Galerija Artget počinje svoju 20. sezonu

Izložba će biti otvorena od 28. januara do 4. marta 2021
21. January 2021.

U Kulturnom centru Beograd, Galerija Artget otvara svoju 20. sezonu izložbom Raw Perspectives 28. januara. Ove godine program čini po jedna izložba koju kreiraju i realizuju umetnički direktori i direktorke u prethodnoj deceniji Artget Galerije.

Izlagačku sezonu fotografske Galerije Artget je 2013. godine stvorio fotografski kolektiv Belgrade Raw, koji je osnovan 2009. godine sa idejom da kroz fotografije proučava socijalne, urbane i političke aspekte života. Kolektiv čini jedanaest članova, koji su izlagali na više izložbi i u okviru nekoliko manifestacija i festivala u zemlji i inostransvu. 

Belgrade Raw je ovogodišnju sezonu u Artget Galeriji koncipirao kao vrstu kompilacije izložbi više umetničkih direktora i kolektiva koji su kreirali programe u izlagačkom prostoru u njegovoj drugoj deceniji postojanja. Prva izložba u sezoni, nazvana Raw Perspectives, nudi poglede troje autora: Jelene Nikolić, Predraga Đulinca i Stefana Jovanovića. Iako nisu profesionalni fotografi, svo troje koriste medij fotografije kao neku vrstu ventila, arhive ili kao vid vizuelnog beleženja sredine u kojoj se nalaze.

Ova izložba je nastala je kao posledica korišćenja bogatih arhiva i primenjivanjem vežbe u kojoj su autori kreirali asocijativnu mrežu ređajući fotografije i video zapise bez utvrđenih pravila. Ta pravila je diktirao sam materijal. Svako od umetnika je imao neku svoju logiku pri odabiru i ređanju materijala. Međutim, pri združivanju njihovih fotografija, primećuje se izjednačavanje asocijativnih mreža i gubljenje autorstva. Ovom izložbom je predstavljeno kako jedna generacija primećuje kroz isto oko svoje okruženje i sve što ono nosi.

Izložba Raw Perspectives će biti otvorena u KCB Galeriji Artget od 28. januara do 4. marta 2021.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi