Festival Van okvira bez ovogodišnjeg izdanja

Organizacioni tim festivala „Van okvira / Off Frame“ sapoštio je da se festival po prvi put od svog osnivanja neće održati zbog nedostatka finasijske podrške od strane državnih i gradskih tela
10. December 2020.

Da li postoji razlog za sistemsko ignorisanje nekih inicijativa ili je to stvar nemara?

Festival društveno angažovanog teatra „Van okvira“ koji je Grupa „Hajde da…“ pokrenula 2011. godine, već pet godina ne dobija nikakvu finansijsku podršku od državnih i gradskih tela koja se bave kulturom, te se od 2015. godine sprovodi isključivo volonterskim angažovanjem organizatora i njihovih saradnika/ica, umetnika/ica i zainteresovane javnosti.

Da podsetimo, misija festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire. Festival se takođe trudi da promoviše primere praksi koje u pozorišni rad i predstave uključuju pripadnike/ice onih zajednica koje su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

Pitanje je zašto država i grad Beograd nemaju interes da se ovakav festival održava. Da li je to stvar nemara, pa se paušalno podržavaju programi i inicijative, bez obzira na to da li ostvaruju svoj cilj, odnosno ne obraća se pažnja na one koji to čine? A možda neko u ovim telima upravo sistematski obeshrabruje neke od inicijativa koje okupljaju umetničku i društveno angažovanu scenu. Finansijsko iscprljivanje je upravo jedan od mehanizama tog obeshrabrivanja.

Da finansijski razlozi (nedostatak novca u državnim i gradskim kasama) nisu osnovni razlog za manjak podrške ovakvim programima, vidi se u tome što ista ta tela pružaju poršku za osnivanje nekih drugih, po profilu sličnih festivala (što je za svaku pohvalu). Stoga, sredstava ima, samo je pitanje njihove distribucije. Takođe, podrškom sličnih festivala, ta ista tela potvrđuju da su nam ovakvi festivali potrebni, odnosno da su u skladu sa kulturnom poltikom Republike Srbije i grada Beograda. A čak i da se utvdi da nisu, ponovo se može postaviti pitanje zašto. Ako je festival platforma na kojoj mogu da se čuju manjinski glasovi, kako je moguće da njegova realizacija nije i interes države i grada?

Pošto organizatori festivala ne žele više da podržavaju situaciju u kojoj se očekuje da umetnici/ice i kulturni radnici/ice rade besplatno, 2020. će biti prva godina u kojoj ovaj festival, od svog pokretanja do danas, neće imati svoje godišnje izdanje.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi