fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Domaća verzija američkog Amber alert-a pod nazivom Pronađi me počinje sa radom 1. novembra

Mediji će biti u obavezi da bez odlaganja emituju obaveštenje o nestanku maloletne osobe, dok će građani biti obavešteni i putem SMS poruka

28. September 2023

Domaća verzija američkog Amber alert-a pod nazivom Pronađi me sve je bliža početku rada, te sistem ranog upozoravanja u slučaju nestanka dece u Srbiji počinje sa radom 1. novembra.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo je Pravnilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica koji obavezuje medije da u slučaju nestanka deteta postupaju u skladu sa propisanim pravilima. Pravilnik koji je nedavno stupio na snagu obavezuje televizije i radio stanice da po prijemu informacije od Ministarstva informisanja, bez odlaganja emituju obaveštenje o nestanku maloletne osobe. Osim putem medija, obaveštenja o nestaloj deci biće deljena i putem SMS poruka.

Obaveštenja o nestanku biće vidljiva i na autobuskim i železničkim stanicama koje imaju tehničku mogućnost emitovanja takvih poruka, kao i na aerodromu „Nikola Tesla“.

Prema rečima Igora Jurića, građani će i pre 1. novembra moći da vide kako će ovo izgledati u praksi, jer je planirano testiranje sistema, navodi se u tekstu na sajtu Danasa.

Mediji će prema pravilniku koji je usvojio REM biti u obavezi da po prijemu obaveštenja o nestanku deteta informaciju o tome emituju bez odlaganja ili izmena. Mediji su, takođe, u obavezi da u narednih osam sati od prijave nestanka, na svakih pola sata emituju informacije o nastanku, a nakon toga, na svakih sat vremena. Ova obaveza prestaje nakon 48 sati od prijave nestanka, a ukoliko se dete pronađe u međuvremenu, televizije su u obavezi da javnost obaveste o tome.

Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja, dok će ovom ministarstvu podatke dostavljati Ministarstvo unutrašnjih poslova koje i donosi odluku o pokretanju sistema.

Kako bi se sistem pokrenuo, postojaće kriterijumi koji će morati da budu ispunjeni, istakao je Jurić u izjavi za Danas.

„O njima će predstavnici MUP-a detaljno govoriti na konferenciji za medije na kojoj će biti predstavljen sistem, ali neke mogu da navedem. Jedan od bitnih kriterijuma za pokretanje sistema će biti u onim slučajevima kada nestane dete mlađe od sedam godina, pošto je ono u tom uzrastu životno ugroženo čim je odvojeno od porodice. Isto tako, sistem će biti aktiviran u slučajevima kada nestane dete koje ima neki oblik invalididteta ili dete koje pije lekove bez kojih mu je ugrožen život. To su neki od kriterijuma, a o svima će detaljno govoriti predstavnici MUP-a”, rekao je Jurić.

Radna grupa koja radi na implementaciji sistema „Pronađi me” nastaviće sa radom i nakon 1. novembra sve dok i druga faza sistema ne bude zaživela. Druga faza će, kako ističe Igor Jurić za Danas, podrazumevati da se podaci o nestaloj deci dele i preko panela u tržnim centrima i bankama, elektronskih bilborda, kajrona na autoputevima, kao i putem društvenih mreža.

U proseku u Srbiji se svake godine prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 dece, kako prenosi portal Radio-televizije Vojvodine.

„Srećom, najveći broj te dece se vrati, ali uvek ostane ta neka crna brojka, gde imamo uvek nekoliko mališana za koje nemamo rezultate potrage i ne znamo kakva je njihova sudbina. Ovaj sistem je namenjen toj brojci, kada znamo da je prošle godine konkretno prijavljeno 1.523 nestanaka dece, 1.518 pronađeno, dok se za petoro dece ne zna gde se nalaze”, rekao je Jurić za RTV.

Prema rečima Roberta Hovera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber alert slučajeva se reši u roku od 72 sata, prenosi sajt Amber Alert Srbija. U stranoj praksi pokazala se uspešnost uvođenja Amber alert-a, te uvođenje sistema Pronađi me može značajno da doprinese pronalasku nestale dece i svede potencijalne brojke na minimum.

Preporučeni tekstovi

Živeti za drugog: kako nas tehnologija nadzire

Živeti za drugog: kako nas tehnologija nadzire

Da li će ustaljenoj praksi krađe podataka o korisnicima interneta, ciljanog oglašavanja, manipulativnog navođenja potrošača i drugim oblicima zloupotrebe moći od strane tehnoloških giganata, uskoro odzvoniti i zašto je to važno?

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *