fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Beyond House: 11 godina DJ kolektiva

Sa Dušanom Predojevićem poznatijim pod imenom Doo, osnivačem i tvrdim jezgrom kolektiva Beyond House

16. September 2022

DJ kolektiv Beyond House večeras na brodu 20/44 slavi 11 godina postojanja. Tim povodom na večerašnjoj žurci nastupiće Doo, Damir Zekiri, Cosmic G, Ognjem i Stellarcopmanion na pontonu, dok će na terasi muziku vrteti Aleksandra Hrib, Igor V & NNeco, Danilo Kas i Sergej Krstić. Iako se sastav kolektiva godinama menjao, kolektiv je ostao veran prvobitnoj ideji da njihove žurke nude klupski raznovrstan zvuk. Prvobitna ekipa bila je okupljena još u nekadašnjem klubu The Wash, dok danas žurke najčešće prave na 20/44, gde su i rezidenti, ali i u Drugstore-u i KC Gradu.

Povodom večerašnje proslave njihovog 11. rođendana razgovarali smo sa Dušanom Predojevićem poznatijim kao DJ Doo, osnivačem i tvrdim jezgrom Beyond House kolektiva i muzičkim urednikom Beyond House žurki.

Koliko se stvari promenilo od početka Beyond House do danas?

Promenio se sastav kolektiva, promenio se u velikoj meri medij kojim se DJ-evi koriste, sa analognog – gramofona i ploča na uglavnom digitalni. Promenili su se klubovi, neki otvorili neki zatvorili, poprilično se promenila i publika, promenio se i naš status u akademske građane sa stabilnim dnevnim poslovima, stomaci su veći, kose je manje ali nista manje elana za sakupljanjem muzike i volje za delenjem iste sa ljudima u klubu, baru ili na festivalu.

Ko sve čini kolektiv?

Uradio bih ovde jednu malu retrospektivu, pa tako prvobitnu ekipu iz 2011 činili su pored mene – Ognjen Milosavljević, Damir Zekiri, Ivan Tanovic aka Vitanov i Miloš Maričić koji je prvi ,,okačio slušalice o klin” ali nam se paralelno sa Miloševim odlaskom pridružuje Nikola Vemić (2014) i Ali Guney (2015). Njih dvojica 2018 napuštaju kolektiv u nameri da pokrenu sopstveni parti na brodu. Tog partija nažalost više nema ali imaju zajednički LIFT bar, nama omiljeni, iz kog je proistekao sjajan podcast serijal a u saradnji sa drugim nama omiljenim barom, u kom često sviramo, Zaokretom napravili su definitivno najlepši letnji parti – Crusing – tumbs up boys! Što se Beyond House tiče, Vitanov 2019. odlazi na zazluženi odmor i dok ga strpljivo čekamo da se vrati podmladjujemo redove i prošle godine primamo u sastav, mladog i talentovanog DJ-a i producenta Igora Radoševića aka Cosmic G, koji iza sebe ima već pregršt kvalitetnih izdanja a verujemo da najbolje za njega tek dolazi. Takođe, treba reći da se ekipa Beyond House nekako uvek sabirala oko našeg studija koji smo nedavno obnovili te ja i sadašnje kolege iz studija, Aleksandru Hrib, Mariju Šević aka Stellarcompanion, Danilo Kasa, Mr. Casha smatramo na neki način neformalnim članovima družine.

Šta je bila ideja kada ste krenuli sa vašim žurkama?

Svi mi smo pre svega fanatični ljubitelji klupske muzike i opsesivni sakupljači iste, svi smo to bili pre nego što smo postali DJ-evi, a kad smo postali logično je bilo i da je podelimo sa ljudima. Stvaranje dobrog vajba kroz kontinuirani DJ mix ispunjen izvanrednom plesnom ili manje plesnom muzikom je ono sto radimo od 2011. Dobar vajb i dobra muzika to je suština. Žurku smo brendirali i u kolektiv se ujedinili kako bi stvari podigli na viši nivo i bolje organizovali oko dovođenja i hostovanja nama interesantnih stranih imena na čemu je bio fokus pa može se reći sve do korone. Nije tajna da nam je veliki uzor bila i ostala Disco not Disco ekipa. Žurke smo organizovali bez sponzora, reklame i profita po organizaciju.

Jedini kriterijum za strane goste koje bi dovodili je bio da je pre svega izvanredan DJ, istinski digger, neko ko je DJ-ing podigao na nivo umetnosti. Da li je poznat i trenutno nahajpovan artist to nam nikad nije bilo bitno. Bitno nam je bilo da može da pruži više nego što možemo mi sami i od koga uvek možemo nešto da naučimo.

Koji su ti omiljeni plakati i zašto?

Naivno smo mislili u početku da je samo muzika dovoljna, na plakate nismo toliko obraćali pažnju a žurke smo radili i dalje radimo bez oficijalnog fotografa. Ipak smo brzo skapirali da našem partiju fali adekvatan vizualni identit, dugo smo se tražili tu, menjali razne dizajnere dok nismo našli Marka Vuletu Djukanova, koji je, po meni, bez premca u svetu što se tiče party postera. Teško je izdvojite ali evo ovde nekih meni omiljenih…

Nažalost Marko više ne radi plakate za 20/44, pa smo mu dostojnu zamenu našli u beogradskoj tattoo umetnici Jeleni Siljanović i novosadskoj dizajnerki Ivani Gelić.

Pamtite li neku žurku posebno po nečemu i zašto?

Uf, teško pitanje, u ovih 11 godina smo stvarno imali mnogo baš dobrih. Možda bih izdvojio jednu od ranijih žurki sa Dubbymanom kad nije mogla igla da padne na brodu, sve je bilo znojavo a on je vrteo mahom neki San Francisco tribal house iz 90-ih i sve je podsećalo na old school partije o kojima su nam pričali i koje smo do tad mogli da gledamo samo na starim VHS snimcima. Mislim da nas je taj party definitivno postavio na mapu i zacementirao rezidenturu na 20/44. Sa druge strane izdvojio bih kao poseban party u Drugstoru sa Intergalactic Garijem, legendom Haske scene, koji je bio baš slabo posećen, ali je taj set i vajb tamo bio potpuno magičan i to je bila esencija onoga o čemu sam pričao ranije pominjući umetnost DJ-inga. Malo ljudi, ali svi apsoulutno uplivali u talase njegove muzike i u transu plesali do jutra. Sjajno je bilo i sa Bu$$, Richard Zepezauer, Antal, Hunee, Interstellar Funk, Mick Wills, Elena Colombi, Marsman, Sacha Mambo, Zaltan, Mozghan, Lauren Hansom, X Coast, Borut, Mimi… i sad mogu tako nabrajati sve dosadašnje goste u nedogled. Kao što rekoh, teško pitanje!

foto: Dušan Rajić Dulajt

Žurke pravite na 20/44 da li ste oduvek samo tamo nastupali, ako da zašto vam je taj prostor važan?

Početna ekipa se zapravo skontala još u legendarnom, sada bivšem klubu The Wash gde sam imao rezidenturu i nakon čijeg je zatvaranje 2011. 20/44 povukao većinu rezidenata kod sebe. Ja sam tada od mojih nekadašnjih gostiju u The Wash oformio ekipu za Beyond House i zvanično smo nastali i imali prvu žurku na 20/44. Međutim, to nije bilo jedino mesto, radili smo Beyond House partije i u Drugstore-u, KC Gradu, bivšem Wats-u, bivšem Šećeru, Dot-u, a svoje veče smo imali na festivalima- Lovefest (Energy stage), Exit sa Disco Not Disco (Happy Novi Sad stage), a godinama smo sarađivali i sa hrvastkim Dimensions festivalom. Ipak nakon toliko godina rešili smo da ekskluzivitet žurke ostavimo za 20/44 jer našem raznolikom muzičkom senzibilitetu najviše odgovara ta publika otvorenija za eklektičnije setove, a i najviše nam prija intimnija atsmofera manjeg kluba kao što je 20/44. Što pak ne znači da ne nastupamo i po drugim klubovima samostalno a tu pre svega mislim na Drugstore i KC Grad.

Koliko se razlikuje kada svi vi koji ste deo kolektiva nastupate solo, a koliko kada nastupate kao Beyond House?

Kao što sam već rekao svako od nas je fanatični ljubitelj muzike i kolekcionar i svako od nas nije toliko ograničen jednim te istim žanrom kao što ni Beyond House kao što mu ime kaže nije samo House. Naš izbor muzike uglavnom zavisi od mesta na kome puštamo i slota koji imamo, a nekad i od gosta koga dovodimo. Svako od nas je sposoban da izvrti sve od ambienta i downtempa do techna i trensa i da to uradi na vrhunski način Ili da odrzi lekciju iz raritetne svetske neelektronske muzike u nekom od pomenutih beogradskih dj barova.

Koja pesma te podseća na prethodnu deceniju kolektiva i zašto?

Siguran sam da bi svako od nas dao drugu numeru ali meni je ova nekako prvo pala na pamet. Možda ploča koju sam najviše eksploatisao u poslednjih 11 godina i koja takoreći nije izlazila iz torbe. Ron Trent – Message to the World sa albuma Raw Footage iz 2012.

Gde vidiš Beyond House za 11 godina?

Za sad smo obnovili studio, planiramo da obnovimo i podcast serijal, možda pokrenemo i neki live stream podcast ali za 11 godina teško je reći. Nadam se da će nastaviti da živi kroz neke mlađe snage, a ako ne to onda bar kao Record Label.

Rođendan slavite na Brodu u petak, 16. septembra, šta nas sve očekuje tada? 

Večeras vas očekuju stari i novi članovi Beyond House, kolege iz studija kao i naši omiljeni newcomersi na sceni. Dočekuju vas ova nasmejana lica dole, a više o tome na linku. Kiša neka pada mi imamo krov, brdo dobre muzike i pozitivne energije! Vidimo se!

Preporučeni tekstovi

Oblakoder plejlista: ERRORR

Oblakoder plejlista: ERRORR

Štafetu za ovonedeljnu plejlistu predajemo nemačkom bendu ERRORR koji otkriva šta sluša ovih dana i koje su njihove omiljene numere

Hali Gali turneja – 3 poena u gostima

Hali Gali turneja – 3 poena u gostima

Beogradska ekipa je svirala u Ljubljani i Zagrebu, a ja sam po bivšim zemljama bratstva i jedinstva pratio nešto drugačije i mnogo bučnije bratstvo i sestrinstvo

Č*trdeset god*na albu*a Videos*x 84

Č*trdeset god*na albu*a Videos*x 84

Te 1984. godine, rušili su tabue, predstavljali nove ideje i stvorili futuristički klasik, a danas ne smemo čak ni ime da im napišemo da nas Fejsbuk ne bi banovao

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *