Bend Svemirko – u susret beogradskom koncertu

U Podrum Oblakodera pred beogradski koncert stiže nam bend - Svemirko
Piše: Marina Zec

23. July 2021

Prošle nedelje dugoočekivani koncert benda Svemirko otkazan je nekoliko sati pre planiranog početka zbog nevremena, tačnije kiše. Koncert je pomeren za subotu 24. jul, a čini se da je umesto očajanja, promena termina razvila samo još veći hajp među obožavaocima. Bend će u subotu po prvi put u Beogradu nastupiti u novoj postavi na festivalu Dev9t, a u susret koncertu razgovarali smo sa njima o nastupima, poslednjem albumu i budućim planovima.

Pre 2 godine Svemirko je u KC gradu odsvirao svoj stoti koncert. Ovog vikenda vraćate se u Beograd, a postava benda značajno je promenjena. Kako je došlo do ove promene?  Ko sada sve čini bend Svemirko? 

Bilo nas je 5, sad nas je 5; malo smo pustili kosu…. šalim se. Okolnosti su se desile, život se okrenuo i korona je došla! Imamo Matu na basu (i bas sintu!), Darca na svim mogućim perkusivnim instrumentima, Silviu na sintevima, i, već znane, Talija i Marka na vokalima i (gotovo) svim trzalačkim instrumentima. 

Da li će novu postavu pratiti i promena u zvuku? 

Svaka nova osoba u bendu donosi dio sebe u već postavljen sound benda;  cjelokupni zvuk biti će svjež, a opet svemirski, bit’ će dinamičan, a opet magičan. 

Ovog leta nakon duge pauze uslovljene koronom krenuli su ponovo koncerti. Kako je izgledao povratak na binu? Kakvi su vam utisci? 

Ludilo! Ludilo!

U decembru je izašao album Skalamerija, koji zbog već pomenutih okolnosti nije odmah doživeo svoju promociju. Kakve su reakcije publike na album? 

Svakome drugačije; nekima je pogodjena priča a nekima su zadnja dva albuma pogodjenija priča. No, svi se mijenjaju, baš kao i muzika koja se piše u procesu mijenjanja osobe… Tako da je jedino logično da su reakcije ništa više nego – različitog karaktera.

Kako publika reaguje na nastupima? 

Energija publike vrlo je važna – i snažna za svakog izvođača. Kada dajemo toliku energiju, vraćanje iste daje nam do znanja da posao koji volimo; i radimo dobro, što nam daje elana za sprovađanje novih ideja isto kao i razvijanje starih; što na kraju rezultira još boljom reakcijom publike i još većim napretkom cjelokupnog projekta. 

S ozbirom da je albumom predstavljen malo drugačiji zvuk, da li publika favorizuje prethodna dva albuma, ili su podjednako pozitivne reakcije na nove pesme?

Kao što smo već rekli, nemoguće je da se svima sve svidja. Dok god se stvara, dobro je.

Gde ćete nastupati još sve ovog leta? 

Po Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji… stalno se mijenja budući da nam korona situacija ne ulazi u susret. 

Kakvi su dalji planovi benda? Šta možemo očekivati od Svemirka?

Možete očekivati da za početak dodjemo u Beograd, a onda kad dodjemo u Beograd…

Šta publika u Beogradu može da očekuje od koncerta?

 Nipošto ne očekujte kišu!

Fotografije: Alma Drnovac

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!