Istopolna partnerstva – šta zakon u Srbiji ne prepoznaje

Labris nas podseća o važnosti Zakona o građanskom partnerstvu
4. August 2020.

Jun mesec obeležen je kao Mesec ponosa, mesec u kome se podsećamo Stounvolske pobune, događaja koji je označio jasno suprotstavljanje nasilju nad LGBT osobama, serijom protesta protiv državnog progona LGBT ljudi i policijske brutalnosti. Jun se obeležava kao mesec ponosa, kada ponavljamo zašto nikoga ko je LGBT ne treba da bude stid zato što je to što jeste, zato što voli.

Takođe, u junu, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, podsetila nas je na važnost donošenja Zakona o građanskom partnerstvu kroz video koji su napravili u saradnji sa BeFem produkcijom.

Dve prijateljice – Kristina i Natalija, koje vole i podržavaju jedna drugu u videu govore o tome šta je to zbog čega jedna od njih, ne može da ima jednaka prava kao druga, samo zato što Srbija to nije prepoznala – prava na izdržavanje, imovinske odnose, nasleđivanje, potom prava na naknadu štete, na poresko oslobođenje i druge olakšice, ali i prava u slučaju bolesti, prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Video možete pogledati ovde.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi