fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Dan sećanja na Montrealski masakr

U okviru 16 dana aktivizma, danas se obeležava godišnjica masakra u Montrealu
Piše: Marija Milić

6. December 2022

Na današnji dan, 6. decembra, pre 33 godine, Mark Lepin počinio je do tada nezapamćeni zločin, poznatiji kao Montrealski masakr. Tog dana, dvadeset petogodišnji mladić ušao je nauružan poluautomatskom puškom i noževima u Visoku politehničku školu, École Polytechnique, u Montrealu, u Kanadi i ubio četrnaest žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), a nakon toga izvršio samoubistvo. Od tada, ovaj dan postaje Nacionalni dan sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama i obeležava se u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Šta je bio povod?

Naime, glavni razlog i povod ubistva javnost je saznala iz pisma koje je Mark ostavio. U pismu je istakao svoju mržnju prema feministkinjama, gde, takođe, navodi imena devetnaest žena prema kojima je gajio mržnju. Zapravo, Mark je bio odbijen prilikom prijave za fakultet, a smatrao je da su razlog njegovog odbijanja upravo studentkinje (jer su većinski kadar u tom trenutku činile žene), te je razlog ovog svirepog masakra njegova mržnja prema ženama.

„Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke, ja neću. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje”, uzvikivao je Mark neposredno pre nego što je počinio zločin.

Fotografija: The Canadian Press

Ženske grupe, kako u Kanadi, tako i širom sveta, nakon ovog događaja organizovale su javna okupljanja, marševe i komemoracije. Inicirana je globalna podrška za obrazovne programe kojima bi se stalo na put nasilju prema ženama. Godine 1991. kanadska vlada proglasila je 6. decembar Nacionalnim danom sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama. Iz Kanade je tada Kanadski akcioni komitet za status žena poslao apel ženskim grupama koje se suprotstavljaju nasilju protiv žena u kome se kaže: „6. decembra potvrdimo naše sestrinstvo, solidarnost i odlučnost da okončamo muško nasilje nad ženama“. Dve godine kasnije, u Edinburgu je pokrenuta i kampanja pod nazivom „Nulta tolerancija” koja uključuje i muškarce, a koja ih podstiče da pokažu solidarnost sa ženama u borbi protiv nasilja.

Femicid u Srbiji

Ovom prilikom skrećemo pažnju na alarmantnu situaciju i porast broja femicida u Srbiji ove godine. U Srbiji su tokom 2022. godine ubijene 23 žene i jedna devojčica, što predstavlja povećanje broja ubijenih žena u odnosu na prošlu godinu (20 žrtava). Tim povodom, Autonomni ženski centar, uz podršku brojnih ženskih pokreta organizovao je uličnu akciju „Stop ubijanju žena” na Trgu Republike. Zabrinjavajuće rastuće brojke koje svedoče o femicidu u Srbiji podstakle su ove organizacije da se obrate Ministarstvu pravde i zahtevaju da se u predloge Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu unese odredba po kojoj će se postupanje, odnosno, nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Na ovaj predlog došle su analizom podataka jer je u 7 od 24 slučajeva nasilje bilo prijavljeno pre nego što se desilo ubistvo. Ni u jednom od ovih slučajeva nije ustanovljena lična odgovornost profesionalaca koji svojim postupanjem ili nepostupanjem nisu sprečili da životi ovih žena i dece budu spašeni, navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Situacije u kojima žrtve, nakon što prijave nasilje, ne dobiju odgovarajuću podršku institucija stvara osećaj potpune nezaštićenosti i bespomoćnosti. Prvi korak ka žaštiti žrtava jeste sankcionisanje prestupnika, a kada do toga ne dođe, često se desi da žrtva narednog puta neće prijaviti nasilje, jer je izgubila poverenje. Taj krug se nastavlja, a nažalost, nekada učestalo nasilje dovede i do smrtnih ishoda. Zbog toga je važno da insistiramo na odgovornosti nadležnih organa i apelujemo da rade svoj posao.

Preporučeni tekstovi

Zašto se ljubimo?

Zašto se ljubimo?

Kroz poljupce se povezujemo, zaljubljujemo, a takođe, delimo i oko 80 miliona bakterija tokom poljupca od 10 sekundi, a uz to, upotrebljavamo oko deset mišića lica

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *