različitim situacijama. Osim ilustracija, brend karakterišu i majice sa istim motivima, kao i čarape, duksevi, šeširići i kape. Lovers ima i svoju radnju u Višnjićevoj ulici, gde se, pored proizvoda ovog brenda, mogu pronaći i razni drugi mali lokalni brendovi i autori.

Dobre brlje

Dobre brlje je projekat iza kog stoji ilustartorka Marija Kosić. Njeni radovi prepoznatljivi su po kratkim mislima i ispisima uz koje ilustruje različite motive iz svakodnevice. Njene radove možete nabaviti putem Instagram naloga Dobrih brlja, a trenutno je aktuelna i Priprema za zimske praznike sa Dobrim brljama, gde možete da se subskrajbujete i da svaki dan potpuno besplatno na mail dobijate jednu brlju koja će vas tokom decembra podsećati na različite svakodnevne rituale, osećanja i promišljanja.

Valentina i karanfil

Valentina i karanfil je čokolaterija i prodavnica bean-to-bar čokolada iz celog sveta. U pitanju je specijalna čokolada koja se ne proizvodi industrijski i pravi se isključivo od prirodnih sastojaka. Kod njih u radnji možete pronaći čokolade koje su organske i non gmo, bez veštačkih šećera, postoji i izbor za vegane, a specijalnu ponudu predstavljaju domaće ručno pravljene čokolade koje nemaju dodatih aditiva. Zavirite u ovu čokolateriju i otkrijte potpuno novi svet čokolade.

Kula shop

U Cetinjskoj 15 pre godinu dana otvoren je novi art hub Kula kroz koji je već prošao veliki broj umetnika i umetnica sa svojim izložbama i performansima. Od nedavno, ovaj prostor postao je bogatiji i za potpuno opremljen shop, u kom možete kupiti radove najrazličitijih umetnika i umetnica i time podržati domaću umetničku scenu. U susret novogodišnjim praznicima, u ovom prostoru će za vikend, 24. i 25. decembra biti održano Baza(re)nje gde će biti izloženi proizvodi i radovi malih brendova i autora, te ukoliko trenutno tražite poklon, ovo je prava prilika da je ugrabite!

Pako Nao

Ukoliko tražite stolicu koja je istovremeno sto, sto koji je i slagalica, slagalicu koja je i slika, onda je Pako Nao brend za vas! Ovaj neobičan brend osnovali su Hana Piščević i Nebojša Resanović sa idejom da ukažu na značaj DIY filozofije koju odlikuje kreativnost, igra, divljenje i sreća, za razliku od masovne produkcije. Njihove raznovrsne proizvode možete pronaći na sajtu Pako Nao.

ACID

ACID Form je street wear brend prepoznatljiv po majicama, duskevima i čarapama sa autentičnim dizajnom, ali i saradnjama sa raznim drugim umetnicima, pa čak i barovima i kafićima. Njihove proizvode i trenutnu ponudu možete pronaći na Instagram nalogu ACID.

Sadmics

Ilustracije u formi stripa sa osvrtom na trenutna društvena zbivanja i okolnosti su nešto po čemu je ilustratorka Sadmics prepoznatljiva. Njene ilustracije možete pronaći na Instagram profilu Sadmics, a trenutno su u ponudi i različiti setovi koje čini više vrsta ilustracija.

Kanu wear

Kanu je handmade brend koji su, kako je istaknuto na njihovom Instagram profilu, osnovale majka i kćerka 2019. godine. U skladu sa godišnjim dobom, poslednju kolekciju koju su izbacile su upravo zimske kape, koje možete uzeti i u paru sa torbom iste boje i sličnog materijala i dizajna.

Smrcha&Bo

Smrcha&Bo je pravi izbor za one koji žele da zaokruže ovu poslovnu godinu i u novu uđu sa novim planerom. Njihov prvi planer nastao je kako bi zadovoljio njihove potrebe za sistemom koji odgovara planiranju velikog broja projekata i organizovanju ličnih i poslovnih obaveza. Na njihovom sajtu možete sklopiti planer koji odgovara vašem danu, poslu i načinu organizacije, uz neki od preko 700 različitih dezena korica. Osim online, njihovu ponudu možete videti i uživo u Čumiću.

Svemogućstvo

Brend Svemogućstvo pokrenula je dizajnerka enterijera i nameštaja Marina Ćuruvija početkom 2019. godine. Naizgled deluje neobično što se upustila u kreiranje odevnih komada, ali ono što Svemogućstvo čini autentičnim je upravo specifičan dizajn za koji je zadužena Marina, a samim tim i ekskluzivnost. Nedavno je predstavila novu kolekciju unikatnih kabanica pod nazivom „TETKE“. Trenutno je na Instagram profilu u toku pretpraznična akcija koja se odnosi na kupovinu prethodnih modela, majica, dukseva i bodija sa rukavicama.

Varikina

Varikina je mikro eksperimentalni izdavački studio u Beogradu. U okviru njihovog shop-a možete pronaći fanzine, printove i odeću (uglavnom second hand) na kojoj je izvršena određena intervencija ili urađen print. Celu ponudu možete pogledati na sajtu Varikine.

YOKE

Brend YOKE nudi torbe autentičnog dizajna i raznolikih boja. Celu ponudu možete pogledati na njihovom Instagram profilu, a njihove modele možete pronaći i u radnjama Klasa klasa u Čumićevom sokačetu i Lovers u Višnjićevoj.

Shinobi

Shinobi je brend odeće koji je osnovao surfer, kajtsurfer, snouborder, kao i efoil surfer Darko Kastratović. U njihovoj ponudi možete pronaći autentične modele dukseva, kapa, torbi prilagođenih određenim sportskim aktivnostima, ali i onih koje prosto možete nositi casual. Njihove proizvode možete pronaći na njihovom Instagram profilu, ali i od danas u koncept store-u Studio Plug u Kneginje Ljubice.

Kez Vez

Kez Vez je brend koji je pokrenula Katarina Šaptović koja, kako se naslućuje i u samom nazivu brenda, veze različite motive na majicama i duksevima. Ukoliko ste fanovi ove tradicionalne tehnike, trk na sajt ovog brenda, a ukoliko više preferirate online kupovinu, Kez Vez proizvodi će biti dostupni i tokom predstojećeg vikenda na Baza(re)nju u Kuli u Cetinjskoj.

Preporučeni tekstovi

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Dejvid Finčer, hladno ali standard

Rangirali smo filmove jednog od najpoznatijih američkih reditelja današnjice, kako u čast celokupne karijere, tako i zbog njegovog novog Netfliks čeda – The Killer

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Top 10 domaćih filmova strave i užasa

Oktobar je obično vreme kad se nešto više nego drugim mesecima priča o horor filmovima, ali, umesto da se pozabavimo stranim klasicima, hajde da bacimo pogled malo u naše dvorište

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *