Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Iseljavanje studenata iz domova: mera sprečavanja zaraze ili dodatno rizično izlaganje?

Iako nije zvanično potvrđeno, država planira da potpuno iseli studente iz domova kako bi taj prostor pretvorili u karantin.

24. March 2020

Iako nije zvanično potvrđeno, država planira da potpuno iseli studente iz domova kako bi taj prostor pretvorila u karantin za zaražene sa blažim simptomima. Nakon što su pre nedelju dana iz studentskih domova iseljeni svi studenti, od njih se sada očekuje da se vrate u domove kako bi preuzeli ostale stvari, da bi prostor domova bio osposobljen i na raspolaganju državi za karantinske potrebe.

Iako je u obaveštenju koje su studenti dobili prilikom iseljavanja, koje je izvršeno zaključno sa 17. martom, rečeno da je to samo preventivna mera u opštem interesu i da svoje stvari mogu poneti sa sobom ili ih ostaviti u svojim sobama, studentima je nedelju dana kasnije javljeno da ipak moraju da pokupe sve svoje stvari. Na instagram storiju „Studentskog centra Beograd“ objavljena je kratka molba da stanari „Studentskog grada“ što pre dođu po svoje stvari, i da će, ako to učine, biti oslobođeni plaćanja stanarine uz dobijanje raznih benefita pri povratku u dom.

Mina Radovanović, studentkinja Filozofskog fakulteta objašnjava detaljno u kojim vremenskim rokovima su studenti bili obaveštavani o promenama:

„Volela bih da ljudima, u cilju predstavljanja količine apsurda u ovoj situaciji, prikažem ovako:
16.mart – vest da imamo (manje od) 24 sata da napustimo dom, zaraženi ili nezaraženi, i odemo u rodne zabiti širom Srbije i regiona. Stvari MOGU da ostanu, i čekaće nas tamo gde smo ih ostavili.
23.mart, 8 uveče – instagram stori na profilu SCa nam javlja da treba da iznesemo sve stvari što pre, jer su naše sobe potrebne “u borbi za živote i zdravlje”. Oni koji to učine što pre će biti nagrađeni neplaćanjem stanarine za prostor u kom ne žive (i dodatnim neimenovanim beneficijama), a oni koji to ne učine na vreme, pa, “ne garantuju za njihove stvari”.

Mina, ljutito objašnjava šta to znači za prosečnog studenta:

„Dakle, idi iz Beograda, potencijalno zaražen i odnesi tu istu zarazu kući, pa se onda opet vraćaj u Beograd u isto vreme kad i najmanje 4000 drugih ljudi na isto mesto da brže-bolje pokupiš prnje, pa opet nazad kući. Oh, da! Liftovi ne rade. Tegli taj mini frižider sa petog sprata peške, sirotinjo. Ko te je terao da živiš u domu. Obavestiti hiljade studenata o obaveznom iseljenju upakovanom u maznu molbu s mašnicom preko skrinšota instagram storija je previše nisko.”

Foto: Luka Stojkanović

Nakon što je predsednik sinoć izjavio kako će oni koji budu imali blaže  simptome automatski biti smešteni u neki od prostora Sajma, Studentskog grada i Spensa, na sajtu Studentskog centra Beograd je objavljena zvanična molba svim stanarima studentskog doma „Studentski grad“ da iznesu svoje stvari kako bi sobe bile ispražnjene.

„Svoje stvari možete izneti do četvrtka, 26. marta do 14 časova, a nakon toga uz eventualni dogovor sa upravama domova. Oni koji iz određenih razloga nisu u mogućnosti da to učine neće imati nikakve sankcije, ali će nam pakovanje, odlaganje i iznošenje ogromne količine stvari svima značajno otežati“, navodi se u saopštenju Studentskog centra.

Ubrzo potom napravljena je Fejsbuk grupa „Studenti protiv pretvaranja studentskih domova u karantin“ u koju se za kratak vremenski period učlanilo skoro 5000 studenata i studentkinja.

Administratori grupe su pokrenuli peticiju za rešavanje problema stanovnika Studentskog grada, sa glavnim zahtevima da se produži rok za izmeštanje stvari, da se pruže dodatne informacije vezane za iseljenja, da se obezbedi prevoz, kao i posebne dozvole za ulazak u zemlju i kretanje studenata i njihovih porodica tokom policijskog časa uz obezbeđenu zdravstvenu zaštitu.

Student Saobraćajnog fakulteta, Nikola Veličković, kaže kako je u trenutku kada je to objavljeno, preko prijatelja stupio u kontakt sa Goranom Minićem, direktorom Studentskog centra, i da mu je Goran rekao kako ni on ništa nije znao do poslednjeg trenutka.

„Ovo me asocira na to da se radi o političkoj odluci, jer će organizatorima Univerzijade biti mnogo lakše da na ovaj način isele studente iz domova, pošto od toga i dalje ne odustaju”, kaže Nikola.

Evropska Univerzijada ove godine treba da se održi u Beogradu, iako se priča o mogućem odlaganju zbog novonastale situacije sa virusom. Zvanično, još uvek nije odložena

Studentkinja Filološkog fakulteta, Marija Jovanović, kao stanarka Studenjaka smatra da je „sve ovo moglo mnogo pametnije da se organizuje da je studentima na vreme javljeno da iznesu stvari. Sada ne samo da nas pozivaju da kršimo savete za vreme pandemije, već nas izlažu i nepotrebnom riziku da se zarazimo i mi i naši ukućani. Takođe, nije u redu dati ovako kratak rok, nemoguće je doći iz pojedinih gradova Srbije u Beograd, pokupiti stvari i vratiti se do 5. Jako je bezobrazno da se ovo očekuje od nas, još nas pojedini predstavljaju kao sebične i materijaliste, pa pitala bih ih kada bi njima neko došao u stan i rekao da imaju dva dana da pokupe sve stvari i izađu gde znaju i umeju, a u suprotnom će neko drugi doći i strpati im stvari u kese, pa u magacin.“

Studentski parlament jutros je uputio dopis predsedniku Republike Srbije sa ciljem da se spreči potencijalno ugrožavanje zdravlja studenata, te da se nađu alternativna mesta za smeštaj obolelih, a da će se studenti odazvati da pomognu koliko god mogu.

Lica zadužena za pružanje informacija iz Studentskog centra nam se do momenta objavljivanja teksta nisu javila.

 

Naslovna fotografija: Ž. Knežević

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!