Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon

Izložba fotografija Moda u gradu u Dorćol Platzu

Karakteristični načini odevanja kao inspiracija za izložbu modne fotografije studenata FPU
18. January 2022.

Izložba studenata četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti pod nazivom „Moda u gradu” biće otvorena danas u 19 časova u galeriji Dorćol Platz-a.

Izložba je urađena u saradnji studenata četvrte godine odseka Kostim (moduli Savremeno odevanje i Scenski kostim) i Primenjena grafika (modul Fotografija) Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Nastale u okviru predmeta Dokumentarna fotografija kod profesora Aleksandra Kelića, fotografije nove generacije fotografa nam daju njihovo viđenje mode u gradu.

Istoričarka umetnosti Jelena Matić istakla je da je specifičnost ove izložbe to što su studenti fotogrfije Fakulteta primenjenih umetnosti sarađivali sa kolegama sa modula Savremeno odevanje, te da je iz zajedničke inicijative nastala ova zanimljiva izložba koja nam prikazuje duh Beograda kroz modu.

„Tema izložbe je moda u gradu, odnosno u različitim delovima grada, konkretno u Beogradu. Studenti su predstavili karakteristične načine odevanja u različitim delovima Beograda od novobeogradskih blokova, preko klizališta, pijace, Zvezdarske šume…”, ističe Jelena.

Dvadesetih i tridesetih godina XX veka sa časopisima Vogue, Harper’s Bazaar i Vanity Fair modna fotografija je postala nezaobilazni deo kulture i društva. Kao što modu ne karakterišu samo odeća ili obuća, već i mnogi drugi detalji i dodaci, tako ni fotografiju ne određuje crno-bela i kolor tehnika, već njena gotovo kameleonska priroda.

Obe umetnosti predstavljaju nepregledno polje imaginacije i danas su prisutne svuda: na ulicama grada; u javnim i privatnim prostorima; na bilbordima; u reklamama i časopisima; u muzici ili na filmu. Drugim rečima, moda i fotografija mapiraju i definišu sve segmente savremenog društva. One su prošlost, sadašnjost i budućnost. Kroz neprekidno istraživanje, međusobne dijaloge, eksperimentisanje, moda i fotografija gotovo svakodnevno pomeraju sopstvene zakone i granice, pronalazeći neke nove puteve vizuelnog izražavanja.

Na izložbi će posetoci moći da vide radove sledećih autora i autorki:

Studenti modula Fotografija: Iva Štavljanin, Ana Evtić, Jelena Cvetković, Matija Popović, Mina Petrović, Jelena Siljevski, Teodora Krunić i Miloš Milović

Studenti modula Savremeno odevanje: Tamara Toskić (venčanica rađena kod prof. Zore Mojsilović), Anja Knežević, Ena Krotić (venčanica rađena kod prof. Zore Mojsilović), Milica Živanović, Branislava Draganov i Katarina Stanivuković

Studenti modula Scenski kostim: Sofija Stefanović i Maša Stojilkovic

Modeli: Milica Živković, Anđela Petrović, Andrea Dimović i Irina Đorđević

Izložba će biti otvorena za posetioce do 31. januara.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!