Čitaj „Sedam minuta posle ponoći” sa Šećernom Pilulom

Patrik Nes je s razlogom jedan od najpopularnijih pisaca današnjice. Njegove knjige su drugačije i time privlače čitaoce. „Sedam minuta posle ponoći” (u originalu „Monster Calls”) je priča o dečaku kojeg je otac napustio kada je bio dete, a čija majka boluje od karcinoma. Izgubio je sve prijatelje u školi i trpi fizičko nasilje, ali […]

13. June 2019

Patrik Nes je s razlogom jedan od najpopularnijih pisaca današnjice. Njegove knjige su drugačije i time privlače čitaoce.

„Sedam minuta posle ponoći” (u originalu „Monster Calls”) je priča o dečaku kojeg je otac napustio kada je bio dete, a čija majka boluje od karcinoma. Izgubio je sve prijatelje u školi i trpi fizičko nasilje, ali upravo ono čini da se oseća vidljivim. Iritira ga što mu zbog bolesne majke svi povlađuju i ne može čak ni da bude kažnjen kada učini nešto loše.

Skoro svake noći, Konor sanja isti san, za koji nikom nikada nije rekao. On je toliko strašan da, kada mu se jedne noći, sedam minuta posle ponoći, na prozoru pojavi pravo čudovište, on nije uplašen jer je video i gore. Ovo čudovište postoji koliko i vreme, a tokom dana preuzima oblik tisovog drveta koje stoji u njegovom dvorištu od kad zna za sebe.

Čudovište Konoru obećava tri priče koje će ga naučiti važne životne lekcije, a nakon te tri priče, na dečaku je da ispriča poslednju — svoju strašnu istinu.

Knjiga je izuzetno dirljiva. Čak i za mene, koja čitam kao posmatrač sa strane i ne uplićem mnogo sopstvene emocije u radnju knjige. Istinski je srceparajuća, a ako ste zbog karcinoma izgubili nekoga, neće vam biti lako da čitate opise zdravstvenog stanja Konorove majke, jer su verovatno baš ta stanja i vaše oči videle.

Iako sam naslov možda govori da je u pitanju hororistična priča, nemojte baš to da očekujete. Ova priča nije strašna u smislu same radnje, ali, kada se udubite u mračne misli jednog dečaka, one i te kako umeju da budu jezive.

Autorka teksta: Jelena Ostojić


Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi