Ispod kože mladih neafirmisanih fotografkinja

Povodom predstojeće izložbe „Ispod kože" u galeriji Podroom, razgovarali smo sa devet autorki
Piše: Iva Hadnađ

15. April 2021

Šta predstavlja žensko telo i kakvi se sve stereotipi vezuju za njega? O čemu razmišljamo pri odlasku kod terapeuta? Kako smo zaista? Šta nas muči i kako se s tim nosimo? Kakvi su nam odnosi sa porodicom i koliko nas ljute diskriminacija i etiketiranje?

Ovo su samo neka od pitanja koja su okupirala mlade fotografkinje, koje ovog vikenda, od 16. do 18. aprila u galeriji Poodrom, imaju svoju prvu izložbu pod nazivom „Ispod kože”. Neafirmisane umetnice, imale su priliku da se umreže i prošire znanja u radu sa mentorkama, u okviru programa koji organizuje ženski kolektiv Femix. Sa idejom da se mlade umetnice afirmišu i osnaže, kolektiv Femix organizuje događaje i programe koji doprinose vidljivosti žena u umetničkom svetu. Održani su brojni edukativni kursevi, a radovi polaznica fotografskog kursa bili prikazani su na ovogodišnjem Femix Festu – festivalu svaralaštva mladih žena. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, izložba u martu je prekinuta, ali je ovog vikenda u galeriji Podroom ponovo dostupna za posetioce. Tim povodom, sa autorkama smo razgovarali o načinu na koji svoje stavove i intimna razmišljanja predočavaju na fotografiju, o njihvom umetničkom izrazu i o temama koje ih najviše inspirišu.

Autorke su okupirale raznovrsne teme – od ženskog tela, preko terapeutskih razgovora, svakodnevice za vreme pandemije, do društveno angažovanih tema. Ono što je zajedničko i što se prožima kroz svaku fotografiju jeste i svojevrsna feministička crta, kao i to što autorke istražuju ono unutrašnje, intimno, ispod površine. Bojana Stević, Valentina Rosić, Katarina Vasiljević, Marija Đukić, Milica Avramović, Milica Matović, Tamara Matić, Katarina Cimbaljević i Anastasija Radovanović, prikazale su sve ono što je ispod kože savremene žene uputivši na njene probleme, emocije i stavove, ali i ulogu u patrijarhalnom društvu. Neke od njih posebno interesuju problemi diskriminacije, dok druge kroz svoje intimne doživljaje komuniciraju sa publikom i osnažuju je.

Autorka fotografije: Bojana Stević

Pitanje ljudskog tela i svega onoga što se na njemu odražava kao rezultat unutrašnje borbe, interesuje Bojanu Stević. Bojana se bavi fotografijom od 2018. godine. U svom aktuelnom projektu promišlja o telu kao intimnom prostoru – posebno je interesuje specifična veza između telesnog i psihičkog. Njen intimni projekat „Kontemplacija tela: promišljanja o duši”, započet je nakon iskustva seksualnog nasilja usled kojeg je došlo do raskola tela i duše. Odbacivanje tela, kao entiteta koji biću ne pripada, nastalo je kao posledica traume. Bojanini radovi zasnovani su na ličnom iskustvu i njen cilj je da kroz svoju umetnost komunicira i pomogne drugim žrtvama nasilja, ili bilo kome ko prolazi kroz težak period.

Autorka fotografije: Bojana Stević

Koristeći svoje telo u ovom projektu, želim da pokažem vlasiti bunt protiv nasilja, društvenih normi i institucionalnih okvira – koji veoma često marginalizuju žrtve nasilja. Kroz autoportrete sam prikazala proces kroz koji telo i psiha prolaze usled traumatičnog događaja,” ističe Bojana.

Još jedna od autorki koja svoje radove prvi put izlaže u okviru izložbe je Katarina Cimbaljević. Iako njeni radovi takođe nose snažnu poruku i bave se nečim personalnim, Katarina ističe da joj pri stvaranju komunikacija sa publikom nije uvek imperativ.

Važniji mi je stvaralački proces. Mislim da ako je emocija istinita i bez moje konkretne namere uspeće da komunicira sa bar nekim. Kroz svoj rad se najviše bavim psihom i unutrašnjim svetom pojedinca, kao i odredjenom atmosferom koju neka misao prenosi. Ako se u svojim radovima i bavim ženskim telom, odnosno telom uopšte, ono više služi kao svojevrstan fizički rekvizit koji spolja reflektuje ono što je iznutra,” zaključuje Katarina.

Autorka fotografije Katarina Cimbaljević.

Stereotipizacijom žena i suočavanjem sa normama koje nameću društveno prihvatljiv fizički izgled i obrasce ponašanja bavile su se Katarina Vasiljević i Milica Avramović. Kroz format kolaža sa vizuelno upadljivim koloritom, Katarina sučeljava dve predstave ženskog tela – ličnu, sa svim (ne)savršenostima i idealnu, propisanu od strane društva.

Želela sam da dekonstruišem tu postojeću sliku o ženama i da otpor prema tome predstavim u vidu kolaža, gde se prepliću fotografije sređene” žene, odnosno žene koja pokušava da ispuni nametnute standarde i koja igra ulogu jake, spremne žene, sa fotografijama na kojima je predstavljen neki vid otpora, krhko stanje prihvatanja sebe, ali ne i onoga što se od jedne žene u današnjem društvu očekuje,” ističe Katarina.

Autorka fotografije: Katarina Vasiljević

Milica Avramović, samouka fotografkinja, inspiraciju nalazi u ljudskim figurama, njihovim licima i onome što se krije ispod svima vidljive površine. Kao i Katarinu, zanima je upravo tema idealnog tela i konvencionalnog izgleda koji se često nameće ženama. Njene fotografije osnažuju i šalju moćnu poruku – žena je savršena onakva kakva jeste.

Shvatila sam da ne postoji idealno telo – upravo nas strije, celulit, višak ili manjak kilograma, bore, ožiljci, mladeži i boja kože čine posebnim i jedinstvenim. Želim da kroz ovu seriju fotografija prikažem upravo te posebnosti. Cilj mi je da pokažem svim ženama i devojkama koje pate od manjka samopouzdanja, straha, anksioznosti ili depresije zbog svog izgleda da su savršene takve kakve jesu,” podvlači Milica.

Autorka fotografija: Milica Avramović

Pitanjem relativiteta pojma savršenstva, bavi se i fotografkinja Marija Dimitrijević. Nju nadahnjuje prijateljstvo sa drugaricom, za nju izuzetno jedinstvenom, čiju specifičnost i lepotu, naglašava na svojim radovima.

Tema mog projekta je Bojana, draga prijateljica. Vitiligo i način na koji se ona nosi sa njim nije jedina stvar po kojoj je posebna, već se njena posebnost ogleda i ispod kože, u karakternim osobinama. Jedna je od najhrabrijih i najenergičinijih žena koje poznajem, pa je ona za mene nepresušan izvor inspiracije. Osim vitiliga, Bojana ima i dijabetes, zbog koga se mi danas poznajemo.  Kroz crno – bele portrete na kojima je nasmejana i srećna jasno se vidi da nema problem sa time što je drugačija. Svaku nesavršenost prihvata kao deo sebe.”, naglašava Marija.

Specifičan je rad Valentine Rosić, koja kroz svoj projekat Sozercanje takođe promišlja o ulozi žene, sa fokusom na hrišćanstvo. Takođe, Valentinu posebno okupira pitanje sakralnosti:

Ovaj projekat je i lični pokušaj da kroz intiman pogled ka unutra istražim i ulogu žene u pravoslavlju. Tokom stvaranja fotografija vodila me je misao o položaju žene u ranom hrišćanstvu i tome kako je njena uloga jačanjem patrijarhata sve više slabila, kao i moj lični odnos kao žene prema pravoslavlju i duhovnosti uopšte, ističe Valentina.

„Sozercanje” Valentine Rosić

Da umetnost može da edukuje, osvešćuje i probudi masu, veruje Anastasija Radovanović. Ona ističe da se u svom radu bavi percepcijom stvarnosti, predstavljenom kroz nesavršeno telo.

„Fotografiju koristim kao svoj vizuelni dnevnik. Svojim radom iskazujem sebe i svoju realnost, koja drugima ne mora biti tačna, prisna ili razumljiva. Pokazujem svoju stvarnost, koja opet može biti čitana na različite načine u zavinosti od pojedinca koji je percepira. Volim da svoj rad zovem dokumentarnim, u smislu istine života jedne persone,” kaže Anastasija.

Autorka fotografija: Anastasija Radovanović

Radovi Milice Matović, koja se već nekoliko godina amaterski bavi fotografijom, su društveno angažovanog karaktera. Kaže da joj je cilj da kroz umetnost približi procese etiketiranja, diskriminacije i stigmatizacije i to kakve oni posledice mogu imati na pojedinca koji je ovim procesima obuhvaćen. Milica vodi i Instagram profil pod nazivom @etiketasmeta kroz koji želi da na simboličan način osvesti problem stigmatizacije i svojom umetnošću podstakne prihvatanje različitosti u društvu.

Naime, ideja foto priče je da podstakne razmišljanje o etiketama. Etikete predstavlja tegla i papirići u njoj. Na slikama je prikazan jedan običan dan mame i dečaka sa daunovim sindromom. Oni imaju svoju teglu u koju ubacuju sve ono što ih muči i šta im drugi ljudi govore. Paljenje papirića u tegli simboliše oslobađanje od stalnog socijalnog pritiska i nerazumevanja sredine,” objašnjava Milica.

Autorka fotografija: Milica Matović

Blizak, intiman porodični odnos na svojim radovima prikazuje Tamara Matić. Razmišljajući o potencijalnim temama za projekat, sve češće joj se nametala protekla godina i načini na koji se život izmenjao. Mislila je o svojoj porodici, posebno o mami i sestrama, koje su glavni akteri na njenim radovima.

Foto projekat na kojem sam radila govori upravo o emocijama, promenama, izazovima. Želela sam da prikažem svoje sestre u svetlu novih osećanja i saznanja, da dočaram njihove ličnosti i istaknem međusobnu sličnost bez obzira na razlike. Trudila sam se da izvučem posebne momente iz obične svakodnevice, da pokažem lepotu trenutka u kojem smo ispunjene emocijama bez obzira na okolnosti. Fotografije prenose moj odnos prema njima i moj odnos prema fotografiji kao dnevniku koji sprečava zaborav,” kaže Tamara.

Autorka fotografija: Tamara Matić

 Svoj odnos prema bliskim ljudima i njihove emocije prenela je na svojim radovima i Marija Đukić, preuzevši ulogu terapeuta. Fotoaparatom na filmu, umesto olovkom po rokovniku Marija je zapisivala emocije prilikom terapeutskih” razgovora sa prijateljima.

„Razmišljajući o odlasku kod terapeuta obično sami postanemo svoj terapeut. U istim tim analizama sam došla do zaključka da nisam vešta u pronalasku reči kojima bih opisala stanja i emocije. Tako počinjem da istražujem moć boje u vizuelnom pripovedanju i način na koji one mogu da definišu i utiču na naše emocije. Na Prijateljskim terapijama, sesijama razgovora sa prijateljima, sebi sam nametnula ulogu terapeuta. Fotografišući portrete i izražajni govor ruku, beležila sam reakcije svojih klijenata na pitanja koja nikada nismo jedni druge pitali, i pored višegodišnjih prijateljstava,” zaključuje Marija.

Prijateljske terapije” Marije Đukić

Ako su vas zainteresovale ove specifične teme, ako volite iskrenu, ličnu ali i društveno angažovanu umetnost ili ako jednostavno želite da podržite rad neafirmisanih umetnica, znate gde da dođete ovog vikenda. Podsećamo da se izložba Ispod kože” održava od 16. do 18.aprila u galeriji Podroom u Knez Mihailovoj.

Autorka naslovne fotografije: Katarina Vasiljević

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi