STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Heri Stajls, saundtrek za pripita popodneva ovog leta

Slušali smo novi album Harry's House (a u sebi zapevali nastavak in the middle of Harry's Street) i sviđa nam se, valjda, šta znam…

22. May 2022

Da mi je neko pre desetak godina pričao da će jedan od najiščekivanijih albuma godine biti novi solo album bivše teen senzacije koja je slavu stekla u boy bendu, bilo bi mi drago što je Timberlejk još uvek toliko bitan na svetskoj sceni. Ali nije Džastin taj koji je zapalio masu kao student žito, već je Heri Stajls ta glavna muška pop zvezda trenutka. Izbacio je novi skup pesama koji će ga očuvati još neko vreme pri vrhu. Mada, možda ne na samom vrhu…

Postavlja se glavno pitanje: šta je privuklo ljude da u tolikim količinama zavole ovog derana iz Britanije? Nije ni prvi, ni poslednji koji dolazi odatle i svira pop muziku. Vole ga i devojčice i dečaci, i gospođe u godinama, i milenijalci koji imaju više sedih u kosi i bradama nego u periodu kad su pre desetak i više godina shvatali da je Robi Vilijams super lik i da ne treba da te bude sramota da ga slušaš. Naravno, volimo ga zbog sjajnih i jednostavnih, a opet, hitičnih pop pesama. Ali, ako zanemarimo njeno veličanstvo pop pesmu (ne znam što bismo to radili, al’ ajde da uradimo), Heri je lep dečko, ali koji ne stvara onu staru mušku toksičnu otpornost prema lepom. Znate ono kad Edvarad Norton u Fight Club-u hoće da uništi nešto lepo, pa polomi facu Džared Leta? E. pa, ne želiš da polomiš Herija. Drago ti je zbog njega. A i sam Heri zrači optimističnom netoksičnom energijom. Srećan je kao i svi ostali. Sjeban isto kao i svi ostali. Nostalgičan u određenim količinama, kao i svaki pošteni milenijalac. Kad uživa, uživa svim bićem i za sve pare. I nekako ti je drago zbog svega toga. Nekako se sve te emocije preliju na tebe, dok slušaš njegove pesme.

Harry’s house je saundtrek jednog uživanja. Onog koje se dešava nekog rendom nedeljnog popodneva, kad si blago pijan od džin tonika, sa ljudima koje voliš i koji tebe vole. Muzički tepih koji je sačinjen od kasnih sedamdestih ili ranih osmadestih, sa povremnim upadima u fanki gitarice i soulful melodije, sa osvrtima na folk balade. Naravno, sve upakovano u modernjikavu produkciju. Zamislite nekog Roda Stjuarta koji peva, dok je iza miksete Farel. Ima tu još uticaja kol’ko hoćeš, od Stivija Vondera, preko Flitvud Meka, do Eltona Džona i Bi Džisa.

Najveća vrlina albuma ujedno može da bude i velika mana. Previše je konzistentan. Ne iskače mnogo iz svoje rute sa velikim hitovima na prvu loptu. Više je album koji pustiš od prve do trinaeste pesme, i on ide bez nekih preskakanja, štucanja i prekida. Kao što rekoh, to je super, ali malo i nije. Za sad je svakako najveći hti As it was i već nam izlazi iz frižidera i svih ostalih instagrama. Ma koliko voleo ovu melanholičnu plesnu himnu, ipak imam neki osećaj da je pesma postala ovako velika na (Herijeve) lepe oči, a ne zato što ima zarazan refren i hook. Ovom albumu najviše fale bengeri poput Watermelon sugar i Adore you, a tim zvezdanim trenucima najbliže će prići sa disko pop mrdalicom Music for a Sushi restaurant i Late night talking, koja je opet više pesma za odraslu publiku koja sluša muziku koju i Heri voli, nego za TikTok omladinu. Daylight, pesma u kojoj je više indi roka nego bilo gde drugde na albumu, i disko soul veličanstvena Daydreaming, na kojoj uspešno po prvi put sempluje zaboravljeni hit iz 70-ih Ain’t We Funkin’ Now, obe su pesme koje će se sigurno istaći nekim spotovima ili koncertnim nastupima.

To nas dovodi do najslabijeg dela albuma, a to su balade. Generalno, nešto što on i nije baš umeo u dosadašnjem delu karijere. Da, Sign of the times je velika kao kuća, ali sem te pesme, on na ovom polju ogoljavanja tananih emocija nije daleko otišao. Ili je na ovoj pesmetini izbacio sve iz sebe. U svakom slučaju, ovih nekoliko pesama koje su pravljene za slow dance su onaj deo albuma kad ćete poželeti da prebacite na sledeću stvar.

Tekstovi su blago imbecilni, ali to gledajte na pozitivan način. Ipak je to pop muzika, nema potrebe da nam otkriva tajne života i ko krije ključeve od njenih tajnih odaja. On nam ovde više nabacuje slike kojima bi trebalo da odaje neku tajanstvenu auru oko sebe i šta je tačno želeo da kaže, ali moj savet vam je da se ne udubljujete, jer, pored toga što nećete naći ništa osim onoga što vi želite da čujete, najbolje je, kako i sam kaže u jednoj pesmi – just keep driving.

Treći album ovog omiljenog tipa svih nas će skroz razočarati samo one koji su očekivali još tri nova watermelon sugar stadionska hita ili, prosto, one koji ne vole sunce, uživanje, sreću i zabavu i od svog bivstvovanja traže nešto malo više i smislenije. I to je ok, i nadam se da ćete se snaći sa tim što volite, mi ostali ćemo blago cvrcnuti slušati Harry’s house ovog leta, sa svim njegovim vrlinama i manama.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    nisu tekstovi blago imbecilni, nego površni radio fanovi jednostavno ne mogu da ih razumeju, uz mali uvid u harijev zivot tekstovi su legendarno dobri 🙂

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *