fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Ajn Rend i njen književni lik Džon Galt: Arhitekte slobode i individualizma

Otkrivamo vam objektivizam, filozofski pravac koji je kreirala Ajn Rend

9. October 2023

Tekst nastao u saradnji sa Ajn Rend centar Evropa.

U svetu književnosti i filozofije, postoje junaci čije nasleđe živi i decenijama nakon što su prvi put oživeli na stranicama knjiga. Džon Galt, glavni lik iz romana „Pobunjeni Atlas” američke filozofkinje ruskog porekla Ajn Rend, jedno je od takvih neprolaznih imena koja su duboko ukorenjena u nasleđu pisane reči, kao i savremenog pogleda na svet. Galt je postao simbol prkosa tami društvenih konvencija i nametnutih ograničenja. U ovom tekstu, istražićemo priču Džon Galta i Ajn Rend, dvoje neustrašivih boraca za individualizam i slobodu – u fiktivnom i realnom svetu.

Džon Galt – Senka koja Prkosi

Džon Galt nije samo lik iz knjige; on je ikona individualizma, oličenje slobodnog uma i oštri kritičar društva koje guši talente i ambicije pojedinca. Kreiran od strane američke filozofkinje i književnice ruskog porekla Ajn Rend, Džon Galt se prvi put pojavljuje u njenom monumentalnom romanu „Pobunjeni Atlas”. Galt je genijalni inženjer, filozof i preduzetnik koji vodi pobunu svetskih lidera u oblasti pronalazaštva, umetnosti i biznisa kako bi došli do kolapsa birokratskog društva. Njegov cilj je osloboditi kreativne i produktivne umove od nametnutih ograničenja države i kolektivističke ideologije. Galtova filozofija, jasno izražena u monolozima u romanu, ističe vrednost pojedinca i lične slobode – on veruje da svaki pojedinac zaslužuje pravo na sopstveni život i uspeh, bez prisile ili otimanja njihove imovine. Dok Galt prkosi sistemu i povlači se u tajnost, njegova senka dominira čitavim romanom. On postaje sinonim za neustrašivu borbu za individualizam i potpunu slobodu. Galt je Džon Galt, ali on je i mnogo više od toga; on je ikona slobode i simbol neumoljive borbe protiv društvenih ograničenja.

Ajn Rend – Arhitekta Objektivizma

Ajn Rend, rođena kao Alisa Zinovjevna Rozenbaum, bila je rusko-američka filozofkinja i spisateljica čije su knjige i filozofija ostavili dubok utisak na svet. Bekstvo iz Rusije u Ameriku i iskustva pod sovjetskim režimom oblikovali su joj shvatanje individualizma i slobode. Njena filozofija, poznata kao objektivizam, kao glavne postulate podrazumeva razum, individualizam i slobodno tržište. Takođe, koncept stvarnosti se nalazi u samoj osnovi objektivizma. Iz objektivističke perspektive, realnost je objektivna, ona je jedna i celovita. Nezavisna je od osećanja, strahova i nada čovečanstva i pojedinaca. A je uvek A, i ne postoje „drugi” svetovi u kojima se nalazi neko idealno A, dostupno samo malom broju izuzetno nadarenih, niti se A menja u reakciji na ljude i njihove želje.

Objektivizam je osnova njenih knjiga, kako beletristike, tako i zbirki filozofskih eseja. Njena najpoznatija dela „Pobunjeni Atlas” i „Veličanstveni izvor” oblikuju svet oblikuje već više od pola veka. Kroz svoje knjige, Ajn Rend promoviše ideje racionalnog samointeresa i kapitalizma, izazivajući tradicionalne norme i vrednosti. Ona je arhitekta slobode uma i tela, tvorac filozofije koja podseća na važnost svakog pojedinca u društvu.

„Moju filozofiju, u osnovi, čini ideja o čoveku kao herojskom biću, kojem je ostvarenje sopstvene sreće cilj u životu, pri čemu su produktivna ostvarenja najplemenitija delatnost kojom može da se bavi, a razum jedini apsolut.”

Susret Džona Galta i Ajn Rend

Džon Galt i Ajn Rend se ne susreću samo u stvarnosti njenog romana, već su povezani kroz njenu filozofiju objektivizma. Galt postaje oličenje njenih ideja, a njegov karakter služi kao glasnik njenih filozofskih uverenja. Kroz lik Džona Galta, Ajn Rand govori o neophodnosti borbe za sopstvenu slobodu i prava na vlasništvo nad sopstvenim radom. Ona postavlja pitanje koje je u osnovi filozofije objektivizma: Šta bi se desilo kad bi najsvetliji i najproduktivniji umovi prestali da rade zbog nametnutih ograničenja i opresivnog sistema? Galtova odluka da se povuče iz društva i osnuje sopstvenu zajednicu nije samo fikcija; to je poziv na buđenje svakog pojedinca da razmisli o svojim slobodama i pravima. U svetu Džona Galta i Ajn Rand, pojedinac je kamen temeljac društva, a njihov uspeh i sloboda ključni su za napredak čovečanstva.

Nasleđe Ajn Rend danas

Upravo u Beogradu, nalazi se predstavništvo Ajn Rend za celu Evropu pod delatnosti neprofitne organizacije Ajn Rend centar Evropa. Kao glavni program realizuju Džon Galt školu i godišnju NICON konferenciju novih intelektualaca. Organizacije je nedavno otvorila konkurs za ovogodišnju Džon Galt školu objektivizma za studente i sve zainteresovane. Prijave se ostvaraju putem linka, a program je ograničen na 25 učesnika i učesnica i traje do petka, 13. oktobra.

Preporučeni tekstovi

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Kažu da kičmu modernog grada čini železnički prevoz, a kako Beograd nema metro, rešio sam da isprobam koliki je potencijal BG voza da nosi težinu ovako velikog grada

Skrinšot: Drugarice

Skrinšot: Sukobi

U svetu stalnih i kompleksnih sukoba, kako je moguće razumeti ih i stvoriti jasnu sliku o njima?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *