fbpx

Čitaj „Braća metalci” sa Šećernom Pilulom

Svakoj osobi na kugli zemaljskoj je muzika bliska. Nekima predstavlja neizostavni deo života, dok drugi s njom nisu povezani na tako dubokom nivou, ali im život i dalje nije potpunosti bez muzike. Njena velika moć leži u tome što može da vas spoji sa ljudima sa kojima inače možda ne biste komunicirali.

Hari živi u Espou u Finskoj. On nije nimalo srećan što leto treba da provede u Oslu kod očevog prijatelja, ali je to svakako daleko bolja opcija nego obilaženje rođaka i sajma narodnih rukotvorina s roditeljima.

Vile je takođe iz Espoa, a leto provodi kod strica u Oslu i uopšte nije oduševljen time što će deliti sobu s nekim Harijem. Međutim, ovu dvojicu dečaka spaja goreća ljubav prema teškom metal zvuku i bendu „Unholy Viper”. Igrom slučaja, upoznaju vanserijski talentovanog gitaristu iz Iraka, odlučuju da oforme bend i prijave se za takmičenje.

Međutim, ovo nije samo priča o momcima u bendu. Sam bend u priči ima funkciju zvezde vodilje, višeg cilja, pokretačke snage.

Stavljajući svoje likove u sukob sa norveškom neonacističkom grupom „Kobre”, koja je demolirala radnju oca jednog od njih, Anti Halme testira prijateljstvo ova tri dečaka i prikazuje koliko su ljudi koji su se prvobitno mrzeli spremni da urade jedni za druge, a glavni krivac za to je upravo muzika, u kojoj nema mesta za mržnju.

Kako su dečaci različitih nacionalnosti, pa još u stranoj zemlji, ono što je veoma bitan momenat radnje jeste da se u okviru nje razbijaju stereotipi o određenim narodima.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Ostavi komentar