fbpx
POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti | POGLEDAJ OBLAKODEROV NOVI PROJEKAT - TEKSTOVE O IT ISTORIJI JUGOSLAVIJE! Od prvog domaćeg računara i robota, preko kompjuterske audio i vizuelne umetnosti |

Igor Božanić predstavlja debitantski album Runo

„Začudan svet, podjednako vilenjački i realističan, baziran u tradiciji i zagledan u nebo”

12. March 2021


Pop Depresija i Kišobran imaju čast da predstave Runo, debitantski album mladog banjalučkog muzičara i pesnika Igora Božanića. Album je dostupan na bandcampu i YouTube-u, a uskoro i na svim digitalnim platformama.

Šta je tačno Runo? Za nekog bi moglo da bude sve, za nekog drugog jedan začudan svet, podjednako vilenjački i realističan, baziran u tradiciji i zagledan u nebo. Taj svet Igor je stvorio u sopstvenoj produkciji, uz pomoć prijatelja i porodice.

Runo se snimalo nekoliko puta i neke pjesme su stare preko tri godine, uključujuči Hrast, čiji je nastanak i započeo ovaj novi pravac u mojoj karijeri. Runo istražuje porodične, intimne i teme iz djetinjstva, pronalazi jezivo u utješnom i melanholiju u nostalgiji. Ovaj album je i dnevnik okrenut ka autoru i pokušaj da se uhvati univerzalnost tema koje obrađuje. Kućna produkcija uz analognu obradu mijenja uglađenost za neposrednost i uvodi elemente okruženja: tutnjava tramvaja, cvrkut ptica, čitanje poezije i lupanje tepiha dočaravaju ambijent, dok hermetični ton odražava i neizvjesno vrijeme u kojem je album nastao… S druge strane, omot albuma motivima preuzetim iz tekstova, a potom utkanim u crnu pozadinu, uspostavlja raspoloženje  i daje pjesmama skoro opipljivu dimenziju,” smatra Božanić.


Album je sniman u kućnim uslovima u Banjaluci i Beogradu, od marta do decembra 2020. godine. Gosti na nekoliko pesama bili su Darko Ružičić (harmonika) i Ozren Četković (violončelo).

Igor Božanić je kantautor iz Banjaluke, koji trenutno studira i živi u Beogradu. Muzikom se bavi od 2016. godine, a možda ste ga primetili kako nastupa pod imenom Sir Croissant, pošto je kao specijalni gost svirao na prestižnim regionalnim festivalima – MENT, Indirekt, Americana Night, Novi Val…, ali i kao gost na koncertu Marisse Nadler u Zagrebu. Kao Sir Croissant objavio je nekoliko EP izdanja, a za prvo predstavljanje svetu kao Igor Božanić objavljuje Runo.

Naslovna fotografija: Nenad Vujanović

Preporučeni tekstovi

Petnaest godina najbolje indie žurke

Petnaest godina najbolje indie žurke

Poslednja u nizu legendarnih Kišobran žurki biće održana 2. decembra u Dragstoru, a u susret njoj razgovaramo sa onima koji Kišobran obema rukama drže već petnaest godina

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *