Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Festival Interpolacije do 7. novembra u Beogradu

Interpolacije, festival mladih autora umetničke igre biće otvoren do 7. novembra u Beogradu
1. October 2021.

Festival „Interpolacije”, koji promoviše umetničku igru kroz produkciju plesnih performansa traje do 7. novembra u Beogradu. 
Festival je otvoren 7. avgusta u Magacinu u Kraljevića Marka performansom mlade talentovane Milice Bajčetić, pod nazivom „No Title”, koji je nastao na licu mesta i kako kaže autorka ne razlikuje se od momenta kada ste u sobi sa slušalicama u ušima.

Naziv festivala „Interpolacije” potiče od postupka koji označava optimizaciju kvaliteta slike. Prema navodima autorke i koordinatorke tog projekta Lidije Antonović, poznata i po radu i u oblasti performansa i umetničke fotografije, festival ispituje interpolaciju koreografije i performansa, kao model inovativnosti. Postupak interpolacije poboljšava kvalitet slike, njenu teksturu i oštrinu ivica.

Postupak interpolacije slike je primenjen u oblast savremene igre, jer umetnička igra može da se posmatra kao niz slika koje nastaju i nestaju u prostoru. Festival je nastavljen 21. avgusta na Rudniku, gde je u interpolaciji sa Šumes festivalom Porodice bistrih potoka, Dušan Murić izveo performans „Kada dođu vanzemaljci…”

Foto: Lidija Antonović

20. septembra u okviru interpolacije sa Bitef Polifonijom, 54/55. Bitefa u Beogradu, Ivana Koraksić, izvela je  performans „Vatra sama od sebe krade večnu vatru”, maestralnu žonglersku igru vatrom kao bitnog elementa planete. Marko Nektan izveo je performans „Igra za planetu – voda!” kao najbolji evropski buto plesač, gde je igrom ukazao na problem zagađenja vode i trošenja njenih resursa.

Strahinja Padežanin kao glumac izveo je neverbalnu slikovitu priču o borbi za slobodu disanja u performansu „Vazduh za planetu”, a Lidija Antonović „Zemlja pamti sve” gde je delila posetiocima narandżaste loptice na kojima piše alarm planete.

30. septembra od 19h do 21h u Magacinu u Kraljevića Marka umetnik Alex Zain izvešće Interaktivni performans „Intervene me (Jukebox)” gde se jedan po jedan ulazi u prostoriju na dva minuta i bira šta želi da vidi od ponuđenih 6 stanja.

1. oktobra u Studentskom kulturnom centru u 19h nastupiće: Katarina Bućić, asistent na Institutu za umetničku igru, sa solo performansom „Faza” gde plesom govori o različitim fazama tokom života ali i tokom stvaranja umetnosti i sazrevanja. Vladimir Čubrilo sa performansom „Solo Interpolacije” o sceni kao postojećoj, o bezizlaznom okruženju u kojem mladi savremeni igrač traži funkciju i svoje sobstvo.

8. oktobra u 21h u Magacinu u Kraljevića Marka sportista i umetnik Nemanja Bośković izvodi performans o granicama tela i mogućnostima istog u plesu, sportu i životu.

15. oktobra u 19h u Studentskom kulturnom centru nastupaju: Nataša Milojević, doktor performativne umetnosti sa solo performansom „Jače, da osetim da sam živa” koji preispituje letargiju savremenog društva i izazove koji bi podstakli pojedinca da izađe iz tog stanja i uradi nešto za sebe i svet u kom živi. Bavi se društvenom svakodevicom u kojoj se većina stvari odvija po navici i ustaljenom rutinom, u ovakvom društvu nestaje ljudska potreba za napredovanjem, iskrenošću prema sebi i drugima i gubi se svaka zainteresovanost za prevazilaženjem sopstvenih granica. 

Miloš Janjić, performer i plesač izvodi „Hoću” o tom pojmu htenja koji nas tera da guramo napred i uradimo nešto, ohrabrimo sebe, kao obećanje i ispunjenje ili nekad samo izgovor? Ana Obradović, savremena plesačica sa solo tačkom o preispitivanju različitih ideja koje se jave u istom trenutku stvaranja dela i neodlučnosti odabira

7. novembra zatvara se festival lecture performansom Marka Nektana o važnosti razlike između performansa i umetničkog performansa kao i (zlo)upotrebe terminologije u globalne svrhe.

Projekat „Interpolacije” produžetak je dugogodišnjeg projekta autoperformansa „SPOT” Teatra Mimart, kojim se skreće pažnja javnosti na art performans i umetničku igru. Festival „Interpolacije”, koji se održava pod supervizijom rediteljke i osnivačice Mimarta Nele Antonović, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Nasovna fotografija: Lidija Antonović

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!