fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Cveće koje ne miriše

Da li znate ko su Industry Plants?

25. January 2024

U moru novih sintagmi koje ne moramo baš da znamo, ali s vremena na vreme se pojave tu i tamo, u raznim internet diskusijama i narativima, i svi ih koriste kao da su oduvek tu, tako da malo i moramo da ih znamo (hehe), pojavila se Industry plant.

Kad ga prevedeš na naški, industrijska biljka zvuči kao nešto što će jednom uzgajati kad se legalizuje marihuana, ali u sebi ipak izvorno nosi neko drugo značenje. Naime, svi oni izvođači za koje mislite da ih je, što bi se reklo, pokakila ptica ili da im se posrećilo da baš njihova pesma postane taj hit sa TikToka, ili uleti u reklamu za jak brend, ili se pojavi u seriji u sceni u kojoj se glavni par konačno smuva ili neki lik umre… sve to nije slučajno. Neko je stajao iza, a taj neko je lejbl, izdavač, iliti gorenavedena industrija.

Poslednjih deset, ili više godina, svaki novi, mladi muzičar je (krivo?) optužen da je njihov uspeh fabrikovan i fejk napravljen od strane izdavačke kuće. Izraz je prvo počeo da se pominje oko 2010. na raznim hip-hop forumima, gde su internet korisnici pominjali imena kao što su Waka Flocka Flame, Lil Wayne, a čak su i 50 Centa pokušavali da uguraju tu… bože budala. U globalu, to su oni koji imaju bolju pol poziciju u startu karijere, više se ulaže finansijski u njih, a svakako nije na odmet ako su mama, tata, ili striko poznati ili lovani iz izdavačke kuće.

Sve te priče malo imaju smisla, a malo i nose sa sobom ono nepoverenje koje svako u u sebi nosi, koje može da bude samo blago negodovanje kad neko postane poznat. A može vrlo lako da bude i seme koje se razvija u to da počnemo da sumnjamo u sve što postoji, i dok si rekao Obama je čovek gušter, eto te ispred skupštine, protestuješ protiv vakcina sa knezom Srkijem Babićem Vivirkom. A samo si se prvo zapitao kako je Lana Del Rey tako brzo postala poznata.

Naravno, ne postoji nigde na netu zvanična lista stvarnih industry plant umetnika, jer niko nece doći i reći – da, ja sam pevač/pevačica/bend u kog je grunuto toliko para da se nahrani jedno selo u zapadnoj Africi, ali tako da sve izgleda kao da sam ja sve to sam, sa ovih deset prstiju i malo magije algoritma ostvario. Međutim, malo paranoje, malo zdravog razuma, malo sumnje, malo očiglednosti, i onda nastanu liste kao što je ova, u kojoj neko upire prstom i okrivljuje mlade, poznate i talentovane da… pa, da nisu baš toliko talentovani. Sa druge strane, kad pogledate sve moguće ovakve liste na netu, vidite i da gotovo za svakog novog artista u poslednjih deset godina postoji ova sumnja.

Naravno, kod nas ovo ne postoji jer ne postoji industrija. Barem što se tiče ove naše kul, padavičarske muzike. Sa druge strane, u onom drugom svetu, sa mračne strane sile, gde postoji industrija, tamo su, tehnički, svi industrijske cvećke.

Primetićete da se uglavnom žene pominju kao ove vrste biljki i da niko ne dođe da kaže kako je Ed Širan, Drejk ili ludi Kanje izguran od strane moćnika, što bi značilo da cela priča sadrži određenu dozu seksizma.

Lana Del Rey

Da krenemo sa onom koja je već pomenuta u tekstu do sad. Prvo se pojavila kao mlada, lepa i bleda, punih usana i nezainteresovanog hladnog pogleda, sa spotovima koji deluju kao da su snimani kamerom iz ’77. godine. Onda su pronađene njene fotke iz perioda pre tih spotova i pre operacija, pa su krenule optužbe da je ona samo jedan veliki projekat koji je plaćen da izgleda staromodno i sirovo. Bilo kako bilo, ona se nije mnogo okretala na sve te stvari, vremenom je postajala sve više osoba koja ne živi baš na istoj planeti kao i svi mi, tako da, bila industrijska biljka ili ne, verovatno je sad i jedna od najvećih rokenrol zvezda na planeti. Kad to kažem, ne mislim na kvalitet samih pesama, koliko na stil života i onog jakog zero fu*ks given stava koji imaju svi oni danas mrtvi ili kenslovani rok starovi.

Billie Eilish

Ne može se poreći da je Bili Ajliš jedno od najvećih imena u muzičkoj industriji u ovom trenutku, a kada tako brzo postanete toliko poznati, optužbe da je sve fabrikovano ne zaostaju. Pritom, ona se jako mlada pojavila, još uvek je jedva punoletna, a tu je već neko vreme. Zna se da se mladima u umetnosti nikad ne veruje, i da se u sve sumnja, pa otud i u nju. I sama Bili se oglasila po tom pitanju jer zna šta čaršija priča o njoj. 

„Samo želim da čujem razloge zašto se to priča. Ne verujem u to s*anje o industriji jer je zapravo nemoguće učiniti nekoga zaista lažno uspešnim. Možete postati poznati i biti fejk, ali ne da vas ljudi neguju, vole i da veruju u vas dok stvarate umetnost”, rekla je za „Loud and Quiet“.

Jack Harlow

Iako sam čuo gomilu njegovih pesama, i dalje nisam siguran da znam ko je ovaj tip. Toliko ima bledunjavu pojavu, makar u mojim očima. Međutim, broj strimova, singlova, prodatih ploča – govori suprotno. Njegov meteorski uspon, pogotovo u domenu hip-hopa koji je, već smo rekli, i postavio temelje ideje o ovoj temi, naravno i prelomio da krene da se pominje kako je sve ovo namešteno. Ipak, njegovi vatreni branioci (kojih ima brda na netu i to mi je možda i najveće iznenađenje) pričaju i tvrde kako ništa nije na brzinu nastalo sa njim, kako on svoju karijeru vredno gradi od 2015. i kako je sav taj uspeh samo plod brižnog i marljivog rada. Nešto slično je i sam rekao u intervjuu kod Zejn Loua, kao i da je ponosan na svoje poreklo. Pa, dobro, nek mu bude. Ali i dalje ne znam nijednu njegovu stvar.

Ice Spice

Ice Spice nije dete neke od Spice girls, već je rep senzacija koja je osvojila internet svojim viralnim TikTokovima, koji su je inspirisali da pokrene rastuću muzičku karijeru. Nakon toga je dobila i veoma željenu pozivnicu za Met Galu i tu se zacementirala kao selebriti koji se ne skida sa portala. Koga tu zabole za pesme, reklo bi se. Naravno, njen uspeh nije prošao bez prilično drame jer ima mnogo pojedinaca koji su, pogađate, uperili prst baš u reperku iz Bronksa i označili je kao „jednu od najvećih industrijskih cvećki ovog vremena“. E sad, kad tražite tekstove na ovu temu, nalećete na mnoge in defence of, pa onda ime ovih prethodnih izvođača u kojem će vam mnogi manje ili više racionalno objasniti kako su svi oni čistokrvni umetnici. Samo ću reći da ne postoji baš mnogo tekstova in defence of Ice Spice.

Lil Nas X

Ovaj lik je od starta gledao da spoji nespojivo, napravio onu jednu pesmu koja nije silazila sa vrha top lista mesecima, i naravno da je sve to nevernim Tomama bilo dovoljno da ga proglase za Fejka Fejkovića. Lik je gej crnac koji ima kantri rep stvar. Realno, sve stvari koje ne idu često (ili nikad) zajedno. Pritom su ga svi u početku opisivali kao crnu verziju Vudija iz crtanog Toy Story. Ipak, rečit i drčan kakav jeste, napadima je odgovorio, ironično, ali napadom, i rekao na svom tviteru – Hell yeah I’m an industry plant and what y’all gonna do about it.

I tu lista ne staje, bukvalno svako ko je odsvirao dva tona i imao preko pola miliona strimova u poslednjih 5 godina je optužen u nekom trenutku da je industrija: Lorde, HER, Wet Leg, Clairo, Post Malone, Lizzo, upišite koje god ime hoćete, nećete pogrešiti, jer neko sumnja na njega ili nju. Konačna istina ne postoji, imate onu Molderovu istina je tamo negde, ili onu Kobejnovu, to što niste paranoični, ne znači da vas ne prate. Postoji i treća opcija, a to je da  možete samo da slušate pesme i da vam se sviđaju ili ne. Poprilično je jednostavno.

Preporučeni tekstovi

Oblakoder plejlista: ERRORR

Oblakoder plejlista: ERRORR

Štafetu za ovonedeljnu plejlistu predajemo nemačkom bendu ERRORR koji otkriva šta sluša ovih dana i koje su njihove omiljene numere

Hali Gali turneja – 3 poena u gostima

Hali Gali turneja – 3 poena u gostima

Beogradska ekipa je svirala u Ljubljani i Zagrebu, a ja sam po bivšim zemljama bratstva i jedinstva pratio nešto drugačije i mnogo bučnije bratstvo i sestrinstvo

Č*trdeset god*na albu*a Videos*x 84

Č*trdeset god*na albu*a Videos*x 84

Te 1984. godine, rušili su tabue, predstavljali nove ideje i stvorili futuristički klasik, a danas ne smemo čak ni ime da im napišemo da nas Fejsbuk ne bi banovao

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *