fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Deset hiljada koraka: Uputstvo za upotrebu

Imam jedan cilj za ovu jesen: da naučim sastav lista. Nema više osećanja koje mogu da opišem. Ali ima toliko različitih vrsta biljki koje ne znam da nabrojim.
Piše: Filip Grujić

24. October 2023

Ne priča mi se o pogubljenosti i ne priča mi se o osećanjima. Ne priča mi se čak ni o tome šta će biti kroz koju godinu, niti mi se priča o strahovima. Ne želim da pričam, zato što ne želim da se svađam. Ne priča mi se o generaciji i ne priča mi se o prolaznosti. Ne priča mi se o dvadesetim godinama, niti mi se priča o tridesetim. Ne priča mi se o devojkama, niti mi se priča o prijateljima, a ponajmanje o porodici. Ne priča mi se ni o sebi, niti mi se priča o drugima. Malo mi je dosta toga. 

Primetio sam da mi prija kada na filmu vidim da neko nešto radi – da li je to zavrtanje šrafa, mešanje supe, glancanje cipele, šta god. Ne mora ništa da kaže, dovoljno je da radi. Da se saginje, skače, penje uz stepenice. Bekam je u dokumentarcu obukao zaštitno odelo za rad sa pčelama. Poželeo sam i ja da imam zaštitno odelo i da znam više o pčelama. Mejdžor je kupio dve kile grožđa i napravio od toga sok. Poželeo sam i ja da gnječim grožđe. Ivana je pokušavala da izbaci gromuljice iz jogurta, naučnim putem. Poželeo sam i ja da znam nešto o strukturi jogurta i raznim hemijskim procesima. 

A onda reči, želim čvrste, debele, postojane reči. Nabrojaću neke.

Šiber. Pur pena. Kaišni prenos. Druk lager. Podnjača antivarozna. Navoji. Stator. Crevo sušare. Sifon.

Želim da postavljam pitanja, prava pitanja. 

Da li si znala da je belo grožđe evolutivno nastalo iz purpurnog? 

Da li si znao da su Rimljani razvili ručno rezane šrafove i pravili ih od bronze i srebra? Na početku, šrafovi svih dimenzija su korišćeni za presovanje maslinovog ulja, za irigacione kanale i, naravno, za spajanje stvari. Zamisli to! 

Ko je prvi stavio slušalice u uši?

Da li bi deca, da im ništa ne govorimo i da ne čuju niti jednu reč, imala potrebu da govore na nekom svom jeziku?

Da li su dinosaurusi imali perje?

Pitanja, prava, okrugla pitanja sa odgovorima, utemeljenim u nauci, utemeljinim u godinama i godinama provedenim u istraživanju. 

U oglasu za kupovinu prozora piše: Većina kupaca prozora veruje da ne mora da zna kakva je njihova anatomija, od čega su napravljeni i kako sve to funkcioniše. Ali mi smatramo da je to veoma važno. Prozori nisu više jednostavni kao nekada, postoji mnogo vrsta i tipova, tako da nije zgoreg da se vlasnici nekretnina malo podrobnije upoznaju sa njihovom građom. To će olakšati odluku kada se kupuju prozori.

U knjizi o autu koju je objavila Mladinska knjiga iz Ljubljane 1980. godine piše: Najveći problem pri zameni prigušnog lonca su zarđali spojevi. Da ne biste oštetili cevi, natopite spoj na dotrajalom prigušivaču sredstvom koje rastvara rđu i ostavite tako nekoliko sati pre nego što skinete prigušni lonac. Laganim udarcima oko spoja lako ćete osloboditi lonac. To želim. Ništa više. Želim uputstvo za upotrebu. Strpljenje za čitanje etikete na ambalaži. Pažljivo izabrane jabuke i razgovor o tome koja je sočna. 

Gledali smo litvansku predstavu na Bitefu čija se radnja događa na plaži, jednog letnjeg dana. Ideja je da pratimo priču različitih ljudi koji nemaju ništa zajedničko, osim što su na istom mestu. Tako slušamo pesmu „umornog čoveka” koji ne uspeva da se odmori, „vulkanskog para” koji se rastaje nakon što prođe odmor, „bliznakinja” kojima je dosadno, „bogate mame” koja je na telefonu, a na kraju dolazimo do jednog starog para. Njihova pesma nije žalopojka, niti je pesma o radosti. Njihova pesma je o životu koji se događa u tom trenutku. Baka uzima kremu za sunčanje i na svim jezicima čita uputstvo i moli svog muža da joj doda naočare da bolje vidi, a zatim joj on, polako i nežno, kao da je to sve što postoji, maže leđa. I njih dvoje su sve što je potrebno, njih dvoje jedino uživaju na plaži. 

Ne priča mi se o neopipljivim stvarima. Ne priča mi se o tome šta more za mene predstavlja i kako se osećam na plaži i kako je tužno što radimo cele godine da bismo imali tih deset dana odmora, da bismo se samo vratili umorniji jer smo previše očekivali od tog mora. 

Imam jedan cilj za ovu jesen: da naučim sastav lista. Da naučim sve o kiši. Sve o oblacima. O tome kako se prave linije gradskog prevoza. Kako se bira broj mesta za sedenje u autobusu. 

Nema više osećanja koje mogu da opišem. Ali ima toliko različitih vrsta biljaka koje ne znam da nabrojim. Pa, da krenemo odatle.

Preporučeni tekstovi

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Vozom koji kasni: Gradska železnica

Kažu da kičmu modernog grada čini železnički prevoz, a kako Beograd nema metro, rešio sam da isprobam koliki je potencijal BG voza da nosi težinu ovako velikog grada

Skrinšot: Drugarice

Skrinšot: Sukobi

U svetu stalnih i kompleksnih sukoba, kako je moguće razumeti ih i stvoriti jasnu sliku o njima?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *