fbpx
STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com | STIGAO JE NOVI BROJ OBLAKODER MAGAZINA! NABAVI SVOJ PRIMERAK U SVIM BOOKA KNJIŽARAMA, ILI NAM PIŠI NA MEJL oblakodermagazin@gmail.com

Oblakoder merch   |    Newsletter    |    Patreon   |   Antifejk

Izložba Stranputice konačnih predela u Umetničkom prostoru U10

Izložba će biti otvorena od 19. januara do 4. februara
17. January 2023.

Izložba stranputice konačnih predela umetnice Tamare Spalajković u saradnji sa Jakubom Danjkom, Marijom Ivom Gocić, Leom Mengi, Markom Obradovićem i Danielom Rajmonom, biće otvorena u četvrtak 19. januara, u 19 časova, u Umetničkom prostoru U10.

Izložba je sačinjena od tri videa: „Orlando: Strah jede dušu”, „Net Worth” i „Truckbaby”. Ovi videi postoje da bi prepoznali/predstavili kompleksne sisteme koje podržavaju svakodnevne tehnologije, kao što su kamera, kompjuterski moždani implant , i propali developerski projekat. U videima pratimo posledice uticaja ovih tehnologija na iskustvo likova iz videa. Koristeći se fiktivnim načinima izražavanja, izložba otkriva preklapanja različitih sektora upravljanja, čiji cilj je profit, što kriju iza svojih društveno korisnih agendi.

Priče se odvijaju u „finalnom” predelu. Termin „finalni predeo” opisuje propalu antropocentričnu okolinu, oskudicu urbanističkog promišljanja, profiterske projekte osmišljene isključivo kako bi određeni ljudi iskorišćavali druge ljude. Istovremeno, sve više se pogoršava kvalitet života ljudskih i ne-ljudskih aktera lokalnih bioma i tehnokratskih ekosistema opustošenog tla. Unutar ovih mesta, ponegde možemo pronaći subverzivne komade zemlje, koji odbijaju da budu pokoreni. Narativi prikazani u videima opisuju zamišljene situacije koje impliciraju subverzivnu prirodu predela.

Tamara Spalajković (1996, Beograd) je doktorantkinja na Fakultetu likovnih umetnosti u Brnu, Češka, gde je tema njene disertacije: „Video kao alat za emancipaciju”. Master diplomu dobila je na istom fakultetu (2022), u oblasti likovnih umetnosti, gde je bila deo uredničkog tima studentskog časopisa „Bublina”. Tokom osnovnih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, bila je deo kolektiva Institut za aplauz i radila je u Uličnoj galeriji (2018-2019). Izlagala je u Srbiji i u Češkoj, kao i internacionalno. Dobitnica je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije za studiranje u inostranstvu u 2023. godini.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Mujuice u Drugstore-u

Mujuice u Drugstore-u

Jedan od najznačajnijih umetnika elektronske muzike u Rusiji, nastupiće u beogradskom Drugstore-u, 9. februara, od 22 časa

Pratite nas na:

0 Comments

Pošalji komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *