fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Domaći izvođači na Pin Showcase festivalu

Ovogodišnje izdanje muzičkog showcase festivala biće održano od 24. do 26. novembra u Skoplju

22. November 2022

PIN je prva i još uvek jedina međunarodna muzička konferencija u Severnoj Makedoniji koja će biti održana od 24. do 26. novembra u Skoplju. Festival je nastao 2012. godine i kao redovan deo programa festivala TAKSIRAT, prerasao u najznačajniji događaj na Balkanu te vrste. Koncept ove manifestacije podrazumeva bogat trodnevni program koji je podeljen na dnevne panel-programe (konferencije) i večernje muzičke programe (showcase). Ovakvim konceptom, PIN na jednom mestu objedinjuje sve zainteresovane strane – profesionalce i ljubitelje muzičke/muzičke industrije, stručnjake, umetnike, izvođače, novinare, kulturne aktere, promotere, menadžere, agente…

Na ovogodišnjem izdanju nastupiće mnogobrojni izvođači iz različitih zemalja, a iaćemo prilike da čujemo i se izvođača iz Srbije i to: KoiKoi, Klotljude, Sitzpinker, Lenhart Tapes-a, Skijaša i Jetija, Nataleé i Short Reports. Tim povodom predstavljamo vam ova muzička imena, ukoliko do sada niste čuli za njih.

KoiKoi

Sveže ime na šarenolikoj i razigranoj beogradskoj muzičkoj sceni. Publici se prvi put predstavio 2019. godine na kompilaciji Hali Gali – platformi, koja udružuje novu generaciju muzičara i publike neopterećenih pripadnošču pojedinačnim muzičkim žanrovima. KOIKOI su Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević i Ivan Pavlović Gizmo – kreativci iz različitih vetrova lokalne scene sa jasnim zajedničkim ciljem stvaranja kvalitetnog indi roka/popa, sa kojim odlučno popunjavaju prazninu među raskošem mainstreama i intimom andergraunda, koja na čitavoj balkanskoj muzičkoj sceni predugo postoji. U početku 2021. godine KOIKOI postaju novi član porodice Mr. Moonleeja, a rezultat je debitantski album ,,Pozivi u stranu”, koji će pisati istoriju indi–rok muzike u regionu.

foto: Nemanja Knežević

Klotljudi

Bend Klotljudi osnovan je 2014. godine, a prvi iskorak na domaću scenu imali su 2016. godine sa prvencem „Svi oće voće“. Posebno su se izdvojili energičnim live nastupima na gotovo svakom mestu u Beogradu. Kroz bend je do sada prošlo mnogo ljudi, a sada broji oko šest članova. Kako se menjala ekipa tako je i njihov zvuk sazreo i došao do promene, od pankerskog beogradskog trija u veliki rokenrol bend. Trenutno promovišu svoj drugi album „Fašizam ljubavi”, koji je objavila beogradska izdavačka kuća Krava 22 u novembru 2021.

Sitzpinker

Iako najpre prepoznat kao bend koji se našao na Hali Gali kompilaciji, Sitzpinker postoji od 2017. godine kada su objavili svoj prvi EP, dok su još bili srednjoškolci, pod nazivom Podlo poštovanje. Tadašnji sastav činili su Dunja Mijačić, Pavle Trifunović i Danilo Ilić, a pre godinu dana im se priključio i bubnjar Andrej Mladenović. Pesmom i spotom Da li pridobili su pažnju šire publike, pa se taj trend uspešno nastavio i kada su krajem prošle godine objavili dva nova singla – Sudan i Mustang.

foto: Arhiva benda

Lenhart Tapes

Lenhart Tapes je projekat iza kog stoji Vladimir Lenhart, beogradskoj publici poznat po noizz, industrial zvuku koji kombinuje sa različitim orijentalnim, folk zvucima. Nedavno je objavio album Dueti u saradnji sa Novo Doba Festivalom i Pop Depresijom. Album karakterišu i mnogobrojen saradnje među kojima us i one sa umetnicama Mirjanom Raić, Svetlanom Spajić, Zojom Borovčanin i Tijanom Stanković.

Izvor fotografije: PIN konferencija

Skier & Yeti

Duo Skijaš i Jeti poznat je po svojim improvizacijama, autentičnom nastupu i kostimima. Iako za sada nemaju objavljenih snimaka, nastup ovog dua biće vam zasigurno autentično iskustvo. Njihova pesma Tulipalo našla se na Kontaktovoj kompilaciji Dani koji izmiču. Ova dva kostimirana virtuoza vas u napetom superveleslalomu, kako kaže glasina, voze kroz funk, drum and bass, low rock, electro. Jetijev mini set elektro-akustičnih bubnjeva dovoljan je za gruv bez premca, dok Skijaš maštovito koristi svoje ručno pravljene izume – Baskija i Skimburica, koristeći tehniku slajda i povremeno gudalo. Ovaj neobični duet iz umetničkog podzemlja Beograda nudi šou obogaćen improvizacijom na licu mesta, inspirisani publikom i ambijentom u kom nastupaju.

foto: Cirkobalkana

Nataleé

Beogradski sastav Nataleé nastao je u decembru 2018. godine, a ubrzo potom usledio je njihov prvi javni nastup. Iako je svoju muzičku karijeru započela kao kantautorka, nije bilo sumnje da će Natalija Rajković okupiti profesionalne muzičare, koji je već godinama unazad podržavaju i prate. Sastav čiju osnovu čine Natalija Rajković (glavni vokal i ritam gitara), Branislav Dragović (disk džokej, skreč, ritam mašina), Aleksandar Dervišević (bas gitara) i Nikola Burović (solo gitara) kompletiran je neposredno pred učešće na manifestaciji „BARF” novim članovima koji su upotpunili već postojeću magiju benda: Luna Škopelja (bek vokal i klavijatura), Dušan Murišić (trubač) i Andrija Petrović (trombon).

Početkom 2020. godine Natalija Rajković potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom „Glitch Records” i objavljuje svoj prvi singl „Bebo”, a već u decembru 2021. godine objavljuju debitantski album „Osvesti se”. Ono što ovaj sastav izdvaja jeste karakterističnost „live loop performance” koncepta, koji podrazumeva da se zvuk na svakom od koncerata menja, te muzičarima daje izvesnu slobodu i veliki prostor za improvizaciju. Zvuk koji Nataleé bend stvara možda ne možemo kategorizovati u određeni muzički žanr, ali jedno je sigurno – oni kombinuju tradicionalne instrumente sa modernim matricama i snažnom ženskom energijom kojom obuzimaju glas i tekstovi unikatne Nataleé.

foto: Marija Antić

Short Reports

Short Reports su rok duo, koji su u Novom Sadu (Srbija) formirali Nikolette (bubnjevi) i Nemanja (gitara/vox). Zvuk benda je minimalistički, nastoje da ne koriste previše efekata ili poboljšanja uzvuku, već samo običan set bubnjeva i jednu gitaru s nekoliko pedala i pojačala. Glavni cilj benda je istražiti teme koje su ljudima teške za komunikaciju. Duo je u leto 2020. snimio prvi album Cats VS Dogs, koji sadrži 11 pesama. Bend je 2021. osvojio prvu nagradu na Majskoj gitarijadi u Požarevcu (RS) kao najbolji novi bend. Prva turneja 2022. uključila je Luksemburg (gdje smo predstavili Novi Sad kao europsku prijestolnicu kulture) i Hrvatsku (Zagreb, Požega, Đakovo), te mnoštvo balkanskih gradova. Bend je tokom godine objavio dva spota za pesme Zbogom i Laž, dok je drugi album u pripremi.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *