Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Međunarodni festival queer filma biće održan od 3. do 6. decembra

28. November 2020

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka biće održano od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru. Preporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti.

Leto ’85, Fransoa Ozon, Francuska, 2020.

Film „Leto ’85“ je priča o ljubavi i prijateljstvu dva tinejdžera Aleksisa i Davida, koji provode leto u Normandiji i ujedno saga o njihovom odrastanju i sazrevanju tokom osamdesetih godina. Iako bi za njegove godine bilo normalno da uživa u avanturama i vodenim sportovima, Aleksis je sa svojim najboljim drugom sklopio pakt prijateljstva – zakletvu za ceo život. Ovo leta on će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav.

Subota, 5. decembar u 15.30, Velika sala Doma omladine Beograda

Bez ljutnje (No hard feelings), Faraz Shariat, Nemačka, 2020.

Film prati Parvisa, sina prognanih Iranaca, koji se suočava sa životom u svom malom rodnom gradu uživajući u pop kulturi i rejvu, a koji se uprkos prividnom utočištu, i dalje trudi da pripadne. Film je imao svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, gde je osvojio Teddy nagradu za najbolji film sa LGBT tematikom.

Nedelja, 6. decembar u 16.00, Velika sala Doma omladine Beograda

Sve što imamo (All We’ve Got), Alexis Clements, Sjedinjene Američke Države, 2019.

Dokumentarac predstavlja rediteljkino istraživanje LGBT ženskih zajednica, kulture i socijalne pravde kroz objektiv prostora koji one kreiraju – od barova i knjižara, do umetnosti i političkih centara. Protekle decenije zatvoreno je više od 100 takvih prostora, što je inspirisalo rediteljku da istraži faktore koji su doveli do gubitka ovih prostora, da spozna zašto neki opstaju i da ih pronađe.

Nedelja, 6. decembar u 15.00, Sala Amerikana Dom omladine Beograda

Tagovi:

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi