STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Decentralizovana borba

Fotografije žena radnica u Srbiji Artinjana Artinovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet - stvarnost koju ne vidiš" selimo u naš virtuelni prostor!

3. December 2021

Centralna Srbija je oblast gde se ženska prava ne čuju na razglasu, gde žene rade i „muške“ i „ženske“ poslove. Podstaknut polarizovanom slikom koju vidimo u mejnstrim medijima, poželeo sam da ovom serijom fotografija dokumentujem svakodnevicu žena koje rade na malo drugačijim mestima. Između slika žena na vodećim pozicijama i fabrika u kojima su žene za šivećim mašinama, retko kada imamo priliku da vidimo i osetimo život žene radnice iz unutrašnjosti Srbije. Reč feminizam u današnje vreme koristi se češće nego ikada. Međutim, i dalje dolazimo u situaciju da položaj žena i njihova prava nisu vrednovana. Od lokalne seoske prodavnice, preko pogrebne opreme, prodavnice stočne hrane, pa do fabrike, žene u ovom delu Srbije u isto vreme razbijaju predrasude današnjeg društva i dokazuju svoju snagu. Svaka od njih nosi bezbroj priča sa sobom, pregršt malih pobeda za žene i po koju „povredu na radu“. Mlade, stare, nasmejane, ali i pomalo iscrpljene, ove žene prikazuju nam realnost koja nas sačeka čim zakoračimo izvan granica velikog grada.

Artinjan Artinović je rođen 1997. godine u Beogradu. Završio je Beogradsku politehniku na departmanu za industrijski dizajn. Svoj rad predstavlja kroz različite oblike dizajna. Multidisciplinarno stvaranje mu daje prostora da se izrazi kroz različite medije, od kojih je jedan – analogna fotografija. Dokumentuje različite oblike života i njihove prostore bez dodatnih elemenata. Svoje radove je izlagao na Mikser Festivalu, u Muzeju grada Beograda, Dev9t Festivalu, Sajmu nameštaja i drugim izložbama. Profesionalno se bavi dizajnom u advertajzingu, kreirajući kampanje za vodeće brendove u Srbiji. Inspiraciju traži u prostoru, prirodi i poeziji. Čeka da svane bolje jutro koje će promeniti sve.

Ove fotografije nastale su za potrebe izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” u produkciji Oblakodera i Švedske ambasade u Beogradu.

Preporučeni tekstovi

The Milk of Dreams

The Milk of Dreams

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju Artinjan Artinović zabeležio je ovogodišnje tradicionalno bijenale umetnosti u Veneciji

Ko to tamo pliva?

Ko to tamo pliva?

U novoj foto reportaži kroz dokumentarnu fotografiju zabeležili smo ovogodišnje tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst na Tamiškom keju

Light/Dark Balance

Light/Dark Balance

U novoj virtuelnoj izložbi predstavljamo radove mlade fotografkinje Nađe Stanojević

Belgrade is Burning (2021)

Belgrade is Burning (2021)

Fotografije dreg kulture u Srbiji Jelene Simeunović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Trag koji ne vidiš

Trag koji ne vidiš

Fotografije urbanih supkultura u Srbiji Aleksandra Anđelkovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Beograd koji nismo upoznali

Beograd koji nismo upoznali

Fotografije romske zajednice u Srbiji Mihajla Markovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Vidljivo / nevidljivo

Vidljivo / nevidljivo

Fotografije života ljudi u ekološki zagađenim sredinama Nede Mojsilović sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” selimo u naš virtuelni prostor!

Beograd, u prolazu

Beograd, u prolazu

Pogledajte virtuelnu izložbu i omaž Beogradu mladog fotografa Matije Borbelja

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *