fbpx

BE HERE AND THERE: Fonoportret Tamara Jokić

BE HERE AND THERE: Fonoportret Tamara Jokić

Tamara Jokić je vokalna umetnica iz Valjeva. Tamara je diplomirala španski i portugalski jezik na Filološkom fakultetu. Potom je svoj životni put usmerila u pravcu muzike - trenutno živi, studira i stvara u Bostonu (SAD), kao stipendista muzičkog mikrokosmosa – Beklee College of Music. Njen muzički kompas je okrenut ka žanru World Music, a posebno je zainteresovana za istraživanje sefardske, fado i balkanske muzike. Kao jedan od najistaknutijih vokala u svom pravcu i stilu, Tamara je imala prilike da deli binu sa pojedinim svetski poznatim muzičarima, i najpriznatijim performerima današnjice. Na nedavno odrzanom Middle Eastern festivalu u Bostonu, imala je prilike da deli binu sa ruskim pijanistom Vadimom Neselovskym, u društvu „Pletenitsa“- hora, a deo događaja bio je i cenjeni Tigran Hamasijan- jermenski pijanista

Ovaj umetnica odvešće nas na putovanje kroz Mediteran, preko Balkana pa sve do Bliskog Istoka 7. avgusta u okviru koncertnog serijala Berklee studenata i alumnista ,,Be Here and There’’ na letnjoj sceni Bitefartcafe-a na Kalemegdanu. Ovom prilikom pridružiće joj se: gitarista Gagi Hajnrih sa Berkli koledža, basista i Berkli alumni Pera Krstajić i perkusionista Goran Savić koji svira u bendu Bizar Bazar koji neguje mediteransku muziku.

Kako biste razumeli njenu muziku, Tamara je za čitaoce Oblakodera sastavila plejlistu pesama u čijem preseku se nalazi inspiracija za njen zvuk:

Mariza - O Gente da Minha Terra

Martha Mavroidi - Eminé

Avishai Cohen - About a Tree

Ennio Morriconne - Cinema Paradiso (Love Theme)

Hans Zimmer - Deliver Us (Prince of Egypt)

Mor Karbasi - Judia

Yemen Blues - Jat Mathibathi

Marina Zec

Ostavi komentar