STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Evropska prestonica kulture u znaku ženskog aktivizma

Program „Heroine” posvećen ženskom stvaralaštvu biće održan od 6. do 12. juna
7. June 2022.

Kroz umetnost i aktivizam, Evropska prestonica kulture zaokružiće programe posvećene ženskom stvaralaštvu u okviru programskog luka „Heroine” i to u slavu Novosađanke, srpske političarke, urednice i aktivistkinje – Milice Tomić.

Od 6. do 12. juna, heroine današnjice će kroz različite umetničke izraze prikazati ne samo uticaje feminizma na internacionalnom nivou i njegovo nasleđe, nego i današnju borbu za bolji položaj žena. Među njima su evropske, regionalne i domaće muzičarke, glumice, književnice, novinarke, preduzetnice i filmske autorke.

Muzičarka i voditeljka Ida Prester, dizajnerka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, književnice Tanja Stupar Trifunović i Ivana Maksić, muzički sastavi Elemental i Pretty Loud, novinarke Jovana Gligorijević, Vanja Đurić i brojna druga imena, uz Festival filmskih autora i Ženski bazar, pretvoriće Muzej savremene umetnosti Vojvodine i knjižaru Bulevar Books u prostore za dijalog o unapređenju položaja žena u okviru Autonomnog festivala žena – prvog feminističkog festivala u Novom Sadu.

Fotografije: M. Pudić

Prozaistkinje, pesnikinje, književne kritičarke i urednice u izdavačkim kućama udružiće snage pisanih reči na festivalu „Heroine u Zenitu” u knjižari Zenit Books, a među njima su Ognjenka Lakićević, Anamarija Grbić, Jelena Marinkov, Jelena Žugić, Maja Solar, Sonja Jankov, Mirjana Novaković, Ana Vučković, Katarina Mitrović, Nina Savčić, Andrea Popov Miletić, Sonja Veselinović, Aleksandra Rašić, Bojana Denić, Ljubica Pupezin. Srpsko narodno pozorište biće mesto susreta naših renomiranih glumica Jasne Đuričić, Gordane Đurđević Dimić, Nataše Ninković,koje će se naći u ulogama heroina naše prošlosti Marije Trandafil, Milice Stojadinović Srpkinje, Milice Tomić i Mileve Marić Ajnštajn i iz njihove perspektive odgovarati na pitanja novinarki Vesne Farkaš, Nataše Raketić i Aleksandre Popović u okviru projekta „Novinarke pitaju glumice”.

Teatar u službi ravnopravnosti

U Srpskom narodnom pozorištu odigrana je „Uspavanka za Aleksiju Rajčić, predstava koja govori o neravnopravnosti žena i traženju slobode s one strane zakona. Rađen prema tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, ovaj pozorišni komad razotkriva patrijarhalne matrice i kukavičluk koji se iza njih krije. Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház takođe se prključio programskom luku „Heroine” sa predstavom „Kad te Bog šutne u stomak”, spisateljice Ildiko Lovaš, u režiji Andraša Urbana.

Slobodni glasovi Katalin i Aleksija foto NSEPK V. Veličković

Ženski aktivizam kroz vizuelnu umetnost

Približno oko stotinu žena iz deset partnerskih zemalja učestvovalo je u stvaranju koncepta i materijala za multimedijalnu izložbu o istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi (Women’s Liberation Movement – WLM) koja će biti smeštena u Arhivu Vojvodine. Izložba putuje po partnerskim gradovima i predstavlja neke od najznačajnijih događaja, ženskih organizacija, društvenih prekretnica, biografija poznatih i nepoznatih marginalizovanih žena. Događaj je deo projekta „Rewomen – Evropsko žensko sećanje”, koji obuhvata i dvodnevnu međunarodnu konferenciju na temu „Nasleđe Pokreta za oslobođenje žena”.

Mesto dobre radnice foto NSEPK M. Pudić

U Kulturnoj stanici Svilara nas očekuje izložba „Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama – Svetsko bijenale studentskog plakata”, koja neće ostaviti mesta za prećutkivanje i okretanje glave od ove važne teme. U organizaciji novosadske Akademije umetnosti, izložba prikazuje radove mladih dizajnera i dizajnerki i studenata i studentkinja sa umetničkih fakulteta, koji su dali svoj odgovor na jedno od najproblematičnijih pitanja ženskih prava. 

Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama foto NSEPK M. Pudić

Podsećamo, u okviru programskog luka „Heroine” prvi put je realizovan festival „Vila” u Vrdniku, u našem najstarijem nacionalnom parku, a otvoreno je i šest izložbi sredinom maja u najznačajnijim kulturnim institucijama u Novom Sadu, koje još uvek možete posetiti: „Partizanka i Fragonar: Kolekcija slika Jovanke Broz” u Galeriji Matice srpske, „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, „Feministička avangarda” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, „Marama kao kulturni označitelj” u Muzeju Vojvodine, „Ženska nit” Ateljea 61 u Kreativnom distriktu, izložba „Iz ženskog ugla” u Sremskim Karlovicima, a tu su i brojni drugi programi.

Partner programskog luka „Heroine” je Erste banka.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje možete pronaći na zvaničnom sajtu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”: novisad2022.rs.

Naslovna fotografija: M. Pudić

Najnovije iz: Sanduče

Svečano otvoren 56. Bitef

Predstavom „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima” svečano je otvoren ovogodišnji Bitef festival

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *