fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Filmovi sa predstojećeg Festivala evropskog filma Palić koje treba da pogledate

Izdvajamo vam četiri od 130 naslova podeljenih u 15 selekcija i programskih celina sa predstojećeg festivala.

17. July 2019

Ovogodišnje. 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će biti održano od subote, 20. jula do petka, 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici. Izdvajamo vam četiri od 130 naslova podeljenih u 15 selekcija i programskih celina – film „Bog postoji, ime mu je Petrunija“ iz Glavnog takmičarskog programa makedonske autorke Teone Mitevske o ženi koja pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima, bugarski film „Irina“ iz selekcije Paralele i sudari koji govori o ženi koja odlučuje da postane surogat majka kako bi njena porodica „skrpila kraj s krajem“, film iz selekcije „Novi evropski dokumentarni film“ o francuskoj rediteljki Anjes Varda pod nazivom „Varda od Anjes“, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short matters.

Bog postoji, ime mu je Petrunija (Gospod postoi, imeto i’e Petrunija)

Teona Strugar Mitevska; Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvatska, Francuska, 2018, 100ˈ

Festivali: Sydney Film Festival 2019, Edinburg International Film Festival 2019, Transilvania International Film Festival 2019

Uloge: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisić, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski, Violeta Shapkovska, Xhevdet Jasari, Andrijana Kolevska

U makedonskom gradiću svakog januara na Bogojavljenje lokalni sveštenik baca u reku drveni krst, za kojim skače stotina muškaraca. Onoga ko ga izroni pratiće sreća i uspeh. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

O rediteljki: Teona Strugar Mitevska je rođena 1974. godine u Skoplju. Prvi put se susreće sa filmom kao dete-glumica. Diplomirala je grafički dizajn i studirala film na Tiš školi umetnosti u Njujorku. Sa bratom Vukom i sestrom Labinom vodi produkcijsku kuću Sisters and Brother Mitevski.

Irina (Irina)

Nadejda Koseva, Bugarska, 2018, 96ˈ

Festivali: Wrsaw IFF (World premiere) 2018

Uloge:Martina Apostolova, Hristo Ushev, Irini Jambonas, Kasiel Noah Asher, Krassimir Dokov, Alexander Kossev

Irina radi kao kelnerica u malom gradu u Bugarskoj. U danu u kom dobija otkaz, njen muž doživljava ozbiljnu nesreću i porodica pada u siromaštvo. Kako bi skrpili kraj s krajem, Irina odluči da postane surogat majka. Svađe, očaj i seme novog života koji raste u njenoj utrobi donose promenu u njenom teškom životu. Irina polako otkriva šta znače ljubav i praštanje.

O rediteljki: Rođena je u Sofiji 1974. Nakon što je diplomirala na Bugarskoj nacionalnoj filmskoj akademiji, režira kratki igrani film Ritual, deo omnibusa Izgubljeno – nađeno premijerno prikazanog na Berlinalu 2005. Njen sledeći kratki film Omlet osvaja Specijalno priznanje na Sandens filmskom festivalu 2009. Poslednji Kosevin kratki film Take Two kreće na svetsku turneju nakon osvajanja Specijalnog priznanja na Sarajevskom filmskom festivalu 2011. Njen prvi igrani dugometražni film Irina doživljava svetsku premijeru u međunarodnoj selekciji Filmskog festivala u Varšavi 2018.

Varda od Anjes (Varda par Agnès)

Agnès Varda and Didier Rouget, Francuska 2019, 115’

Festivali: Berlinale 2019, Festival francuskog filma, Srbija 2019, Subversive festival Croatia 2019, Festival mediteranskog filma Croatia, Sydney Film Festival, Australia 2019, Edinburgh International Film Festival UK 2019, BCN FILM FEST, Spain

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan rediteljski opus i iskustvo kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući introspekciju onoga što je ona nazivala cinécriture.

O rediteljki: Anjes Varda (1928–2019) francuska rediteljka, fotografkinja i umetnica čiji rad je značajno uticao na francuski Novi talas 1950-ih i 60-ih. Njeni filmovi odišu dokumentarnim realizmom.

Matura ’97 (Vypusk ’97)

Pavlo Ostrikov, Ukrajina, 2018, 19’

Usamljenički život čoveka u provincijskom gradu se neočekivano menja nakon što se njegova prva ljubav vrati nakon 20 godina odsustva.

O reditelju: Pavlo Ostrikov rođen je 1990. u Ukrajini. Godine 2012. diplomirao je na Nacionalnom vazduhoplovnom univerzitetu, specijalnost “jurisprudencija”. 2013. godine pohađao je kurs scenarista Paula Brauna sa filmske akademije u Njujorku. Debitantski kratki film “The stop” snimio je 2014. godine. Član je javne organizacije “Savremeni ukrajinski film”, stand-up je komičar i član Almanaha “Ukrajinski novi talas 20/16 +”.

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *