Industrial Ghetto – samostalna izložba Stefana Ljumova

Umetnik Stefan Ljumov predstavlja se u Galeriji Remont svojom drugom samostalnom izložbom, koja će biti otvorena u večeras u 19 časova
10. February 2021.

Izložbu čine fotografije i zvučni zapisi koji nastaju u periodu od 1997. do 2002. godine u nekada razvijenom industrijskom kraju Beograda – Rakovici i predstavljaju prostor delovanja „klinaca iz kraja“ i njihovo sazrevanje obeleženo tadašnjim društveno-političkim dešavanjima.
 
Fotografija, ovde, postaje medij kojim se arhiviraju impulsi beogradske periferije i dokumentuju različite “dokoličarske” akcije unutar mikrosveta jedne grupe, oivičenog industrijskim postrojenjima, zatvorenim fabrikama, parkovima, soliterima, železničkim stanicama, prugama, diskotekama u kojima odzvanja narodna muzika, parkovima u kraju, grafitima, ulicama, trotorarima, betonom… Usred haotičnosti tadašnje društveno-političke klime, nastaju vizuelni dokumenti, koji na prvi pogled bez reda, kao celina formiraju protivtežu haosu, kojeg su neminovno deo, i svedoče jednostavnijem periodu života – periodu adolescencije. Takav način beleženja se uspostavlja kao pasivni otklon, kreirajući doživljaj zaštićene sredine u kojoj se ne razmišlja o tranziciji koja zatvara fabrike, bombardovanju, klaustrofobiji, političkim dešavanjima i hajpu koji donosi Novi milenijum da će „sutra biti bolje“.  Kreirana zaštićena sredina se uspostavlja kao mesto koje omogućava i u kojoj je dozvoljena sloboda eksperimenta, gde se ne razmišlja o očekivanjima društva, normama ponašanja i bliskoj/dalekoj budućnosti. Stvaraju se uslovi za konstantna, neopterećena poigravanja koja nemaju nužno određenu svrhu i cilj, a igrališta postaju ulice rakovičkog kraja. Autentičnost zabeležene igre ne nestaje, ona se ponovno materijalizuje fotografijama koje funckionišu kao izazivači nostalgije, koja se sada, nakon određenog vremena, prepoznaje i oseća kao kolektivna. Uhvaćeni trenuci dokumentovani kao lično sećanje se, u kontekstu galerijskog prostora i predstavljeni javnosti, otvaraju ka tumačenjima i prenose na kolektivno koje ih prepoznaje kao poznato, na sličan način proživljeno i neponovljivo.
 
„Zrnasti prostori ovih slika mesta su totalnog opoziva. Izdvojeni kao svojevrsni arhivski materijali, ove fotografije su vizuelni dokument jedne ležerne igre i doslovnog zezanja, originalno načetih bez nekih ozbiljnijih razloga ili sumanutih pretenzija za otkrivanjem sveta.”
 
„Izgubljeni rubovi priča prošlih vremena zabeleženi fotografijama kolažiraju estetički audio-vizuelni ambijent bivše industrijske zone i njene naseljene okoline koja je poslužila kao polje za jednu vrstu autentične slobode životarenja.”
 
Stefan Ljumov (Beograd, 1991) diplomirao je slikarstvo na master akademskim studijama 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imao je nekoliko manjih izložbi i učesnik je online izložbe Prvo Prostetičko izdanje paviljona za The Wrong bijenale digitalne umetnosti. U slobodno vreme crta stripove i bavi se ilustracijom. Živi i radi u Beogradu.
 
Izložba će biti otvorena do 3. marta.
 
Program podržali:
International Relief Fund of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners: www.goethe.de/relieffund
Foundation for Arts Initiatives
Ministarstvo kulture i informisanja RS
 
 
Programi u Galeriji Remont se održavaju uz primenu svih epidemioloških mera koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Posetioce molimo da poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi