Izložba Ivane Ivković u Salonu Muzeja savremene umetnosti

„Posle Vas” predstavlja nastavak autorkinih multimedijskih istraživanja započetih pre nekoliko godina
14. September 2021.

Izložba Ivane Ivković Posle vas biće svečano otvorena 17. septembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i trajaće do 20. oktobra.

Posle Vas Ivane Ivković predstavlja nastavak autorkinih multimedijskih istraživanja započetih pre nekoliko godina sa radovima Linije, redovi, kolone (Oktobarski salon), Babylon the Great (Eugster II Belgrade), Amuse me (Galerija savremene umetnosti Subotica), IN HIM WE TRUST (Bitef teatar), razvijanih oko različitih konteksta prostora u kojima su izloženi. Realizovani kao site specific intervencije koje uključuju aranžmane sa većim brojem izvođača, pomenuti radovi su se za Ivković ticali pitanja iskustava samih posmatrača, njihove emotivne i psihološke percepcije ambijenta i događaja. 

Posle Vas u Salonu MSU je korak dalje u istraživačkim postupcima koje Ivković ostvaruje u saradnjama i uključivanju u stvaralački proces autora iz drugih umetničkih disciplina, otvaranjem novih poglavlja u eksperimentalnim pristupima izložbenim formatima, scensko-performativnim praksama, medijima i žanrovima. Osmišljen u formi između dramskog komada, izložbe i proširenog kina Posle vas uvodi posmatrača u atmosferu raspoloženja i sugerisanih stanja a doživljaj dodatno intenziviraju fizička i virtuelna prisustva performera/naratora, njihova višednevna i višečasovna spontana bivanja u prostoru i izvođenja dramskog teksta (Jordan Cvetanović) baziranog na glavnom polazištu projekta – tematizaciji i problematizaciji društvenih i konteksta svakodnevog života tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Srbiji. 

Posle Vas je svojevrstan čas istorije iz off-a, fusnota velikih narativa, ambijent-metafora društvenih i ličnih proživljenosti vremena velikih promena, dubokih kriza, ideoloških konfuzija, vrednosnih potresa i dezorijentisanosti u hipnotišućem vrtlogu predrasuda, tabua, političkih promašaja… Posle Vas je posveta  Beogradu, priča o njegovim i istorijskim iskušenjima mnogih generacija, o (anti)heroijma, isčekivanju njihovog odlaska, o nezvaničnim himnama, aplauzima i razočarenjima, o manipulacijama kao načinu života i sredstvu moći,  o budućim uspomenama na današnje nas – učesnike realnosti na društvenim mrežama, o odgovornostima, autocenzurama, grešnom zadovoljstvu, o revolucijima kratkog daha, o posledicama bez otrežnjenja. Posle Vas p(r)oziva sve da participiraju svojim sećanjima, (ne)slaganjima, otporima, nelagodama, (ne)prstajanjima, (ne)pripadanjiima, pojedičanim i zajedničkim zbunjenostima i nedoumicama:  jel’ ovo stvarno i ko ovo režira?

Kustos: Miroslav Karić

Glumci: Vladica Čulić, Željko Maksimović. Petar Jovanović, Đorđe Živadinović Grgur, Olja Njaradi…

Dramaturgija: Jordan Cvetanović

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavi se na Oblakoderov Newsletter i na kraju svakog meseca na mejl ti šaljemo pregled najupečatljivijih tekstova iz prethodnog meseca, informacije o aktuelnim događajima i razgovore sa aktivnim glasovima, mladima koji menjaju društvo!

Uspešno ste se prijavili!