STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Bend nemanja – hrvatska psihodelična senzacija

Sa frontmenom Lukom Šipetićem o tarotu, fanku i kosmičkoj diskoteci

4. March 2022

.-

Tarot Funk, pa Cosmic Disco – dva albuma koja su jedan za drugim potpuno osvojila publiku, ali i mnoge muzičke kritičare, pa se tako njihov izvođač, hrvatski bend nemanja, našao na velikom broju top listi u poslednje tri godine. Oba albuma su konceptualna, pa je tako instrumentalni Tarot Funk omaž zvuku tajlandskog fanka, afro-fanka, anatolijskog (turskog) roka 70-ih i kambodžanskog psycho roka 60-ih, a sve pesme napisane su za posebno odabrane tarot karte. Nasuprot tome Cosmic Rock je muzički odgovor na Tibetansku knjigu mrtvih i inspirisan je diskotekama 70-ih, Chica Cumbijom, jugoslavenskim fankom i afrobeat-om.

Iza ove psihodelične senzacije stoji muzičar Luka Šipetić, ali sa njim nastupaju i sadašnji članovi benda Matej Perić (bubnjevi), Karlo Lugarić (udaraljke), Laura Matijašević (bas) i Ana Kovačić (saksofon, sintisajzer). Bend će u petak, 4. marta, nastupiti u prostoru Kvake 22, a već sledeći dan putuju za Novi Sad gde će publika imati prilike da ih čuje u KC Labu.

O srpskoj mini turneji, albumima, inspiraciji i tarotu razgovarali smo sa frontmenom Lukom Šipetićem.

Tarot Funk i Cosmic Disco su nazivi vaših albuma – da li više volite fank ili disko?

U poslednje vrijeme najviše volim lovers rock.

Na albumu Tarot Funk svaka pesma nosi naziv neke tarot karte. Šta te inspiriše u tarotu?

Inspirišu me arhetipske slike i individualni simbolizam prikazan u kartama na koje naše nesvesno od pamtiveka reagira.. Tarot može biti svojevrsno ogledalo našeg nesvjesnog, a takav intuitivan pristup zna biti jako inspirirajuć kad se radi muzika.

Veruješ li u tarot?

Jednako koliko i on veruje u mene.

Cosmic Disco je inspirisan Tibetskom Knjigom mrtvih i predstavlja, kako kažete, nemanjin put pre trenutka ponovnog rođenja? Objasni nam malo detaljnije šta to tačno podrazumeva?

Tarot Funk predstavja nemanjin pad, svojevrsni psihički i ego slom pojedinca čija je priča ispiričana kroz odabrane karte. Ovisno o karti i njenoj simbolici, ali i pjesmi, sluušatelj sam gradi naraciju ovisno i o svojem životnom ili trenutnom iskustvu. Cosmic Disco nastavlja taj put. Iako je Tibetanska knjiga mrtvih puna strašnih fantazmagoričnih priča sama smrt, (govorimo o duhovnoj, metafizičkoj smrti) ne bi trebala biti strašni čin. To je za mene promjena i sazrijevanje. Čovjek prolazi kroz „male smrti“ i promjene svakodnevno, stoga je glazba veselija, senzualnija i pomalo dionizijska.

Primetno je da stvari koje stvarate imaju određene koncepte i predstavljaju celine. Koliko ti je to bitno?

Bitno je, meni je tako lakše kontekstualizirati svijet i moje mesto u tom koordinatnom sistemu konfuzije.

U vašoj muzici se čuju različiti uticaji, a i sami navodite različite žanrove kao inspiraciju s tim u vezi izdvoj mi:

Album svih vremena?

Hamid Al Shaeri – The SLAM! Years: 1983-1988

Pesmu svih vremena?

Kyoko Koizumi – Kyon Kyon

Pesmu za ples?

Pat And Pats – Tobago

Najbolji filmski saundtrek?

Stelvio Cipriani – Femina Ridens

Pesma Terra Magica ima u sebi motiv pesme Disco Dancer Kiki Gyana. Zašto? Da li lično voliš tu stvar?

Svaka stvar na albumu uzima motive na kojima gradi novu priču-poput halucinacija u bardo stadijima gdje se stvari iz svjesnog zivota preminule osobe pretvaraju u nove fantazije. Sami albumi su tako derivacije raznih postoječih žanrova, svojevrsni hommage meni dragim stvarima.

Kako bi izgledao film za koji bi vi stvarali muziku?

S elementima magijskog realizma i nadrealnosti. Ukoliko je netko pronašao svoj film u opisu, javite se.

U Srbiji veliki broj ljudi misli kako naziv benda zapravo predstavlja ime Nemanja, a ipak su u pitanju neimanja određenih stvari. Kako je došlo do tog naziva?

Zato što sam htio da zagrepčani misle da sam dio BG scene pa da pohrle na konc kao i uvijek kad dolazi netko iz Beograda, a istovremeno kad BG scena skuži da je neki Hrvat dovoljno lud da bend nazove nemanja, da dođu vidjeti što se to događa. Win win situacija. Šalim se, nisam toliko lukav. Ideju za ime dao je Dukat iz Stray Dogg-a kad me jednom prilikom prozvao Nemanja. Ime mi je ostalo u uhu i ubrzo se stopilo s idejom odricanja i odmicanja mene kao osobe od glazbe i stavljanje glazbene ideje u prvi plan.

Foto: Marina Uzalec

Koliko vam je bitan vizuelni identitet benda i vaše stvaralaštva?

Važno mi je da slika započinje tamo gdje zvuk završava. Nadam se da tako do neke mjere mogu prenijeti neki svoj unutarnji svijet ljudima oko sebe pošto ga drugačije ne znam iskomunicirati.

U jednom intervjuu si rekao da je to što pišeš ime benda malim slovom i neka vrsta smrti autora jer si se odmaknuo od svega i muzika je u prvom planu. Koliko je to olakšavajuće/otežavajuće?

Meni je osobno olakšavajuće, pomaže da budem izvan spotlighta tako da lakše dišem.

Šta misliš o regionalnoj alternativnoj muzičkoj sceni?

Vremena nisu laka za alt scenu, no mislim da se drži. Ima dobre muzike, neovisno o žanru.

Foto: Zrinka Magazin

Imaš li neka imena koja bi izdvojio?

Zadnje sam gledao Kliniku Denisa Kataneca u KSETU, vrhunski su to odradili.

Našli ste se na velikom broju regionalnih top listi, čak su vaše stvari puštali i na inostranim radio stanicama. Koliko ti to znači?

Ljepo je vidjeti takve reakcije, pogotovo ako to potakne ljude da dođu na koncert.

Šta publika može da očekuje od predstojećih koncerata u Beogradu i Novom Sadu, a šta vi očekujete?

Mi očekujemo da se publika zabavi, ljubi i đuska kao da nema sutra, a mi očekujemo od bar nekog iz publike da nas odvede na neki dobar after. Ali nećemo dugo, idući dan smo u Novom Sadu, moramo i tamo na after.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *