Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Grupa Bohemija objavila treći studijski album

Bohemija vas vodi na magično i misteriozno putovanje

3. December 2021

Pop Depresija i Kišobran predstavljaju „Putujemo”, treći studijski album grupe Bohemija. Uz singl „Levo oko” na albumu nalazi se još sedam pesama – naslovna tema, „Prsla sam”, „Moje misli su oprezne”, „Sidro”, „Što sam lud”, „Revolveraš” i „Znam da nije lako”.

Album je dostupan na bandcampu izdavača, svim digitalnim platformama i YouTube kanalu grupe. Snimanje i produkciju albuma pomogao je Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije.

Pevač i gitarista Bohemije Janko Džambas ovo putovanje zamislio je i kao odlazak na egzotične destinacije, ali i kao „putovanje bez pomeranja” ili ronjenje na dah u sopstvene snove.

„Putujemo” je nastavak ideje koja je okupila bend: „hajde da sviramo muziku inspirisanu Beach Boysima i Bitlsima, ali na način kako to mi kapiramo”. Sve to uz brojne uticaje psihodelije s obe strane okeana, britpopa i škotskih pop zanesenjaka, uz suptilne citate bendova iz regiona koji su presudno uticali na zvuk grupe. Ovaj niški soul-spejs-pop-rok sastav povremeno je razigran kao Dejvid Bouvi na „Let’ Dance”, hitičan kao The Cult na „Electric”, srećno-tužan kao Big Star na „Sister Lovers” i neodoljiv kao neki ABBA „Best of”.

Uz buduće singlove „Prsla sam” i „Revolveraš” i autobiografsku „Što sam lud”, svakako treba izdvojiti katarzično „Sidro”, jednu od dve pesme na albumu koju je napisao violinista Dimitrije Mandić, u kojoj je na samo njemu znan način napravio omaž britanskom folku šezdesetih, Četu Bejkeru i saundtreku old-school Diznijevih crtanih filmova, sve to začinjeno pinkflojdovskim gitarskim solom i horom „niških dečaka”.

„Putujemo je i poziv i deklaracija. Ovim albumom smo hteli da dostignemo jednu stvar, a to je da nam stvori osećaj koji nam izaziva omiljena muzika. Ona izdanja koja nam zagolicaju srce i maštu. Previše je muzike uticalo da pišemo na taj način koji prezentujemo Bohemijinim izdanjima i ne može se svesti to samo na dva, tri, deset, dvadeset sastava i albuma. „Putujemo” je ličnije izdanje nego prethodna dva i to ne samo piscima određenih pesama, već celom sastavu. Svi smo učestvovali u istom, delili muke i radosti ovog doba i na kraju smo to preneli na zvučne talase. Albumom vas pozivamo na zajedničko putovanje, za koje možete, ali i ne morate biti u društvu i u bilo kojem prevoznom sredstvu,” kaže Janko.

Album je sniman u Vrbasu s mentorom Robertom Telčerom (Šamarčina) i Nišu, uz singl „Levo oko” koji je zaokružen u Pančevu sa Petrom Stevanovićem i producentom Milanom Bjelicom (Krokodil). Producent kompletnog albuma je Janko Džambas, koji je uradio i miks i master.

Bohemija je objavila tri studijska albuma – „Sve naopako” (2017), „Nasmeši se i reši se?” (2019) i „Putujemo” (2021). Njihovi (retki) koncerti priča su za sebe: tona pozitivne energije, ludilo boja, najbolje od pop-rok psihodelije i neverovatni osećaj za melodiju i savršenu pesmu. I šest posebnih ljudi na bini. Pogledajte Bohemiju uživo kada vam se ukaže prilika, a prva je na domaćem terenu u klubu Feedback 24. decembra, gde će predstaviti „Putujemo” na zajedničkom koncertu sa Prljavim Sestrama.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!