fbpx

Igra prestola S08 E02: Za bitku spremni?

Druga epizoda poslednje sezone Igre prestola nas zadržava među zidinama Vinterfela. Nema Sersei, nema Noćnog kralja. Međutim, tu su Duh, Lijana Mormont, Gili, Ed… Svi likovi koje vezujemo za Sever (gledajući do Zida ili preko njega). Rešavanje problema i otkrivanje dugo (i vešto) čuvanih tajni su u fokusu i u ovoj epizodi (i prva je […]

22. April 2019

Druga epizoda poslednje sezone Igre prestola nas zadržava među zidinama Vinterfela. Nema Sersei, nema Noćnog kralja.

Međutim, tu su Duh, Lijana Mormont, Gili, Ed… Svi likovi koje vezujemo za Sever (gledajući do Zida ili preko njega). Rešavanje problema i otkrivanje dugo (i vešto) čuvanih tajni su u fokusu i u ovoj epizodi (i prva je protekla u tom duhu). Akcije skoro pa nema – naravno, ako izuzmemo scenu Arje i Gendrija koju smo, realno, svi i očekivali. Ali, o tome nešto kasnije.

Lanisteri na Severu

Spekulisalo se da se ono Brenovo iz prethodne epizode – čekam starog prijatelja, odnosilo na Tiona Grejdžoja, a ne na Džejmija. Kako se ispostavlja, ipak je mislio na Kraljoubicu – odnosno na njegovu veleizdaju sestre ljubavnice i dolazak na Sever.

Nekoliko trenutaka je veoma emotivno u vezi sa njegovim dolaskom – Brijanino garantovanje za njega, zatim Sansino garantovanje za Brijen, ali možda najviše činjenica da Tirionova reč uopšte nije vredela – verovatno prvi put u ovom serijalu. Ipak, najemotivnijem trenutku ove epizode doprineli su Džejmi i Brijen. Njena osećanja su sada još jača.

Trenutno najnapetiji odnos (uprkos insistiranju da ne ide na bojno polje) grade Deneris i Tirion. Njegova loša procena u vezi sa Seresinom odlukom da pošalje vojsku na Sever budi nepoverenje kraljice zmajeva koje, da podsetimo, tinja još od kraja prošle sezone.

Dodajmo još ovo – Bron (po Serseinom nalogu) verovatno putuje ka Vinterfelu kako bi ubio njena dva brata. Njegova odluka u vezi sa tim zadatkom je jedna od interesantnijih momenata koji su pred nama. Nadam se da se internet spekulacije o Tirionovom gubitku jezika neće pokazati kao istinite (oslanjanje na teoriju da će svako od dece Lanistera izgubiti ono po čemu su posebni i što im je najvažnije – Sersei lepotu, Džejmi šaku).

Uopšteno rečeno, Tirion je verovatno u najnezavidnijoj poziciji trenutno. Videćemo kako će se nepoverenje Deneris i Severnjaka razvijati u nastavku.

Brijen

Okej, jasno nam je ko je vitez Sedam kraljevstava (kako se ova epizoda i zove).

Ta-na-na-na – Ser Brijen sa ostrva Tart je prva žena vitez u Vesterosu. Zasluge za ovaj veličanstveni trenutak pripadaju Džejmiju koji prekida klasičnu pijanku pred bitku kako bi kumovao ovom veličanstvenom trenutku.

Tviter je poludeo širom sveta zbog ove scene – #sirbrienneoftarth.

Kako su Brijenina osećanja prema Džejmiju sada još očiglednija, pitam se može li ona biti Azor Ahai. Ako pratimo sajtove to mogu biti gotovo svi – i Džejmi i Džon i Džora… Bukvalno pola likova iz Igre prestola. Međutim, ne čini se nemogućim da prva viteškinja Vesterosa bude Azor Ahai.

A kad već spominjemo Brijen…

Tormund

Džinoubica je skroz preuzeo dobri, duhoviti duh serije koji je u prvim sezonama pripadao Tirionu. U ovoj epizodi je, u svom stilu, a pred dobru bitku, ispričao svoja sećanja na ubistvo džina (imao je 10 godina), ali i na seks sa džinovom ženom koji je usledio. Dobro, i na njeno mleko zbog kog je tako snažan.

Volim što su on, Ed i Džon na istom mestu ponovo. Iako će teško svi preživeti sledeću epizodu.

Džon i Deneris

Deni je jako nervozna, a pomalo i nepodnošljiva. Njene dve važne reakcije u ovoj epizodi su prekinute. Usred razgovora sa Sansom (u kom saznaje da će imati problema na Severu ako se domogne Gvozdenog trona) Tion Grejdžoj konačno stiže u Vinterfel. S druge strane, razgovor sa Džonom (u kom saznaje da je zaljubljena u svog bratanca koji se zapravo zove Egon Targarijan) prekida zvuk horne koji najavljuje vojsku mrtvih. Ipak, ono što joj na prvu loptu smeta jeste činjenica da je on u redu za presto pre nje, a ne to što su neznajući bili u incesnom odnosu.

Na njene prave reakcije čekaćemo do sledeće epizode. Nadam se da će imati ko i da ih čuje.

Arja i Gendri ( <3 )

Akcija i tenzija ove epizode usmerena je na ova dva lika. Još od njihovog razgovora u prošloj epizodi bilo je jasno šta možemo očekivati. Arju i dalje doživljavam kao dete, tako da je ovo bukvalno bio weird flex, but ok trenutak, a po reakcijama na internetu nisam jedina. Verujem da je ovim konačno stavljena tačka na teoriju da će Sansa posle svoja dva (zamalo tri ili četiri?) propala braka završiti sa Baration kopiletom (jer Baration – Stark brak bi mogao konačno i da se desi). Ako je Gendri uopšte kopile.

I – last, but not least…

Bren iliti the things we do for love …

Jedva sam čekala susret Brena i Džejmija koji je obeležila čuvena rečenica iz prve epizode prve sezone (sekund pre nego što je Džejmi Brena gurnuo kroz prozor) – šta sve radimo zbog ljubavi…

Posle Džejmijevog konačnog izvini, Bren mu saopštava da više nije Brendon Stark, a čini se da ni Džejmi više nije Džejmi Lanister. Razvoj i transformacija ova dva lika jednako su mi zanimljivi kao i njihovo konačno tête-à-tête susretanje u Vinterfelu.

Obe epizode osme sezone za sada su zaista protekle u znaku susreta – pa tako i već pomenutog Tionovog i Brenovog. Grejdžoj će ga, u bici koja sledi u trećoj, najdužoj epizodi sezone, čuvati od Noćnog kralja. U cilju uništenja sećanja na nekadašnji život u Vesterosu, Noćni kralj će napasti Brena čije mi vremeplovsko – proročke moći, moram priznati, i dalje nisu jasne do kraja. On ostaje najmisterizoniji lik, ali ne samo to.

Doskorašnje kvote u lokalnim kladionicama nam govore da će na Gvozdenom prestolu pre sedeti Bren nego Džon, što pomalo iznenađuje.

Pesma o Dženi

Poreklo pesme koju Podrik peva pri kraju epizode dolazi pravo iz porodice Targarijan i poznata je onima koji su čitali Martinove knjige. Ova tužna pesma povezana je sa likom Dankana Targarjana, Erisovog brata koji se zarad ljubavi sa Dženi (Jenny of Oldstone) odrekao prestola. Njegov lik je izbačen iz loze Targarijana u seriji. Stihovi ove pesme ukazuju na ljubav koja je izgubljena i, možda, predviđaju Džonovu i Denerisinu sudbinu.

A kako Noćnog kralja nismo ni videli…

Pitam se kada će doleteti do Vinterfela. Da li će zaista napasti prvo Brena ili, ipak, Džona i Deneris koji će očigledno (nadam se manje haripoterovski) leteti na zmajevima?

A Sersei?

Znamo da ne valja kada je mirna ili se ne pojavljuje.

Slike: HBO

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *