Izložba Autoizolacija – dokumentarna fotografija za vreme izolacije

Posetili smo izložbu Autoizolacija u Ozon Art Space-u i razgovarali sa njenom organizatorkom - Unom Laurenčić

30. August 2020

Izložba „Autoizolacija“ otvorena je na novoj adresi galerije Ozon Art Space u Dorćol Platz-u, u trajanju od 18. avgusta do 5. septembra 2020. godine. Sačinjena od serije autoportreta, ova izložba predstavlja diplomski rad studenata četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa smera fotografija.

Publika je ovom prilikom mogla da vidi priče, situacije i same fotografe u njihovoj svakodnevnici izolazije – u novim pravilima stvaralaštva kojima i sami svedočimo. Autori izloženih radova su Vesna Dobričić, Anastasija Kojić, Lazar Kostić, Tamara Kostrevc, Una Laurenčić, Tanja Marjanović, Čarna Nikolić i Katarina Filipović, a kustoskinja izložbe je Jelena Matić.

Postavka izložbe u Dorćol Platz-u

Sa organizatorkom izložbe „Autoizolacija“ i predstavnicom ove grupe mladih umetnika, Unom Laurenčić, razgovarali smo o opštoj koncepciji izložbe, ali i budućnosti umetničkog stvaralaštva usled posledica pandemije.

Koja je opšta koncepcija izložbe „Autoizolacija“?

Naši radovi nastali su na predmetu dokumentarna fotografija, za vreme izolacije tokom vanrednog stanja. Dokumentarna fotografija je sve samo ne izolacija otprilike – ona zahteva da fotograf bude među ljudima. Ovo što smo uradili nikada ranije nije moglo da se desi u istoriji predmeta, i promenilo je tok našeg prvobitnog plana i programa. Bavili smo se samoizolacijom sa ciljem prikazivanja osećanja i misli tokom izolacije, da bez obzira na univerzalna osećanja koja su svi imali uspemo da prikažemo naše različitosti nošenja sa tim. Svi smo prezentovali autoportrete, koji su nastali sasvim slučajno. Pošto smo bili u nemogućnosti da radimo po planu – krenuli smo da fotografišemo sami sebe.

Tamara Kostrevc, autoportret

Na koji način vas je pandemija inspirisala da stvarate?

Razgovarali smo o sponi između trenutne situacije i umetnosti, ali i načinima na koji smo bili primorani da ispoljavamo svoja osećanja. Morali smo da uradimo nešto uprkos činjenici da smo svi bili zaglavljeni kod kuće, i da su nam dani delovali potpuno isto. Fotgrafisali smo svoju svakodnevnicu, gde se napravila razlika u senzibilitetu svakoga od nas. U mom konkretnom slučaju, bavljenje jogom me je inspirisalo da predstavim svakodnevne situacije u svom životu. Potrudila sam se da svoje autoportrete predstavim na duhovitiji način, jer mi je bilo muka od toga da su svi očajni. Spajajući fotografiju i jogu koju doživljavam kao drugu strast, napravila sam kombinaciju tako da moj rad predstavlja duhovite situacije iz svakodnevnog života, kroz joga položaje.

Una Laurenčić, autoportret

Da li vaši autoportreti nastoje da prikažu neku dublju poruku?

Vesna Dobričić je, na primer, napravila fotografiju po uzoru na Devojku sa bisernom minđušom, samo što je stavila masku za lice i nekako je prilagodila sebi. Lazar Kostić je izolaciju proveo u prirodi, pa je to pokušao nekako da predstavi u svom radu. Glavna poenta bila je predstavljanje različitih načina nošenja sa celom situacijom, gde je najbitnije bilo da radimo i stvaramo. Da uprkos patnji i mizeriji uspemo da preguramo to, stavljajući u fokus stvari koje volimo – umesto očitog negativnog aspekta pandemije. Najponosnija sam na ovu izložbu jer je uopšte uspela da zaživi pod ovakvim uslovima.

Levo: Vesna Dobričić, autoportret / Desno: Lazar Kostić, autoportret

Da li smo tokom pandemije Korona virusa uspeli da osvestimo novu percepciju tumačenja i stvaranja – da li će tokovi umetnosti neminovno ostati promenjeni kao njena posledica?

Definitivno. Smatram da je ovo tek početak nekog novo doba i da nas je, ako ništa, korona naterala da maksimalno koristimo digitalni potencijal. Fokus na nove medije i načine komunikacije je smer u kojem civilizacija sada ide i to je jako korisno. Izložbe se masivno prebacuju na onlajn način funkcionisanja, počinjemo da uviđamo kolika je zapravo moć Interneta kao i činjenicu da ne mora sve da se odvija tradicionalnim tokom na koji smo do sada navikli. Mislim da onlajn izložbe dosta znače i da su jako bitne jer menjaju okvire – fotografija se sada usmerava ka svom punom potencijalu u digitalnom dobu.

Postavka izložbe u Dorćol Platz-u

Kakva su tvoja razmišljanja o budućnosti umetničkog stvaralaštva, tokom razvoja i trajanja ove situacije?

Ova godina će da bude jako plodna za umetnost i generalno za jedno kolektivno podizanje svesti. Mislim da su se u najvećoj tragediji izrodile najplodnije stvari i da smo bili naterani da razmislimo mnogo o svemu i svačemu ali i da se posvetimo sebi, što je najbitnije. Ova životna situacija nas je naterala na retrospektivu, osvrtanje i samorefleksiju – otuda i naziv „Autoizolacija“.

Autorka fotografija: Una Laurenčić

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Avatar

    Umetnici bi trebalo da se ujedine i svoje potencijale iskoriste u borbi protiv ove korumpirane vlasti i vladara tiranina. Šteta što su se inkorporirali u sistem i ćute. Šteta.

    Reply

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!