Antena 25: Mladi i obrazovanje

U ovoj emisiji razgovaramo o obrazovanju, a gost nam je Uroš Ranković
Autor/ka Marina Zec

10. September 2020

Ušli smo u drugu nedelju nove školske godine, najneizvesnije od svih u prethodnih nekoliko decenija.

Zbog korona virusa svet se promenio preko noći, a eksperti kažu da je ovo „retka prilika” da se redefiniše obrazovanje. Od marta su testirane različite varijante učenja na daljinu. Takvo učenje nije novi koncept, naprotiv. Postojalo je još između dva svetska rata, kada su nastale „dopisne škole”. Ovakav tip nastave je osmišljen u Velikoj Britaniji i predstavljao je jedini način da siromašna i deca iz udaljenih gradova i sela dobiju moderno obrazovanje. „Dopisni đaci” bili su i mnogi učitelji i nastavnici koji nikad nisu kročili u „pravu” školu.

I danas, u 21. veku opet smo dobili priliku da redefinišemo obrazovanje. Jedno od najvažnijih pitanja je kako to učiniti, a da bude korisno i pogodno onima na koje direktno utiče – mladima. No, oni baš i nemaju mnogo mogućnosti da izraze svoje mišljenje o obrazovanju i da učestvuju u njegovoj reformi. Večeras Dvestadvojka samo mladima daje priliku da govore o tome kako vide sistem obrazovanja i šta bi u njemu želeli da bude promenjeno. Naš gost će govoriti iz ličnog iskustva studenta i demonstratora, kao i producenta u jednoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima i obrazovanjem. Njegovo ime je Uroš Ranković. On je dobitnik dve nagrade koje studentima dodeljuje Radio Beograd – priznanja za kreativan doprinos radio izrazu „Neda Depolo” i prve nagrade za apstraktni oblik radiofonije.

Voditeljka: Marina Zec

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi

Antena 25: Mladi i horoskop

Antena 25: Mladi i horoskop

Koliko vas je ljudi u životu pitalo koji ste znak u horoskopu, a koliko ste osoba vi pitali? Šta radite kad čujete da je retrogradni Merkur ušao u vaš znak ili, još gore, ako se ponovo vratio?

Antena 25: Mladi i Jutjub

Antena 25: Mladi i Jutjub

Kakav sadržaj mladi prate na Jutjubu? Koga prate i zašto? Kako je snimati klipove svakodnevno i stvarati sadržaj koji će uvek biti zanimljiv tvojim pratiocima? Dario Kesegi, poznatiji kao Sićo, odgovara nam na ova i mnoga druga pitanja.

Antena 25: Uticaj korone na živote mladih

Antena 25: Uticaj korone na živote mladih

Od početka godine suočili smo se s nečim što ni brojni apokaliptični ili naučno-fantastični filmovi i serije nisu predvideli – a to je virus koji je poremetio ceo svet i promenio našu svakodnevicu.