Izdvajamo top 10 muzeja koje treba posetiti ove jeseni

Za neke od ovih muzeja možda niste čuli - evo prilike da saznate šta se nalazi u njihovim postavkama
Piše: Marija Milić

20. October 2020

Iako se Beograd često naziva prestonicom dobrog provoda, moramo reći da ne prednjači samo po mestima za izlaske, već i po raznovrsnim kulturnim manifestacijama i ustanovama kulture, pa i po velikom broju muzeja. Naime, u srpskoj prestonici postoji preko četrdeset muzeja. U ovoj širokoj ponudi najpoznatiji su umetnički muzeji (Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti) koje je većina već posetila. Međutim, tu su i oni ređe posećeni muzeji o kojima se malo šta zna, stoga, za vas smo izdvojili deset neobičnih muzeja koje možete posetiti u Beogradu.

Većina ovih muzeja za sada radi, ali je neophodno nošenje zaštitnih maski i poštovanje distance. Zato, što pre u posetu jer jesen je uvek bila najlepše godišnje doba za odlazak u muzej!

Muzej čokolade

Početkom ove godine otvoren je zanimljiv muzej namenjen svim sladokuscima. Posetioci imaju prilike da se upoznaju sa istorijom ove poslastice, načinom pravljenja i konzumiranja i njenim lekovitim svojstvima. Muzejska tura se sastoji iz četiri sobe: Prašuma, Evropa, Srbija, Fashion room. Svaka od soba krije posebne zanimljivosti i predstavlja različite ukuse cokolade.

Između ostalog, upoznaćete se sa istorijom prve prodavnice čokolade u Beogradu, koja je osnovana 1902. godine, a koja je nosila naziv „Šonda”.

Autor: ArtWheel

Muzej iluzija

Potpuno novi svet – svet iluzija je spoj vizuelnog, edukativnog i čulnog iskustva. Ovaj muzej novijeg doba otvoren je 2018. godine i možda jeste „najmlađi”, ali je u poslednje vreme sigurno najposećeniji.

Raspolaže sa više od 70 eksponata, od kojih je većina interaktivna, što dodatno privlači posetioce. Neki od najinteresantnijih eksponata su „Soba čuda”, „Obrnuta soba”, „Vortex tunel”, „Ames soba”.

Ukoliko želite da se zabavite, a da pritom i naučite nešto potpuno novo o percepciji, ljudskom mozgu, geometriji i psihologiji, ovo mesto može biti pravi izbor za vas. Kažu da ćete posle posete muzeja razumeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razume!

Izvor: Muzej iluzija

Vespa Muzej

O tome da čuvena Vespa nije popularna samo u Italiji, svedoči i Muzej Vespa u Beogradu. Ovaj jedinstveni muzej pruža hronološki uvid od najstarijih modela iz 40-ih godina prošlog veka, pa sve do poslednjeg modela sa ručnim menjačem – Vespom PX.

Za posetu ovog muzeja obavezna je rezervacija par dana unapred, jer se muzej nalazi u privatnoj podzemnoj garaži, usled nedostatka prostora.

Izvor: Vespa Muzej Srbija

Muzej automobila

U ulici Majke Jevrosime na teritoriji Starog Grada možete posetiti Muzej automobila sa nevererovatnom zbirkom od istorijskog značaja za upoznavanje razvoja automobilizma. Ovo mesto izgrađeno je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, a sada je sedište najmlađeg tehničkog muzeja u Srbiji.

Zbirka sadrži oko pedeset vozila od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, vozilo na tri točka, drvene karoserije, sa sedištem za dve osobe. Pored brojnih modela, tu je i čuveni Ford T iz 1925. godine, prvi automobil koji je izrađen u velikoj seriji, na montažnoj traci.

Pored eksponata automobila, u muzeju se mogu videti i brojni uređaji i naprave, točkovi, registarske tablice, alati, fotografije, prvi saobraćajni propisi i zakoni, kao i vozačke dozvole.

Autor fotografija: Miloš Nikodijević

Muzej vazduhoplovstva

Okruglo zdanje sa staklenom fasadom, okruženo brojnim vojnim i civilnim avionima, otvoreno je na dan Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, 21. maja 1989. godine u Surčinu. Postavka posetiocima pruža priliku da na jednom mestu prošetaju kroz čitav vek avijacije.

Na ulazu u glavnu izložbenu etažu posetioce sačekuje avion arhaičnog izgleda koji je konstruisao pionir vazduhoplovstva u Srbiji, Ivan Sarić, krajem 1909. i početkom 1910. godine. Zatim slede eksponati iz Prvog i Drugog svetskog rata, sve do bespilotne letelice oborene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Najvredniji eksponat muzeja, italijanski lovac FIAT G- 50, jedini je sačuvan primarak tog modela u svetu.

Autor: D. Jevremović i Dragan Trifunović

Anatomski muzej

U istorijskom zdanju Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta Beogradu, zgradi namenski sazidanoj 1926. godine, smešten je Muzej anatomije čoveka. Više od hiljadu lobanja i retkih crteža ljudskog tela, prvi udžbenici, stara oprema korišćena na Institutu, delovi kostiju, samo su neki od eksponata koje imate prilike da vidite u ovome muzeju. Naime, muzej je namenjen studentima medicine, ali je povremeno otvoren za javnost.

Jedan od glavnih eksponata u muzeju je takozvani „Francuz“, osnivač Muzeja anatomije prof. Niko Miljanić, kostur je doneo iz Pariza sa medenog meseca, davne 1920. godine.

Autor fotografija: V.Danilov

Malakološki muzej

Još jedan interesantan muzej u našem glavnom gradu je Manakološki, odnosno, muzej ljuštura – morskih i kopnenih, kopnenih voda i fosilnih mekušaca (puzeva i školjki).

Zbirka broji preko 500 vrsta (i preko 1.500 primeraka) najatraktivnijih boja i oblika školjki i puževa iz različitih krajeva sveta. Pored muzejskih eksponata, možete uživati u pogledu na postavku najpoznatijih školjki i puževa Jadranskog mora u njihovom prirodnom okruženju.

Izvor: Malakološki muzej

Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti otvoren je davne 1977. godine. Ovo je prvi i jedini muzej u regionu koji je posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Muzej je nastao od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi, sakupili Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar i za koje su dobili pismenu dozvolu o iznošenju iz država Afrike, a poklonili su je gradu Beogradu 1974. godine.

Stalna postavka muzeja predstavlja tradicionalne umetnosti zajednica Zapadne Afrike, sa više od hiljadu eksponata. Autentični predmeti pripadaju kulturama naroda: Bambara, Dogon, Marka, Malinke, Mosi, Bobo, itd. Pored stalne postavke, muzej kroz tematske celine predstavlja i druge kulturne oblasti Afrike: Etiopiju, Magreb i kulturne oblasti istočne, centralne i južne Afrike.

Tokom dugogodišnjeg rada ostvarili su značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza i razlika, kao i promovisanju multikulturalnosti.

Izvor: Dokumentacija Muzeja Afričke umetnosti

Jevrejski istorijski muzej

Osnovan je 1948. godine u sastavu Saveza jevrejskih opština Srbije. Prva stalna postavka muzeja otvorena je 1959. godine, a druga, koja stoji i danas, 1969.

Stalna izložbena postavka posvećena je očuvanju jevrejske istorije. Sadrži brojna dokumenta, fotografije, likovna dela i eksponate koji hronološki prikazuju kretanja i kulturu jevrejskih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije.

Osim muzejskog materijala, JIM ima sopstveni arhiv, čija dokumentacija i foto-dokumentacija svedoči o Holokaustu u bivšoj Jugoslaviji (1941 – 1945).

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle osnovan je 1952. godine, a za javnost je otvoren 1955. Celokupna zaostavština Nikole Tesle sastoji se iz dva dela, Ličnog fonda i zbirke fotografija. Najvredniji deo arhive predstavlja Lični fond u okviru kojeg se čuvaju originalna dokumenta, Tesline prepiske sa rođacima, poznatim naučnicima i kompanijama. Takođe, u fond su ubrojeni i originalni Teslini radovi, patenti i patentna dokumentacija, planovi i crteži. Približno 1000 predmeta raspoređeno je u devet zbirki: četiri tehničke prirode, dve zbirke Teslinih predmeta i tri umetničke zbirke.

Stalna izložba postavljena je u prizemlju i podeljena je u dva dela. Prvi deo nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi deo predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i sa nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju.

U Genčićevoj vili nalazi se urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle, svilene košulje, odela, 75 kravata, preko 40 pari Teslinih rukavica, naočare, pribor za brijanje pa i frižider i krevet iz sobe 3327 hotela Njujorker, u kojoj je Tesla proveo poslednjih deset godina života.

Izvor: Muzej Nikole Tesle

Naslovna fotografija: Vespa Muzej Srbija

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi

Dodela Oblaka

Dodela Oblaka

Glasaj za svog favorita među nominovanima za ovogodišnju dodelu Oskara!