Feminističko vaspitanje na sav glas

Promocija knjige ,,Draga Idžeavele ili feministički manifest u petnaest predloga” održana je u prostoru Krokodil centra.

14. February 2019

Nakon što je bilo potrebno da jedan online magazin kod nas objavi knjigu Čimimande Ngozi Adiči, dok su svi izdavači na tom polju utihnuli i nakon što je knjiga „Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” doživela uspeh, od strane Milica magazina objavljena je još jedna knjiga ove autorke.

Promocija knjige ,,Draga Idžeavele ili feministički manifest u petnaest predloga” održana je u toplom prostoru Krokodil centra. U svega nekoliko minuta, prostor je bio potpuno popunjen, pri čemu je bilo jasno da je promociju naredne knjige potrebno smestiti u veći prostor.

Ove večeri govorile su Adrijana Zaharijević, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Ana Martinoli, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

Promocija je otvorena ličnim utiscima govornica o knjizi kao i njihovim stavovima po pitanju feminizma, da bi potom prešle na Čimimandine predloge kako bi svaki približile slušaocima i slušateljkama.

Iako ova knjiga jeste nastala tako što je Čimimanda pisala predloge svojoj najboljoj prijateljici o tome kako da vaspitava svoju novorođenu ćerku u feminističkom maniru, ime Idžeavele, kako je i Adrijana Zaharijević naglasila, može da bude zamenjeno bilo kojim drugim. Idžeavele je svaka od nas.

,,Ovi saveti deluju vrlo trivijalno, ali su svi testirani, tako da je ta trivijalnost samo privid”, rekla je Adrijana Zaharijević i o Čimimandinom savetu da žena mora da spozna sebe i u drugim ulogama, ne samo u ulozi majke, dodala je: ,,Postoji jedan momenat poznat, ako ni od kuda drugo, onda iz serija i iz ženskih časopisa, gde se od nas očekuje ne samo da sklonimo sve svoje identitete, već da, u ovom, materinskom, imamo sva znanja u prva tri meseca. A kao majka dvanestogodišnje ćerke moram da kažem da ovaj savet ne samo može da se primeni u trećem ili šestom mesecu, već ni u dvanaestoj godini najčeše ne znate šta da radite”.

Čitaoci i čitateljke ove knjige ne moraju nužno da budu roditelji. Predloge koji su u uskoj vezi sa roditeljstvom moguće je primeniti na bilo koje dete – i to ne nužno žensko – u vašem okruženju, dok je ostatak predloga moguće i potrebno primeniti kako na sebe, tako i na druge, u različitim životnim situacijama.

Nakon zvaničnog razgovora, usledila je i diskusija i bila je to diskusija u pravom smislu reči. Naravno da je bilo pitanja na koje su učesnice u panelu odgovarale, ali se nije završilo na tome, već su gosti i gošće na promociji sa drugima podelili svoje stavove, kao i probleme sa kojima su se susretali kao feministi i feministkinje.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi