fbpx

Čitaj sa Šećernom Pilulom

Kada je čitanje u pitanju, kod mene se osim knjiga, računaju i stripovi/grafičke novele, kao i audio knjige (iako nisam neko ko ih sluša). Zbog toga su moji prvi predlozi za čitanje nekonvencionalni - „svetla reflektora" su tokom mog čitalačkog novembra ukrali stripovi, od kojih su neki sjajna zabava, dok drugi nose veoma bitnu poruku. Ovog puta odlučila sam se za preporuku jednog serijala i jedne zbirke stripova.

Ukoliko ste ljubitelji naučne fantastike, ne smeta vam malo vulgarnosti, a kupuje vas odličan stripski crtež, Saga je pravi izbor za vas.  Ova grafička novela ima devet delova  od kojih je Čarobna knjiga do sada prevela šest.

Dvoje mladih pripadnika međusobno suprotstavljenih svemirskih rasa zaljubljuju se jedno u drugo. Priču pripoveda njihova ćerka koja se rađa na prvoj stranici ovog serijala. Izgnanički par čini sve što je u njihovoj moći da zaštiti svoje dete od obe strane koje ih jure, a za petama su im i nezavisni plaćenici.

Crtež sjajno dočarava svaki momenat svemirske borbe, pojedini delovi su izuzetno NSFW, ali ne preovladavaju, tako da serijal ne zalazi u polje neukusa. Saga je odličan i nezaobilazan primer stripske literature za ljubitelje ovog žanra, a njena popularnost u svetu je sasvim opravdana.

Nedavno je izdavačka kuća Dibidus, uz podršku Francuskog instituta i Societe Generale banke objavila stripsku zbirku Buđenje, čiji su scenariji i crteži rađeni od strane grupe autorki.

Stil crtanja svake priče je drugačiji i on varira od klasično stripskog crteža, preko prilično apstraktnih slika do manga crteža. Svaka priča je teška na sopstveni način. Kod nekih je ta težina izneta kroz dijalog ili detaljan unutrašnji monolog, dok je kod drugih scenario oskudan i pušta crtež da priča priču. Poruka je uvek veoma jasna.

Iako je navedeno da je Buđenje kreirano od strane žena za žene, neosporno je da je ovo vrlo bitan strip za sve. On govori o položaju žena kroz vreme - od daleke prošlosti, preko sadašnjosti do antiutopijske budućnosti - a jasno je da se žene nisu same stavile u poziciju u kojoj se nalaze.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Ostavi komentar