fbpx

Heroji svoga doba – Izložba studenata Odeljenja za dizajn „Super ja“

Godišnja izložba radova studenata Beogradske politehnike pod nazivom „Super ja“ otvorena je sinoć u 18 časova u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.

Odeljenje za dizajn tradicionalno organizuje izložbu koja ove godine nosi naziv „Super ja“. Naziv izložbe simbolično predstavlja traženje i istraživanje sopstvenog bića - heroja, našeg alter ega. Studenti su na različite načine predočili značenje reči heroj, kao i njihovo viđenje „heroja“ u drugima. Izložba obuhvata dva segmenta - izlagačke i umetničke projekte.

„Ovo je 16. izložba koju priređujemo u ovom prostoru. Na neki način ovo nam je i jubilej - slavimo 25 godina od postojanja Odeljenja za dizajn. Pored toga, predstavljamo i dva nova smera: na osnovnim studijama Koncept i karakter dizajn, i smer na master studijama Grafički dizajn, tako da je izložba bogatija za još više radova iz oblasti umetnosti i dizajna“ - navodi profesor doktor Jelena Jocić, organizatorka ovogodišnje izložbe.

Odeljenje za dizajn broji četiri studijska programa: Grafički dizajn, Dizajn industrijskih proizvoda, Modni dizajn proizvoda od kože, od nedavno i Koncept i karakter dizajn. Studenti su u zavisnosti od smera svoje radove prikazali kroz različite tehnike, a to su: slikanje, analitičko crtanje, grafičke komunikacije, fotografija, tipografija, dizajniranje enterijera, dizajniranje kožne galanterije...

Stručni žiri ovogodišnje izložbe dodelio je pohvalnice za najbolje izložene radove na Godišnjoj izložbi za 2019. godinu. Među nagrađenima bio je i student završne godine smera za Dizajn industrijskih proizvoda Artinjan Artinović, koji svoje viđenje dizajna oslikava na sledeći način:  „Kreativnost mladih studenata dokazano uspeva da prevaziđe inventivnost trenutnog stanja u srpskoj industriji. Uz veoma malo mogućnosti u izradi i dostupnosti materijala, uspevamo da dobijamo kvalitetne proizvode koji su spremni da pariraju inostranom dizajn scenom“.

Kroz proces pripreme izložbe, studenti su bili u prilici da se upoznaju sa organizacijom same postavke, kao i da se profesionalno predstave javnosti.

„Izložba nam je značajna jer imamo priliku da prikažemo svoje radove na kojima radimo tokom cele godine. Zadovoljan sam kako je izložba protekla. Više je radova nego prošle godine i znatno su kvalitetniji jer smo se zaista trudili da to izgleda kako treba.“, smatra Dušan Borović, student završne godine, smer Dizajn industrijskih proizvoda.

Umešnost, inovacije, kreativni kapacitet studenata kao i uloženi trud odrazili su se na posećenost izložbe, koja će biti otvorena do 24. aprila 2019. godine.

Autorka teksta i fotografija: Marija Milić

Ostavi komentar