Festival angažovanog etnografskog filma u UK Stari grad

Filmovi će se takmičiti za nagrade u sledećim kategorijama: „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“
13. June 2019.

UK Stari grad (Kapetan Mišina 6/a) biće domaćin Angažovanog etnografgskog film festivala – Vizantrop, koji će biti održan od 13. do 16. juna 2019. godine. Ovom prilikom biće prikazana najnovija svetska i domaća produkcija etnografskog i angažovanog filma

Selekciona komisija prvog festivala angažovanog etnografskog festivala „Vizantrop“ pogledala je 85 filmova iz preko 30 zemalja. Nakon obavljenih konsultacija  selekciona komisija odlučuje da za prikazivanje na festivalu odabere 28 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Specijalni program“.

Prema propozicijama Festivala, filmovi će se takmičiti za nagrade u sledećim kategorijama: „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“

Žiri festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su: dr Ivan Đorđević (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Maša Seničić (dramaturškinja).

Žiri za kategoriju „Studentski film“ su: Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja) i Ankit Bagchi (filmski kustos).

Program festivala možete pogledati na sajtu.

https://www.facebook.com/events/1534426896690106/

Reč organizatora:

Etnolozi i antropolozi sve više prepoznaju potrebu da prošire svoju metodologiju i analitički izraz. Tradicionalne akademske reprezentacije u obliku članaka ili monografija tekstualnim putem pružaju uvid u kulturne prakse, norme i institucije društvene svakodnevnice, međutim, kako bi se potpunije predstavila složenost društvenog života i problema sa kojima se zajednice suočavaju potrebni su alternativni akademski pristupi koji uključuju više čulnih perspektiva i na taj način olakšavaju razumevanje Drugog.

Značaj vizuelne antropologije biva prepoznat kako u akademskoj zajednici tako i u radu javnih institucija i (ne)vladinih organizacija koje sve više upotrebljavaju audiovizuelne metode zarad olakšavanja transkulturalnog dijaloga. Kolektiv vizantrop smatra da audiovizuelne reprezentacije mogu imati dalekosežniji domet i širu publiku od stručno pisanih akademskih tekstova, te je i njihov potencijal za uticanje na društvenu stvarnost utoliko veći, stoga, etnografski film ne vidimo isključivo kao proizvod istraživačkog rada već i kao alat za iniciranje promena.   

 

 

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!