Izložba Senke Radović i Koste Dimitrijevića u Kolektiv galeriji

Izložba će biti otvorena 27. aprila
21. April 2021.

Treća izložba u aktuelnoj sezoni izlagačkog programa 3m3 – Timelines – Drawing Machine, autora Senke Radović i Koste Dimitrijevića će biti otvorena 27. aprila od 19h, u Kolektiv galeriji na otvorenom (Drinčićeva 20).

„Inicijalna namera ovog istraživanja nije ispitivanje kvaliteta i značenja samog crteža, koliko impulsa koji ga pokreću i njihovog sadejstva. Sa tim u vezi, vrednost crteža kao artefakta ostavlja se po strani, dok se fokus premešta na proces njegovog nastanka, gde je sam proizvod kao rezultat uzajamnog delovanja raznorodnih sila u svojoj biti neizvestan. Razgraničavanjem pojmova koji se odnose na delovanje razičitih sila u polju zadatog fizičkog konteksta, izdvajaju se slučajni crteži koji nastaju njihovom transkripcijom i sintezom.

Crtaća mašina generiše zapis kolektivnog crteža, gde se kontekst zida-platna posmatra kao određeni vid topografije. Zid je predstavljen kao svojevrstan reljef koji u sebi nosi inskripciju svi pređašnjh korisnika, posetilaca i događaja, koji se smenjuju za vreme njegovog trajanja. Posmatrajući predeo kao podlogu za kartiranje raznih scenarija, platno postaje narativ. Kao prostor koji predstavlja polje igre slučajnosti i namere, postavka nudi niz specifičnih podloga pogodnih za vid spontanog performansa, mameći posetioca na interakciju i čineći ga delom postavke u zajedničkom činu stvaranja serije tragova, ” navodi se u tekstu autora.

Kustoskinja izlagačke sezone 2019/2020-2021, pod nazivom – „And yet it moves* – On liminal drawing issues” je Anđelka Bnin-Bninski.

Ona ističe kako je tema ove izlagačke sezone istraživački rad o pokrenutim stanjima crteža koja ne teže razrešenju, već usložnjavanju u liminalnoj, graničnoj poziciji neodređenosti, nestabilnosti i neizvesnosti.

Kako aktivirati crtež od stava o prostoru ka pitanju i kritičkoj refleksiji o specifičnom problemu ili fenomenu? Na koji način pokret u crtežu inicira preispitivanje medija, njegove materijalnosti, dimenzionalnosti, tehnike? Da li pokret liminalnog crteža može rezultirati aktivističkim crtežom i diskusijom o pitanjima prostora između autora i posmatrača, navodi se u tekstu kustoskinje.

 Važna napomena: Nošenje zaštitne maske i držanje propisane distance od 2 m je obavezno za sve posetioce izložbe.

Najnovije iz: Sanduče

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pratite nas na:

Preporučeni tekstovi