Izlet Milice Tegeltije i Luke Ignjatovića

Kompozitorka i pijanistkinja Milica Tegeltija u saradnji sa saksofonistom Lukom Igjnatovićem predstavlja album „Izlet"

24. December 2020

Pop Depresija i Kišobran imaju čast da vam predstave album „Izlet (dueti za klavir i saksofon)” kompozitorke i pijanistkinje Milice Tegeltije. U saradnji sa saksofonistom Lukom Ignjatovićem, Milica je stvorila jedan začudan muzički svet u kojem čovek i priroda žive u harmoniji, a ljubav čini da je sve moguće i realno. Album je objavljen na CD-u, a dostupan je za slušanje na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i Youtube-u. Produkciju i snimanje albuma pomogao je SOKOJ.

„Izlet” je u svom srcu jedna divna i dečije bezbrižna igra klavira i saksofona, a na tu neoklasičnu-džez osnovu, kao što lišće u jesen pada na zemlju, spuštali su se uticaji balkanskog muzičkog nasleđa, opijenost selom i životom van civilizacije i tomsojerovska želja za avanturom.

„Muzika, kao neka vremenska mašina, ima moć da nas vodi tamo gde smo nekada bili – u neka ušuškana stara sela gde se igralo krpenjačama i išlo kilometrima na izvor po vodu i gde se cenila svaka njena kap…. Do nekih sakrivenih pećina sa rumenim kadama i u čijem je središtu „izvor života“, do napuštenih tvrđava čije usijane kamene zidine leti tope đonove… Nekad nas vodi i tamo gde se nadamo da ćemo biti – na plivanje kraj vodopada, a nekad ume da zaustavi vreme i stavi nas u neko određeno stanje – bezbrižnosti, zamišljenosti, blaženstva… Nekad se muzikom kao bojama slika i tad nam je veličanstvena priroda najbolji saveznik, a nekad samo melodijom smemo izgovoriti ono što ispunjava naš unutrašnji svet. Muzika je nekad jednostavno samo igra, zabavna i osvežavajuća. A savet za onog ko se poput mene, odluči da na „Izlet“ krene – najvažnije je imati kraj sebe pustolova pravog, koji sve razume i čini da muzika diše i raste nezaustavljivo,” savetuje buduće avanturiste Milica Tegeltija.

Na „Izletu” se nalazi 11 kompozicija, a uz ranije poznate pesme “Pavana i “Cassiopeia” – koje su sada dobile definitivni oblik – u centru pažnje je petodelna Sirogojno svita, koju čine „Sirogojno sviće”, „Galop”, „Borba petlova”, “Stopića pećina” i “Na izvor po vodu”. Svakako da će veliku pažnju izazvati uvodna, raspevana i razigrana naslovna kompozicija, kao i predivna eterična “Vodopad”.  Milica i Luka su sa “Pavanom” učestvovali na kompilaciji „Klavirsko nebo #1” (2018) i tada je šira publika bila prvi put u prilici da čuje proizvod njihove saradnje. Prvi zajednički nastup imali su na promociji kompilacije u martu sledeće godine.

„Negde sam pročitao da je muzika ogledalo duše i zbog toga sam, kada me je Milica pitala da sviramo njene kompozicije u duetu, znao da će muzika koju ona bude iskomponovala biti puna lepote, optimizma, dobrote i snovanja. Album “Izlet” jeste ogledalo Milicine duše i meni jedan od najdražih projekata na kojima učestvujem,” tako opisuje „Izlet” Luka Ignjatović.

Milica Tegeltija je kompozitorka i muzički pedagog, a svoj debitantski album „Igra” objavila je 2017. godine. Luka Ignjatović je jedan od najcenjenijih džez muzičara regiona, a spisak njegovih autorskih kompozicija, saradnji i gostovanja je best of regionalnog novog džeza. Luka je i profesor džez saksofona na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. Član je grupe Schime.

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Preporučeni tekstovi