fbpx
ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU | ANTENA - Nova epizoda: Kiosk K67 | POGLEDAJ NA NAŠEM YOUTUBE KANALU |

Izložba slika i skulptura LE NEZ – NOS u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Izložba će biti otvorena 22. februar u 19 časova
7. February 2024.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 22. februara 2024. godine u 19 časova biće otvorena izložba LE NEZ – NOS kojom će galerija Štab, kao jedna od najaktivnijih galerija savremene umetnosti iz Beograda, predstaviti umetnike sa kojima ima višegodišnju uspešnu saradnju – Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempu.

Kako kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ističe, LE NEZ, kao omaž istoimenog Đakometijevog (Alberto Giacometti) rada, koristi nos kao polaznu tačku za svež pogled na ulogu satire i metafore u najnovijim ciklusima radova Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempe. Oba umetnika poseduju ekspresivnost i karikaturalnost izraza koji je dodatno obogaćen duhovitošću i shvatanju kreativnog procesa stvaranja kao igre. Kempine skulpture su totemskog karaktera, monohromne i dominantne, rađene od svakodnevnih predmeta i recikliranih materijala, obložene papir mašeom. Šiljan svoje ideje predstavlja radovima velikog formata gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima i asocijativnim formama predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

Joškin Šiljan, Ima si nos svaka mu čast, akril na platnu

„Za razliku od očiju, okarakterisanih kao „prozor duše”, nos zauzima upadljivu ali i problematičnu poziciju kroz istoriju tipizacije i karakterizacije različitih ljudskih rasa (grčki, jevrejski, afrički), navika, klasnih pripadnosti i društvenih vrednosti (aristokratski, seljački, prćasti, kukasti)”. – iz teksta kataloga, Aleksandra Lazar

Marko Brun, osnivač i direktor galerije Štab, koji godinama zastupa ova dva umetnika, ističe značaj Srpskog kulturnog centra u Parizu i prilike da domaći autori mogu da se predstave u srcu Evrope: „Jako je značajna inicijativa i nova politika Ministarstva kulture RS da se program u našem Kulturnom centru u Parizu učini dinamičnijim uključivanjem privatnih galerija sa svojim umetnicima i programima. Privatne galerije jesu istinski nosioci savremenih trendova i kretanja u umetnosti, pa će ovakvi poduhvati i prilike za predstavljanje naših umetnika u inostranstvu donositi nove mogućnosti za umrežavanje i priključivanje svetskim tokovima koji nastaju i plasiraju se u najvećim centrima umetnosti, kao što je Pariz.”

„Izložba LE NEZ je omaž galskoj i srpskoj kulturi, oprečnim i problematičnim lokalnim i regionalnim metaforama, tribalnim kulturama i tribalizmu u umetnosti, ali i diskurzivnoj konstrukciji identiteta. Koristeći nos kao centar svemira, umetnici Joškin Šiljan i Aleksandar Stanojević Kempa nastavljaju dugu umetničku tradiciju društvene satire kroz tipizacije osobenosti, navika, pripadnosti i drustvenih vrednosti” – zaključuje u svom tekstu Aleksandra Lazar.

Aleksandar Kempa Stanojević, Preoblikovanje, papier mache, kombinovana tehnika

Izložbu LE NEZ publika može pogledati od 22. februara do 9. marta 2024. godine u Kulturnom centru Srbije (123 Rue Saint Martin, Pariz).

Svečano otvaranje planirano je za četvrtak, 22. februar 2024. godine u 19 časova, a izložbu će otvoriti direktorka Kulturnog centra Srbije Natali Beljanski i kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar.

O umetnicima:

Aleksandar Stanojević Kempa rođen je 1992.  godine u Paraćinu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, na klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Trenutno je na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zirojević. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austrija 2015. Godine, kao i na razmeni studenata (Erasmus program), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, Španija 2017. Godine. Iste godine postaje mentor i likovni pedagog Đačke likovne kolonije na Grzi u Paraćinu. Trenutno živi i radi (stvara) u Novom Sadu. Do sada je imao 15 samostanih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama. Dobitnik je prve nagrade 44. „Paleta mladih “, likovna galerija Kulturnog centra Vrbas. Član je SULUV-a od 2021. godine.

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Pripada generaciji umetnika, koji se na umetničkoj sceni formiraju devedesetih godina prošlog veka. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i jedan je od najpoznatijih i najaktivnijih autora na srpskoj umetničkoj sceni. Izlagao je u mnogim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a izlaganje u svetskim muzejima i galerijama, čini ga međunarodno vidljivim i priznatim. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, umetničkih kolonija i rezidencijalnih programa u zemlji i inostranstvu.

Šiljanovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim, kompanijskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Jedan je od najznačajnijih srpskih savremenih umetnika. Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: „Zlatna paleta” – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018). Živi i radi u Beogradu i Grdelici.

Naslovna fotografija: Joškin Šiljan, Nosati napred ostali stoj, akril na platnu

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *