STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Beograd, u prolazu

Pogledajte virtuelnu izložbu i omaž Beogradu mladog fotografa Matije Borbelja

29. October 2021

Zrenjanin je mali grad u kom se nikad ništa ne dešava. Cane iz Partibrejkersa je jednom rekao: „Zrenjanin je grad večite nedelje”. Mislim da ga ta rečenica najbolje opisuje. Kada sam shvatio da taj grad nema više nista novo da mi ponudi, odlučio sam da se preselim u Beograd, kako bih izašao iz zone komfora i promenio nešto u svom životu. Dolaskom u Beograd, fasciniran sam haosom, neskladom, brzinom kojom vreme ovde prolazi i raznolikošću ljudi. Sve te stvari mi najviše privlače pažnju kada fotografišem. Ove fotografije su nastale u periodu od godinu dana (septembar 2020 – septembar 2021). Često se dešavalo da izađem iz stana sa foto aparatom na ramenu i krenem u nepoznatom pravcu. Ponekad sednem na random autobus i izađem na poslednjoj stanici. Tako sam najbolje upoznao i osetio grad.

Matija Borbelj rođen je 2000. godine u Zrenjaninu. Fotografiju je otkrio u srednjoj školi. Inspiraciju uglavnom pronalazi u filmovima i svakodnevici. Kaže da je trenutak kada je filmove prestao da gleda samo iz zabave, trenutak kada je počeo ozbiljnije da se bavi fotografijom. Tada je otprilike počeo i da istražuje i uči o fotografima kao sto su William Eggleston, Saul Leiter, Elliott Erwitt, Robert Frank, Joel Meyerowitz i mnogi drugi. Erwitt je rekao da je fotografija umetnost posmatranja, što je u potpunosti tačno. Ona je, zapravo, način na koji posmatramo stvari oko nas.

Preporučeni tekstovi

The Milk of Dreams

The Milk of Dreams

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju Artinjan Artinović zabeležio je ovogodišnje tradicionalno bijenale umetnosti u Veneciji

Ko to tamo pliva?

Ko to tamo pliva?

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju zabeležili smo ovogodišnje tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na Tamiškom keju

Light/Dark Balance

Light/Dark Balance

U novoj virtuelnoj izložbi predstavljamo radove mlade fotografkinje Nađe Stanojević

Belgrade is Burning (2021)

Belgrade is Burning (2021)

Fotografije dreg kulture u Srbiji Jelene Simeunović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Trag koji ne vidiš

Trag koji ne vidiš

Fotografije urbanih supkultura u Srbiji Aleksandra Anđelkovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Beograd koji nismo upoznali

Beograd koji nismo upoznali

Fotografije romske zajednice u Srbiji Mihajla Markovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Vidljivo / nevidljivo

Vidljivo / nevidljivo

Fotografije života ljudi u ekološki zagađenim sredinama Nede Mojsilović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Decentralizovana borba

Decentralizovana borba

Fotografije žena radnica u Srbiji Artinjana Artinovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    Super su mu fotografije..
    Realistične i životne..
    Da li i po malo surove?

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *