Izložba Distopija 1:0 u Šok zadruzi

Iako je njena izložba Utopija 1:1 otkazana već dva puta, umetnica Danijela Matović nije odustala, već kao odgovor na to nudi rad Distopija 1:0
26. March 2021.

Performativno otvaranje izložbe Distopija 1:0 Danijele Matović biće održano 27. mart u 17 časova u Centralnoj galeriji Šok zadruge.

Iz teksta Nemanje MIlenkovića, urednik likovnog programa Šok zadruge:

„Izložba Utopija 1:1 umetnice Danijele Matović, otkazana je po drugi put usled nepovoljne epidemiološke situacije i propisanih zaštitnih mera. Interaktivna instalacija koja bi galeriju Šok zadruge pretvorila u utopijski ambijent, propituje spremnost posmatrača na percipiranje rada sa drugim posmatračem, na neophodno uspostavljanje odnosa. Na koji način se postaviti u datoj situaciji, do koje mere se ideja može i treba modifikovati, a kako mogućnost da se u određenom kontekstu iznese autorski stav iskoristiti u zadatom maksimumu? Odustajanje deluje kao logična odluka. Ipak, Matović vidi odustajanje kao umetnički gest kojim se odriče trenutne realizacije interaktivne instalacije Utopija 1:1, odbija pomisao o prilagođavanju, a kao odgovor nudi rad Distopija 1:0. Ambijent novog rada pruža samoću i izdvojenost u javnom prostoru, on je mogućnost da se zabeleži odustajanje, i njeno i naše. „Odustajem da ne bih odustala“ izjava je na osnovu koje se koncipira prostor za introspekcijski dijalog. Publika je pozvana da individualno svedoči i iskaže svoje odustajanje. Da ga prepusti za neko bolje vreme. Odustajanje javno naspram intimnog, a na kraju zajedničko.”

Danijela Matović je rođena 1998. godine u Beogradu. Student je četvrte godine osnovnih studija Scenske arhitekture tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Radi u polju scenografije, instalacije, fotografije, video rada i performansa. U galeriji Kulturnog centra Grad je 2020. godine predstavila Prostor odraza, prvu samostalnu izložbu, dok je do sada učestvovala na sedam grupnih izložbi u Novom Sadu i Beogradu. U svojoj izlagačkoj praksi primarno istražuje odnos pojedinca i savremenog društva kao i okolnosti sa kojima se svakodnevno suočava. Svojim radom preispituje mogućnost kreiranja kolektivnog prostora svesti i identiteta. U polju scenskog dizajna realizovala je  šest projekata u domenu pozorišne i filmske umetnosti.

Izložbu možete pogledati do 10. aprila.

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, u galeriji je dozvoljeno prisustvo jednog posetioca.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi