Babis Makridis: Možemo da poletimo samo kada čvrsto stojimo na zemlji

Film „Ptica” grčkog reditelja biće prikazan na ovogodišnjem Beldocsu u okviru selekcije Vatromet

1. September 2020

Inspirisan drevnom grčkom Aristofanovom komedijom Ptice i istoimenom pozorišnom predstavom Nikosa Karathanosa, grčki reditelj Babis Makridis snimio je film „Ptica (ili Kako biti ptica)” o tome šta je lažno, a šta stvarno, šta to treperi između dokumentarca i fikcije. Ovaj film o ljudskoj potrebi za letenjem biće prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs u okviru selekcije Vatromet u četvrtak, 6. septembra u 19h u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tim povodom, razgovarali smo sa rediteljem.

Ptica (ili Kako biti ptica)

Kako ste došli na ideju da snimite ovaj dokumentarac?

Sve je počelo kao zadatak koji je zadala Onazis Fondacija. Od nas se tražilo da uradimo adaptaciju pozorišne predstave Nikosa Karathanosa za Aristofanove „Ptice“ ali iza scene. Nakon mnogo razgovora sa ljudima iz institucije koji su bili zaduženi za to, odlučili smo da uradimo film zasnovan na predstavi i mitu, ali da to ne bude jednostavni mejking of. Oni su mi dali apsolutnu slobodu da radim šta želim i tako je počelo filmsko putovanje koje je trajalo godinu i po dana.

S obzirom na to da ste bili inspirisani Aristofanovom predstavom „Ptice“, na koji način ste pristupili pravljenju filma u kojem ste kombinovali pozorište i ulične scene?

Nije bilo scenarija. Priča je nastala tokom montaže nakon što smo istražili hiljade i hiljade sati snimljenog materijala. Od početka snimanja do finalne montaže, ostao sam sa konotacijama Aristofanovog teksta. To je bio prvi put da sam radio bez scenarija i to mi je dalo mnogo slobode, a potreba za uzimanjem glumaca sa scene došla je od ideje da film ne bi trebalo da ima elemente teatra. Želeo sam da film više miriše na bioskop nego na pozorište, međutim, kako mi je bio potreban Aristofanov tekst, uzeo sam glumce i režirao uklopivši ih u realistično okruženje.

Film je zapravo priča o slobodi. Mnogi ljudi su slobodni da se kreću i rade šta god požele, ali neki od njih su, uprkos tome, robovi svojih misli koja ih ograničava da išta urade. Možemo li reći da je sloboda ništa drugo do stanje uma?

Film je otvoren za gledaoce. Neki smatraju da je tema sloboda, drugi kroz ovaj narativ vide ljudski život. Naravno da je sloboda stanje uma i naravno da je to subjektivan pojam. Za svakog je ona drugačija. Sloboda ima mnogo formi i sve te forme su napravljene prema ljudskoj meri i potrebi. Zaista ne bih znao šta je sloboda. Za egzistencijaliste i ljude koji mrže život, smrt može biti sloboda.

Ptica (ili Kako biti ptica)

Kako biti slobodan kao ptica? Kakav je Vaš odgovor na to pitanje iz naslova filma?

Ne znam kako. Film postavlja mnogo pitanja, ali ne daje odgovore. Ja nisam neko ko zna odgovore o pitanjima postojanja. Mislim da možemo da poletimo samo kada čvrsto stojimo na zemlji. Kada shvatimo da je život prolazan učinićemo sve da bismo ga što intenzivnije živeli. Možda je to zapravo prava sloboda.

„Ptica (ili Kako biti ptica“) je neka vrsta vodiča koja objašnjava kako postati ptica u 9 koraka. Možete li nam bliže objasniti ove korake i reći koji je najvažniji po Vašem mišljenju?

Film u suštini opisuje ljudski život. Koraci predstavljaju nivoe života. Možda tek kad uspete da ih razumete i doživite, možete dostići apsolutnu slobodu. Svi koraci su neophodni.

Kako su reagovali ljudi? Šta je njima bilo najzanimljivije?

Zbog pandemije i zatvaranja, film je imao onlajn premijeru koju je pogledalo 50 hiljada gledalaca i reakcije su bile divne. Film je odjednom postao prozor za slobodu za ljude koji su bili zatvoreni u svojim domovima i imao je terapeutsko dejstvo na njih.

Kako se situacija sa pandemijom virusa Kovid 19 odrazila na Vaš rad i stvalaraštvo?

Kada se nalazite u kreativnoj fazi svog života, sve izgleda kao karantin. Izgubite osećaj za vreme i mesto. Ono što smo mi iskusili nije imalo direktnog uticaja na način na koji mislim. Navikao sam na takve oblike inkluzije. Najšokantnija stvar je bila spoznaja ko su mi pravi prijatelji.

Na kojim projektima i filmovima ćete raditi u budućnosti?

Pripremam dokumentarac čija tema je strogo poverljiva tajna.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!