fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Anketa: Šta ste najviše slušali u 2018?

Čitav mesec nam je bio potreban za prikupljanje vaših odgovora, stavova, i nakon toga za pravljenje preseka i analize toga šta ste najviše slušali prethodne godine.

19. January 2019

Čitav mesec nam je bio potreban za prikupljanje vaših odgovora, stavova, i nakon toga za pravljenje preseka i analize toga šta ste najviše slušali prethodne godine. Nadamo se da je ovaj naš slučajni uzorak uspeo da verno prenese kakvi su omladinski muzički ukusi, a ako ne, da makar uspeju da vas zainteresuju za neke od izvođača koji su se na spisku najslušanijih našli. Počnimo!

Naši čitaoci najviše su ostali verni roku i njegovim beskrajnim varijacijama. Neki od odgovora koji su rok naveli kao svoj omiljeni pravac u 2018. ovako su  glasili:

’’Najviše su mi prijale pitke fuzije roka sa drugim žanrovima. Metal je i dalje moja ljubav.’’

’’Pank. PANK!’’

’’Najviše volim da me uteše indie rock i alternativni muzičari.’’

Bajaga i njegovi Instruktori uspeli su da ostanu omiljeni domaći bend ovog pravca, mnogi od vas naveli su novu atrakciju Greta van Fleet, pojavilo se pregršt alternativnih imena poput Frušantea, Snarky Pappy, QOTSA, novi Arctic Monkeys, Buč Kesidi; ali i mnoštvo starih kajli i klasika, koji će, izgleda, zauvek ostati najveći: Bitlsi, Queen, AC/DC

 Hip-hop i Trep našli su se na drugom mestu najslušanijih žanrova, i to uz pomoć vedeta kao što je Kanje Vest, Migosi, Post Malon, Kendrik Lamar, a sa regionalne scene Vojko V (’’on i cela scena iz Hrvatske kidaju’’), Cobi, i verovatno najveća nova zvezda domaće muzike – Senida i njen monster hit Slađana. Slobodno možemo reći da je trep žanr koji je prethodne godine doživeo najveću progresiju i kandidovao se da postane mejnstrim i na domaćoj sceni.

Elektronska muzika, prvenstveno dens, klupska i rejverska, pokazale su da imaju vernu armiju fanova koji ponosno ističu kako te žanrove slušaju i u izlasku jednako kao i u svakodnevnim situacijama. Boris Brejcha pojavio se kao rado slušan izvođač, navodili ste i Peggy Gou,  Palms Trax, Dixon, Gerd Janson, Maceo Plex

Džezere nije umorio bibap jutarnji, naši čitaoci su umnogome navodili kako su ’’otkrivali stare džez majstore’’, ’’pokušali da saznaju što više o džezu’’, međutim ne možemo izdvojiti jedno konkretno ime koje se ste češće isticali.

Pop muzika kao najširi žanr koji može lako da se absorbuje ili se pretoči u neki drugi, 2018. definitivno je najviše glasova otišlo Kanjeu, a pratili su ga imena poput Ariane Grande, Travisa Skota, Sie, a najslikovitije to možemo opisati citiriajući jednog od vas: ’’ono što čujem na Play radiju J ’’.

U kategoriji best of the rest, bez dileme možemo čestitati hrvatskom sintpop sastavu Svemirko. Album Tunguzija je u na samom vrhu albuma koji su našim čitaocima obeležili 2018.

Moramo i da primetimo da mnogo anketiranih navelo neke svoje guilty pleasures kao omiljene u 2018: imena koja su veoma često navođena bila su upravo Maya Berović, Jala Brat/Buba Corelli, kao i Rasta (’’joj, nažalost, Maya’’).

Pojedinačno, najčešće ste za omiljenog izvođača u 2018 ovim redom naveli: Kanje Vest, Senida, Svemirko.

Kakva su vaša mišljenja o ovom preseku stanja slušanosti? Ima li nekog ko je nepravedno zapostavljen, ili se makar nezasluženo ovde našao? Pišite u komentarima.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *