fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Hali Gali Rodeo – pank, entuzijazam i zajedništvo

Uoči predstojećeg Hali Gali festivala, pitali smo bendove koliko im znači ovaj događaj i kako vide zajednicu okupljenu oko istog četiri godine kasnije

24. March 2023

U klubu Drugstore nas večeras očekuje još jedno izdanje Hali Gali festivala, ovog puta pod imenom Rodeo. Tom prilikom nastupiće skoro svi bendovi koji su bili deo prve kompilacije, a program organizatori najavljuju početak rada na novoj kompilaciji. U okviru ovog izdanja festivala, na dva stejdža, nastupiće Consecration, Vizelj, Koikoi, Proto Tip, Gazorpazorp, Šajzerbiterlemon, Sitzpinker, Sv. Pseta, ali i mnogi drugi izvođači sa domaće alternativne scene. Tim povodom razgovarali smo sa muzičkim sastavima KoiKoi, Šajzerbiterlemon, Sitzpinker, Sveta Pseta i Vizelj o tome koliki značaj Hali Galija ima za regionalnu alternativnu scenu, ali i za njih lično.

Opiši u tri reči šta je za tebe Hali Gali?

KOIKOI: Pank, entuzijazam, zajedništvo.

Šajzerbiterlemon: Ludost, impulsivnost, institucija.

Sitzpinker: Haos, lom & rawk.

Vizelj: Najbolja mlada muzika.

Sv. Pseta: Krv, suze, znoj.

Koja ti je omiljena stvar sa prve kompilacije (a da nije tvoja pesma)?

KOIKOI: Hmmm, ajde neka bude Gazorpazorp – Moja devojka

Šajzerbiterlemon: Tundra (Johanbraueri, vratite se!)

Sitzpinker: Ako BAŠ moram da biram … a moram … TUNDRA od Johanbrauera (veliki RIP).

Vizelj: Koikoi – Bog te ubio.

Sv. Pseta: Metanoja od Sitzpinkera.

Kom stejdžu se najviše raduješ i zašto?

KOIKOI: Definitivno Tundra i Pad, jer će tu nastupiti svi aktivni bendovi sa Hali Gali kompilacije. Jedva čekamo da čujemo kako bendovi zvuče 3 godine nakon objavljivanja tog izdanja. Raduje nas cela ova akcija, budući da se zasniva najviše na ljubavi prema muzici i opstaje već nekoliko godina na čistom entuzijazmu i trudu određenog broja ljudi.

Šajzerbiterlemon: Najviše se radujemo glavnim binama, jer sviramo mi i sva naša braća i sestre.

Sitzpinker: Rekao bih svom, jer posle godinu dana konačno ponovo sviramo u Beogradu, i pritom delimo stejdž sa Consecration-om, Vizeljem i bendom Koikoi, tako da garantujemo ludilo! Ipak, i drugi stejdž će biti podjednako eksplozivan, tako da obavezno treba ispratiti sve koncerte.

Vizelj: Radujemo se svakom stejdžu, na svakog izvođača treba obratiti pažnju.

Sv. Pseta: Radujemo se svemu, jer svaki stejdž ima nešto posebno, bitna je skupina, a ne individualac.

Koji ti je omiljeni Hali Gali događaj do sada i zašto?

KOIKOI: Hali Gali #2 iz 2019. godine, kada je KOIKOI po prvi put nastupio kao četvorka i odatle se lansirao u kosmos!

Šajzerbiterlemon: Galop, jer je to verovatno bio najluđi nastup Šajzera ikad.

Sitzpinker: Prvi Hali Gali <\3, nikad do tad nisam video toliki broj ljudi na svom koncertu. Samo su se skupili svi na jedno mesto i poludeli, energija je bila nezamisliva!

Vizelj: Nemam omiljeni Hali Gali događaj, svi su bitni. Prvi je bio bitan da se dogodi.

Sv. Pseta: Možda prvi, jer je kao prva ljubav, zaborava nema.

 Da li je Hali Gali promenio scenu i ukoliko da, kako?

KOIKOI: Sigurno je da Hali Gali utiče na samo definisanje scene kao takve u datom trenutku, a to je trenutno ovaj. Bendovi su dosta napredovali i formiraju se zajedno, utiču jedni na druge, razmenjuju iskustva, podržavaju se. Najbitnije je da bendovi i dalje opstaju uprkos gašenju Bigz-a i generalnog problema sa prostorijama za vežbanje. Vidimo Hali Gali kao neku okosnicu koja drži to na okupu.

Šajzerbiterlemon: Hali Gali je predstavio čitavu jednu generaciju bendova kao pravu zajednicu i to na jedan organski, prirodan način. Nije promenio scenu, već ju je stvorio.

Sitzpinker: Mislimo da jeste, svi smo se ujedinili i stojimo iza imena Hali Gali koji postaje sve značajniji kao važan kulturni događaj, mislim da je promenio scenu, jer sada postoji krov ispod kojeg možemo zajedno da se skupimo i da podižemo priču na sledeći nivo.

Vizelj: Promenio je time što je ozvaničio novu generaciju i njenu umetnost koja je uvek bila prisutna, ali je sada i mapirana.

Sv. Pseta: Teško nam je da pričamo iz tog ugla, jer smo integralni deo scene, pa je nekada teško sagledati stvari sa distance, jer si non-stop u žiži svega, ali da – mislim da jeste, jer je privukao dosta mladih ljudi, rodili su se neki novi bendovi, dižemo prašinu. Mislimo da sve tek dolazi, jer je za sve potrebno vreme, a uz njega i istrajnost.

Kojom pesmom biste opisali Hali Gali RODEO?

KOIKOI: Vizelj – Struja

Šajzerbiterlemon: Severina – Bred Pit

Sitzpinker: Slow death – Flamin’ Groovies

Vizelj: Consecration – Aligator

Sv. Pseta: Ona pesma što svira na balerini na seoskom vašaru.

Šta nas očekuje večeras?

KOIKOI: Verujte mi da ni mi ne znamo, ali biće to događaj za pamćenje!

Šajzerbiterlemon: Noćni klub i svi smo tu, na noge svi sad, nek trese se grad. Ne vidim bolju pesmu za opis, bukvalno nas baš to očekuje večeras.

Sitzpinker: Nove pesme i najjači provod.

Vizelj: Očekujte najbolji dan za ljubitelje underground-a.

Sv. Pseta: Jedna prava vožnjica kroz sve muzičke žanrove.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *