fbpx

Hali Gali stiže na MENT

Ovog puta smo, pred odlazak na Ment, razgovarali sa Markom Radojkovićem (Kišobran, Hali Gali) baš o srpskoj sceni, ali i budućnosti Hali Galija.

4. February 2020

Nakon uspešne godine rada na inicijativi Hali Gali, koju su pokrenuli bend Vizelj, Noćne more i Kišobran kolektiv, Hali Gali ovo meseca putuje u Ljubljanu na Ment, gde će govoriti o svom iskustvu, kao i o srpskoj sceni.

Hali Gali zapalio je požar i pružio jak impuls bendovima i muzičkim inicijativama koje spadaju pod takozvanu “alternativnu scenu”. Ne samo festivalom, već fanzinom i kompilacijom, Hali Gali je jasno predstavio muzičke inicijative mladih i pružio platformu za stvaranje prave kreativne zajednice. Oblakoder prati Hali Gali inicijativu od samog početka, te smo pisali o prvoj žurci, zavirili u sobe druge žurke, ali i razgovarali o kompilaciji. Ovog puta smo, pred odlazak na Ment, razgovarali sa Markom Radojkovićem (Kišobran, Hali Gali) baš o srpskoj sceni, ali i budućnosti Hali Galija.

Šta je zapravo srpska muzička scena – kako je moguće opisati?

Haha, pa realno to je trenutno scena okupljena oko izdavačke kuće Bassivity. Kapiram da ne želite taj odgovor? Srpska muzička scena je verovatno ono što prvo izađe kad upalite Deezer? Ni to ne oduševljava? Srpska muzička scena su imena koja nastupaju na Exitu, Beer Festu, Love Festu? Ima tu raznih većih i manjih bendova, ali u suštini dosta je kao neka ruska salata. Mix svega i svačega.

Hali Gali je nastao kao želja da se da podrška mladim muzičarima najrazličitijih žanrova, mada ipak alternativnijih. Da li je uspeo u toj želji?

Mislim da je taj cilj Hali Galija definitivno uspeo. Nakon godinu dana aktivnog rada desile su se tri žurke, jedan fanzin, završena je kompilacija i snimljeno je 9 spotova. Pored toga primetna je veća aktivnost i povećana posećenost na svirkama “Hali Gali”, bendova.

Koliko je scena u Srbiji iscrpna – posle dva Hali Galija, da li muzičari koji su već nastupili moraju da se vrate na scenu?

Definitivno ne moraju. Ne moramo ništa, ali sve možemo. Ako hoćemo. Mislim da ima još mnogo bendova koji mogu da se dokažu na našim žurkama.

U kom trenutku ćete izaći izvan okvira Srbije u region? Ili šire?

Evo idemo sad početkom februara na Ment festival. Hali Gali delegacija drži prezentaciju/intervju, a od Hali Gali izvođača nastupaju Šajzerbiterlemon, Buč Kesidi i Zicer Inc. Ali nije nam baš jasno da li uopšte želimo na taj način da idemo izvan Srbije. Definitivno razmišljamo o tome, ali razmišljamo i o alternativnim načinima kako to da uradimo. U suštini, idealno bi bilo da nastavimo da radimo lepe i zapažene stvari pa da to neko primeti pa nas zove da gostujemo negde u nekom obliku. Malo je teže da se samoorganizujemo van Beograda, a kamoli van Srbije.

Nakon događaja sledila je i kompilacija – da li ona predstavlja na verodostojan način scenu alternativnih bendova?

Pa i da i ne. Kompilacija predstavlja jedan deo scene koja je dosta šira, čak i u ovom delu koji se naziva alternativan i koji je nama u fokusu. Neki portali (uključujući i vaš) uvrstili su čak 5 naših izdanja iz 2019. u najbolja iz te godine, od kojih je Hali gali kompilacija prilično različita zvukom. Klavirsko nebo #2, Kralj Čačka, Ana and the Changes, Bernays Propaganda, Wooden Ambulance i Bohemija su neka od izdanja, svi su jako različiti zvukom, a svi čine tu neku mikro scenu čiji smo, hrabro ću reći, značajan deo. Ideja kompilacije bila je da “bratski” bendovi naprave nove autorske pesme za samu kompilaciju i da na taj način kompilacija više zvuči kao neki zajednički album, a ne kao da je neko uzeo i naslagao najzanimljivije pesme nekih bendova. To nam je bilo zabavno.

I da li ona predstavlja uvod u novi korak – izdavaštvo?

Izdavaštvo za nas nije novi korak, samo ga radimo malo drugačije od ostalih izdavača. Kroz izdavačku kuću Pop Depresija i serijal izdanja Pop Depresija / Kišobran delujemo već nekoliko godina, a fora je što smo prilično labavi sa obavezama bendova prema nama i suštinski gledamo samo da se neke stvari dese. Malo nas plaši i ježimo se ozbiljnih ugovora, sprovođenja nekakvih penala ukoliko se desi ili uradi ovo ili ono itd. Tako da, nije novi korak, ali definitivno mislim da 2020. zaslužuje, ako ništa drugo, onda barem sopstvenu Hali Gali kompilaciju. U prethodnom pitanju naveli smo neka od izdanja u 2019. a u 2020. već imamo na čekanju nekoliko dragulja, od rokenrola, preko kantautorskih eksperimenata pa sve do klavirskih albuma.

Šta su najveće mane, a šta najveće vrline srpske scene?

Kako ozbiljno pitanje! Najveća mana je verovatno Željko Mitrović, a najveća vrlina Dušan Kojić Koja. Najveća vrlina su koncertne aktivnosti Repetitora, a najveća mana je Slobodan Nešović Loka. Najveća mana je nedovoljan broj muzičkih urednika i aljkava uređivačka politika velikih festivala i domova kulture. Najveća vrlina je kreativnost koja izlazi iz nekog razumljivog gneva i apatije. Mana je što nema publike i mana je što su bendovi generalno lenji i ne stvaraju dovoljno pa onda nema ni dovoljno klubova jer nema dovoljno publike jer nema dovoljno pesama i bendova koji vrede koje će da vole jer ti bendovi ne mogu da žive od muzike jer stanje u državi. Vrlina je što uopšte postoji nešto i to nešto je zanimljivo. Mana je nedovoljno medijskog prostora za različite žanrove. Vrlina je što mislim da još uvek ima nade da bude bolje. Baš sam glup da odgovorim pametno na ovo pitanje. Mi smo isto vrlina, moramo da počnemo da pričamo pozitivno o sebi.

Šta su najveći izazovi na ovakvom projektu?

Održivost je najveći izazov. Ovaj projekat sami finansiramo, a ima nas, pa nabrojaćete nas na prste jedne ruke i daleko smo od dobrostojećih maminih sinova. Najveći izazov u 2020. je da pokušamo da pokrijemo finansijski minus i da pronađemo neki alternativni način generisanja novca koji neće urušiti kvalitet ili uređivačku politiku samog Hali Galija. Iako niko od učesnika nije volontirao, honorari koje smo bili u stanju da im isplatimo su pre svega simbolični i njihov rad se bazira na beskonačnoj podršci i entuzijazmu koji su nam pružili.

 Koji je moto Hali Galija?

PUN GAS – EVA RAS!

Šta možemo da očekujemo od Hali Galija ove godine?

Očekujte pre svega jedan drugačiji Hali Gali. Ne želimo da zadržimo isti koncept pošto je ideja da se stalno menjamo i evoluiramo. Da stalno eksperimentišemo. Od konkretnih stvari očekujte barem jednu žurku, barem jednu kompilaciju i očekujte barem nekoliko iznenađenja!

Fotografije: Hali Gali

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *